Ήττα σοκ για τον Παναθηναϊκό και αποκλεισμός από την Ευρώπη – Ιστορική τεσσάρα για τον απίθανο ΠΑΟΚ

 Ήττα σοκ για τον Παναθηναϊκό και αποκλεισμός από την Ευρώπη – Ιστορική τεσσάρα για τον απίθανο ΠΑΟΚ

Την ήττα με 2-1 που έφερε και τον Ευρωπαϊκό αποκλεισμό μέσα στη Λεωφόρο γνώρισε ο Παναθηναϊκός από τη Μακάμπι Χάιφα που είναι αυτή που στην αυλαία του ομίλου πήρε την πρόκριση στο Conference League καθώς τερμάτισε τρίτη ενώ άφησε τους πράσινους στην τέταρτη θέση. Το τριφύλλι εμφανίστηκε κατώτερο των περιστάσεων, ιδίως στο πρώτο 45λεπτο, και παρά την προσπάθεια που έκανε στο δεύτερο μέρος καθώς έκλεισε τη Μακάμπι στα καρέ της δέχτηκε ένα ακόμη τέρμα με τους Ισραηλινούς να είναι μπροστά στο σκορ με 2-0.

Στα τελευταία λεπτά του αγώνα ο Παναθηναϊκός συνέχισε να προσπαθεί, βρήκε τη μείωση του σκορ με κεφαλιά του Ιωαννίδη, αλλά παρά την πίεση που άσκησε στα καρέ των Ισραηλινών μέχρι τη λήξη της αναμέτρησης δεν κατάφερε να πετύχει ένα γκολ ακόμη που θα του έδινε την πρόκριση.

Με αλλαγές στην ενδεκάδα ο Παναθηναϊκός

Η ενδεκάδα του Παναθηναϊκού είχε κάποιες εκπλήξεις με τον Λοντίγκιν να παίζει σε πρώτο Ευρωπαϊκό ματς για το τριφύλλι, τον Χουάνκαρ να επιστρέφει στο αρχικό σχήμα και τον Βιλένα να είναι η επιλογή στα χαφ αντί του Τσέριν.

Κάτω από την εστία βρέθηκε ο Λοντίγκιν με τον Βαγιαννίδη να παίζει στο δεξί άκρο και τον Χουάνκαρ στο αριστερό και στο κέντρο της άμυνας ήταν οι Σένκεφελντ, Γεντβάι. Στο κέντρο έπαιξε ο Αράο με τον Βιλένα και τον Μπερνάρ δίπλα τους ενώ στην τριάδα της επίθεσης βρέθηκαν οι Παλάσιος, Αϊτόρ και Ιωαννίδης.

Το τριφύλλι απείλησε πρώτο, μόλις στο 3′ όταν, ο Αϊτόρ έγινε αποδέκτης της μπάλας από τα αριστερά, μπήκε στην περιοχή, έκανε το διαγώνιο σουτ με τη μπάλα να φεύγει λίγο έξω από την εστία του Κεούφ.

Η Μακάμπι απάντησε στο 13′ με τον Σερί να βρίσκεται εκτός περιοχής, αυτός έκανε το σουτ με τον Λοντίγκιν να μπλοκάρει σταθερά και χωρίς κάποιο πρόβλημα.

Σκόραρε στην πρώτη της τελική η Μακάμπι

Επτά λεπτά αργότερα οι φιλοξενούμενοι πήραν προβάδισμα στο σκορ όταν σε σέντρα από τα αριστερά ο Λοντίγκιν έκανε λανθασμένη έξοδο με τον Νταβίντ να πιάνει την κεφαλιά και να τη στέλνει στα δίχτυα για το 1-0 της Μακάμπι.

Οι φιλοξενούμενοι κατάφεραν να στείλουν τη μπάλα στα δίχτυα και δεύτερη φορά, στο 27′ με τον Πιερό, αλλά το γκολ είχε ακυρωθεί αρχικά από τον διαιτητή ως οφσάιντ.

