Ευρωβουλή: Ψήφισε τον περιορισμό του ρόλου της Frontex στην Ελλάδα -Οι 3 συστάσεις

 Ευρωβουλή: Ψήφισε τον περιορισμό του ρόλου της Frontex στην Ελλάδα -Οι 3 συστάσεις

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε την Πέμπτη ψήφισμα που καλεί την Frontex να αναστείλει τις επιχειρησιακές δραστηριότητες στην Ελλάδα λόγω των push back και της βίας κατά των μεταναστών και των προσφύγων. Μολονότι έχει σημειωθεί πρόοδος στο πλαίσιο της νέας διαχείρισης της Frontex, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τονίζει ότι ο οργανισμός χρειάζεται επειγόντως να βελτιώσει περαιτέρω τον σεβασμό του για τα θεμελιώδη δικαιώματα.

Το ΕΚ προτρέπει την Frontex να έχει πιο ενεργητικό ρόλο για την προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων και συνιστά:

  • Άμεση αναστολή των δραστηριοτήτων επιστροφής μεταναστών στην Ουγγαρία
  • Εκτιμήσεις επιπτώσεων πριν από τις διαπραγματεύσεις τρίτων χωρών
  • Πλήρη συνεργασία με την έρευνα του Συνηγόρου του Πολίτη για την Πύλο

Το ψήφισμα «πέρασε» με 366 ψήφους υπέρ, 154 κατά και 15 αποχές.

Σύμφωνα με την efsyn.gr, το ΕΛΚ υπερψήφισε το κείμενο για την Frontex, όπου υπάρχει τροπολογία να φύγει η Frontex από την Ελλάδα. Σε ανάρτησή της η ευρωβουλευτής της Ν.Δ., Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου ισχυρίζεται ότι το ΕΛΚ καταψήφισε την επίμαχη τροπολογία, αποκρύπτοντας το γεγονός ότι το τελικό κείμενο του ψηφίσματος υπερψηφίστηκε. Οι τροπολογίες, εξάλλου, ενσωματώνονται και στο τέλος οι ευρωβουλευτές ψηφίζουν επί του τελικού κειμένου.

«Και τώρα «fake euronews» από την αντιπολίτευση. Στην «πρόταση ψηφίσματος σχετικά με τον Frontex με βάση τη διερευνητική έρευνα της ομάδας εργασίας της επιτροπής LIBE για τον έλεγχο του Frontex» το ΕΛΚ ΚΑΤΑΨΗΦΙΣΕ το 6ο μέρος της παραγράφου 13, που ζητούσε την αποχώρηση του FRONTEX από την Ελλάδα», έγραψε σε ανάρτησή της στο διαδίκτυο η Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου

Η ευρωβουλευτής της ΝΔ ανέβασε και τα αποτελέσματα της σχετικής ψηφοφορίας και πρόσθεσε: «Αν η αντιπολίτευση σκοπεύει, ενόψει των ευρωεκλογών να κατασκευάζει fakenews για το Ευρωκοινοβούλιο, τουλάχιστον ας μάθει να διαβάζει σωστά τα αποτελέσματα των ψηφοφοριών της Ολομέλειας. Για του λόγου του αληθές, δείτε παρακάτω τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας, όπου φαίνεται ΞΕΚΑΘΑΡΑ ότι σύσσωμη η ευρωομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (με ελάχιστες εξαιρέσεις) καταψήφισε το 6ο μέρος της παραγράφου 13 για την αποχώρηση του FRONTEX από την Ελλάδα».

Σημειώνεται ότι, με βάση τα στοιχεία της ψηφοφορίας, το συνολικό ψήφισμα με ενσωματωμένη την τροπολογία υπερψηφίζεται και από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, από το οποίο καταψηφίζει μια μικρή ομάδα ευρωβουλευτές, ανάμεσά τους και οι τρεις παρόντες ευρωβουλευτές της Ν.Δ. (Ασημακοπούλου, Κεφαλογιάννης και Σπυράκη).

Σχετικά Άρθρα