ΗΠΑ: “Κίνημα” απολύσεων δημοσιογράφων – Έφτασαν τις 2.700 σε λίγες εβδομάδες

 ΗΠΑ: “Κίνημα” απολύσεων δημοσιογράφων – Έφτασαν τις 2.700 σε λίγες εβδομάδες

Σε σημαντικές περικοπές στο προσωπικό τους προχώρησαν τις τελευταίες εβδομάδες, η Condé Nast, η Washington Post, η Yahoo News, η Vox Media και άλλες εταιρείες. Εν τω μεταξύ, το ιστορικό επιστημονικό και τεχνολογικό περιοδικό Popular Science, σταμάτησε την έντυπη έκδοσή του. Και εκδόσεις όπως το BusinessWeek και το The Nation μείωσαν την παραγωγή, μετατρέποντας τα περιοδικά σε μηνιαία. Σύμφωνα με το CNN συνολικά, οι εταιρείες μέσων ενημέρωσης έχουν απολύσει χιλιάδες υπαλλήλους τις τελευταίες εβδομάδες. Σύμφωνα με την εταιρεία εύρεσης εργασίας Challenger, Gray & Christmas, τα ειδησεογραφικά πρακτορεία έχουν περικόψει σχεδόν 2.700 θέσεις εργασίας φέτος, τον υψηλότερο αριθμό περικοπών στον κλάδο από το 2020, την ταραχώδη χρονιά που ανατράπηκε από την παγκόσμια πανδημία Covid-19.

Ενώ η αμερικανική οικονομία συνεχίζει να δείχνει την ανθεκτικότητά της, οι ανεπιθύμητες απολύσεις έρχονται εν μέσω ενός ιδιαίτερα δύσκολου επιχειρηματικού κλίματος για τους εκδότες, οι οποίοι συνεχίζουν να βλέπουν απότομες μειώσεις στην επισκεψιμότητα των μέσων κοινωνικής δικτύωσης -που κάποτε αποτελούσαν την αιμοδοσία των εκδόσεων ψηφιακών μέσων-, μια αμείλικτα δύσκολη διαφημιστική αγορά και μεταβαλλόμενες συνήθειες του κοινού.

Η Μάργκαρετ Σάλιβαν, αρθρογράφος στον Guardian, η οποία στο παρελθόν έγραφε για τα μέσα μαζικής ενημέρωσης για την WaPo και τους NYT, μοιράστηκε την ανησυχία της για τις ευρύτερες συνέπειες που θα έχουν οι βαθύτερες περικοπές στις επιχειρήσεις ειδήσεων.

Η Σάλιβαν δήλωσε ότι δεν είναι μόνο «σπαρακτικό να βλέπεις την απώλεια αυτών των θέσεων εργασίας», αλλά τόνισε ότι προκαλούν ευρύτερη «ζημιά στην κοινωνία». «Η απώλεια δημοσιογράφων συμβάλλει στην εκθετική αύξηση της ερήμωσης των ειδήσεων σε μεγάλα τμήματα του κράτους – και αυτό είναι καταστροφικό όταν η παραπληροφόρηση είναι ανεξέλεγκτη», σημείωσε. «Η δημοκρατία χρειάζεται ένα ενημερωμένο εκλογικό σώμα για να λειτουργήσει και αυτό συρρικνώνεται τραγικά σε πολλές περιοχές».

Σχετικά Άρθρα