Ο Παναθηναϊκός άρχισε να ανεβαίνει μετά τη συμπλήρωση των 30′ και θα μπορούσε να φέρει το ματς στα ίσια με τη συμπλήρωση μισής ώρας αγώνα όταν βγήκε ωραία στην επίθεση από τα δεξιά. Ο Παλάσιος περίμενε το ανέβασμα του Βαγιαννίδη, αυτός έκανε το όβερλαπ και την παράλληλη μπαλιά με τον Ιωαννίδη να πιάνει το τακουνάκι και τον Κεούφ να διώχνει με το ένα χέρι τη μπάλα.

Η επόμενη φάση για το τριφύλλι ήρθε στο 41′ όταν ο Ιωαννίδης βρέθηκε με τη μπάλα στα πόδια εκτός περιοχής, έκανε το σουτ αλλά αυτό ήταν αρκετά άστοχο.

Το δεύτερο μέρος ξεκίνησε χωρίς αλλαγές για τον Παναθηναϊκό και με τους πράσινους να προσπαθούν με το καλημέρα να βρουν το γκολ της ισοφάρισης. Στο 48′ ο Παλάσιος μετά από βολέ του Λοντίγκιν βρέθηκε σε θέση για γκολ μέσα στην περιοχή, επιχείρησε το σουτ αλλά αυτό έφυγε έξω. Τρία λεπτά αργότερα ο Αράο στο πρώτο δοκάρι δεν μπόρεσε να γυρίσει τη μπάλα όπως θα ήθελε και η μπάλα έφυγε ξανά εκτός εστίας.

Την ίδια κατάληξη είχε και στο επόμενο λεπτό η κεφαλιά του Γεντβάι, αυτή τη φορά στο δεύτερο δοκάρι, με τη μπάλα να φεύγει δίπλα από την εστία του Κεούφ.

Ο Κεούφ έσωσε τη Μακάμπι

Ο Παναθηναϊκός έφτασε κοντά στο 1-1 στο 56′ σε εκτέλεση φάουλ με το αριστερό του Αϊτόρ αλλά και πάλι ο γκολκίπερ της ομάδας από το Ισραήλ έδιωξε σε κόρνερ.

Το τριφύλλι θα μπορούσε να ισοφαρίσει στο 64′ όταν είχε διπλή ευκαιρία για να στείλει τη μπάλα στα δίχτυα. Αρχικά σε κόρνερ από τα δεξιά ο Αϊτόρ επιχείρησε να στείλει απευθείας τη μπάλα στα δίχτυα. Ο Κεούφ έδιωξε με τα ακροδάχτυλα, ο Ιωαννίδης πήρε την κεφαλιά αλλά και πάλι ο Κεούφ απομάκρυνε.

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ: Λοντίγκιν, Βαγιαννίδης, Σένκεφελντ, Γεντβάι, Χουάνκαρ, Αράο, Βιλένα, Μπερνάρ, Παλάσιος, Αϊτόρ (89′ Σπόραρ), Ιωαννίδης.

ΜΑΚΑΜΠΙ ΧΑΪΦΑ: Κεούφ, Σούντγκρεν (46′ Φέινγκολντ), Γκέρσον, Σεκ, Κορνού, Σερί, Σόου, Μουχαμάντ (32′ Ζαμπέρ), Χατζάτζ, Πιερό, Νταβίντ (67′ Ρεφαέλοβ).

Με ιστορική τεσσάρα στους 16 του Conference League ο φανταστικός ΠΑΟΚ

Ο ΠΑΟΚ που βλέπουμε στο φετινό Conference League είναι ικανός να φτάσει πολύ ψηλά και το επιβεβαίωσε με εμφατικό τρόπο για ένα ακόμη βράδυ Πέμπτης (14/12). Τελευταίο θύμα του ήταν η Ελσίνκι στο γήπεδο της Τούμπας, με την ομάδα του Λουτσέσκου να επικρατεί με το εντυπωσιακό 4-2 και να σφραγίζει με πανηγυρικό τρόπο την παρουσία του στους “16” της διοργάνωσης, όντας πλέον η μοναδική ελληνική ομάδα με συγκομιδή 16 βαθμών σε όμιλο ευρωπαϊκής διασυλλογικής διοργάνωσης.

Οι Θεσσαλονικείς βρέθηκαν πίσω στο σκορ μόλις στο 6ο λεπτό όμως αυτό δεν τους πτόησε, αφού πίεσαν και έφτασαν δίκαια στην ισοφάριση πριν λήξει το πρώτο μέρος, για να στήσουν πάρτι στο δεύτερο μέρος όπου πέτυχαν τρία γκολ και να γνωρίζουν την αποθέωση στο φινάλε από τον κόσμο τους, συμπληρώνοντας πλέον 13 διαδοχικά ματς αήττητοι στην Ευρώπη (τα 12 στη φετινή σεζόν).

Σημειώνεται πως ο Δικέφαλος προσέφερε πλούσιο θέαμα στο κοινό του ανά διαστήματα, με τους ασπρόμαυρους να αφήνουν πλέον στην άκρη την Ευρώπη για μερικούςμήνες και να την ξαναβάζουν στη ζωή τους σε μερικούς μήνες από τώρα, όταν θα διεκδικήσουν την πρόκρισή τους στα προημιτελικά της διοργάνωσης.

Το ματς

Ο ΠΑΟΚ μπήκε με ορμή στο παιχνίδι και πριν συμπληρωθεί το πρώτο πεντάλεπτο είχε την πρώτη του τελική, με το σουτ του Κωνσταντέλια εντός περιοχής να εξουδετερώνεται από τον Μαένπα, για να ακολουθήσει όμως ψυχρολουσία, αφού η Ελσίνκι άνοιξε το σκορ στην πρώτη επικίνδυνη επίσκεψή της στα αντίπαλα καρέ.

Αυτό έγινε στο 6ο λεπτό, με τον Μπαντέ να βρίσκει χώρο, όντας αμαρκάριστος, και να περνάει κάθετη πάσα, με τον Ραντούλοβιτς να νικάει με διαγώνιο σουτ εντός περιοχής τον Κοτάρσκι παρά την επιτήση που είχε από τον Μιχαηλίδη (0-1).

Οκτώ λεπτά αργότερα η ελληνική ομάδα είχε τεράστια ευκαιρία να φτάσει στην ισοφάριση όμως την πέταξε. Από εκτέλεση κόρνερ του Ντεσπόντοφ ο Μιχαηλίδης έστειλε τη μπάλα στο αριστερό δοκάρι με προβολή από το ένα μέτρο μπροστά σε κενή εστία, ενώ στην εξέλιξη της φάσης το κοντινό πλασέ του Τόμας αποκρούστηκε σωτήρια από τον Μαένπα.

Η συνέχεια βρήκε τους παίκτες του Δικεφάλου να έχουν τη μπάλα στα πόδια αλλά να μη βρίσκουν ρυθμό στο παιχνίδι τους, αδυνατώντας να βγάλουν ένταση, με την επόμενη καλή στιγμή τους να έρχεται στο 31′ όταν ο Μαένπα μπλόκαρε σταθερά το διαγώνιο σουτ εντός περιοχής του Ντεσπόντοφ

Στο 33ο λεπτό ο σούπερ δραστήριος Κωνσταντέλιας είχε τη δεύτερη μεγάλη ευκαιρία του ΠΑΟΚ, όντας απελπιστικά άστοχος σε τετ α τετ του με τον κίπερ των τετράκις πρωταθλητών Φινλανδίας, με τους παίκτες του Λουτσέσκου να επιμένουν όμως και να βρίσκουν το γκολ που άξιζαν στο 37′.

Το 1-1 ήταν μάλιστα προϊόν όμορφης οργανωμένης προσπάθειας, με τον Τάισον να επιτίθεται κατά μέτωπο και να τροφοδοτεί τον Μεϊτέ, εκείνον να γυρίζει υπέροχα στο ύψος του πέναλτι και τον Οζντόεφ που ακολουθούσε ως τρέιλερ τη μπάλα να εκτελεί τον Μαένπα με δυνατό σουτ (1-1).

Η μοναδική πραγματική απειλή που αισθάνθηκε η άμυνα του ΠΑΟΚ πέρα από τη φάση του γκολ στο 6′ έλαβε χώρα στο 45+2′ με το άστοχο πλασέ του Κέσκινεν, με το φινάλε του πρώτου μέρους να βρίσκει τους Θεσσαλονικείς να υπερτερούν σε όλες τις στατιστικές κατηγορίες έναντι της αντιπάλου του (2.00-0.18 τα xgoals, 11-3 οι τελικές, 4-1 εντός εστίας, 62%-38% η κατοχή).

Η έναρξη του δευτέρου μέρους βρήκε τον ΠΑΟΚ να συνεχίζει σε υψηλό τέμπο, όπως ακριβώς έκλεισε το πρώτο 45λεπτο, με τους παίκτες του Λουτσέσκου να κλείνουν τους αντιπάλους τους στα καρέ τους και να βρίσκουν όχι μόνο ένα αλλά δύο γκολ.

Η ανατροπή έγινε στο 47ο λεπτό, με τους παίκτες της Ελσίνκι να αποτυγχάνουν να απομακρύνουν και τον Κωνσταντέλια να γίνεται κάτοχος της μπάλας, για να κάνει το κοντρόλ και να σκοράρει με αριστερό πλασέ, για να πανηγυρίσει το πρώτο γκολ του στη φάση των ομίλων και έκτο του μέσα στη σεζόν σε όλες τις διοργανώσεις (2-1).

Έξι λεπτά αργότερα έγινε και το 3-1, με τους ασπρόμαυρους να συνεχίζουν να πιέζουν ασφυκτικά και μετά από σουτ του Μιχαηλίδη η μπάλα να βρίσκει το σώμα του Τοίβιο και να καταλήγει στα δίχτυα, ξεγελώντας τον Μαένπα.

Οι παίκτες του Λουτσέσκου είχαν διαρκώς το πόδι στο γκάζι και στο 59′ άγγιξαν το τέταρτο γκολ, με τον κίπερ της Ελσίνκι να πραγματοποιεί δύσκολη επέμβαση, αποκρούοντας στη δεξιά γωνία του το σουτ του Τάισον από το ύψος του πέναλτι.

Μετά από τη συμπλήρωση μίας αγωνιστικής ώρας οι δύο προπονητές άρχισαν να φρεσκάρουν τις ομάδες τους κάνοντας αλλαγές (τελευταία αλλαγή για τον ΠΑΟΚ ο Τζίμας, που έκανε ευρωπαϊκό ντεμπούτο), με την Ελσίνκι να έχει την πρώτη της τελική στο δεύτερο μέρος στο 70′ αλλά να αδυνατεί να προβληματίσει τον Κοτάρσκι.

Την ίδια ώρα ο ΠΑΟΚ είχε ρίξει ρυθμό και ένταση όμως όχι μόνο δεν επέτρεπε στους Φινλανδούς να τον απειλήσουν αλλά στο 85′ πρόσθεσε και το κερασάκι στην τούρτα, με τους παίκτες του να κρύβουν τη μπάλα και τον Μουργκ να δέχεται ασίστ από τον Τάισον, για να εκτελέσει με συρτό πλασέ εντός περιοχής τον Μαένπα (4-1).

Από την πλευρά της η Ελσίνκι βρήκε ένα δεύτερο γκολ στις καθυστερήσεις με εύστοχο πέναλτι του Χετεμάι για να μειώσει σε 4-2, αποτέλεσμα που έμεινε μέχρι το φινάλε, για να σφραγίσει μία μεγάλη νίκη που έστειλε με θριαμβευτικό τρόπο τον ΠΑΟΚ στους 16 του Conference League.

  • ΠΑΟΚ: Κοτάρσκι, Κεντζιόρα (72′ Βιεϊρίνια), Τροστ-Εκόνγκ, Μιχαηλίδης, Ράφα Σοάρες (72′ Μπάμπα), Μεϊτέ, Οζντόεφ (71′ Αντόνιο), Ντεσπόντοφ, Κωνσταντέλιας (75′ Μουργκ), Τάισον, Τόμας (80′ Τζίμας)
  • ΕΛΣΙΝΚΙ: Μαένπα, Τοίβιο, Ντα Γκράκα, Χαμαλάινεν, Σοΐρι, Κανελλόπουλος (66′ Μπένισαν), Λίνγκαμ (80′ Πανάνεν), Κέσκινεν (66′ Ολίλα), Χόστικα (66′ Χετεμάι), Ραντούλοβιτς (65′ Ολουσάνια), Μπαντέ

Σχετικά Άρθρα