Haaretz: Ο Νετανιάχου ψάχνει πρόσωπο να χρεώσει την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ

 Haaretz: Ο Νετανιάχου ψάχνει πρόσωπο να χρεώσει την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ

Η ισραηλινή εφημερίδα Haaretz δήλωσε ότι ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου αποφεύγει την ευθύνη και ψάχνει κάποιον να κατηγορήσει για τα γεγονότα της 7ης Οκτωβρίου. Στο κύριο άρθρο με τίτλο «Ο εμπρηστικός Νετανιάχου επέστρεψε και τώρα ψάχνει κάποιον να κατηγορήσει» που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Haaretz, αναφέρεται ότι ο Νετανιάχου προσπαθεί να αποφύγει την ευθύνη για τα γεγονότα της 7ης Οκτωβρίου και προσπαθεί να επιρρίψει την ευθύνη για τα γεγονότα στον πρώην πρωθυπουργό Γιτζάκ Ράμπιν.

«Ο Νετανιάχου προσπαθεί να εμφυτεύσει στη συλλογική συνείδηση την ιδέα ότι η μόνη πολιτική που πήγε στραβά εκείνη τη μοιραία ημέρα ήταν οι συμφωνίες του Όσλο μεταξύ του Ισραήλ και της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης τη δεκαετία του 1990», ανέφερε το κύριο άρθρο, προσθέτοντας ότι κατά τη διάρκεια των χρόνων της εξουσίας του, ο Νετανιάχου ήταν εκείνος που απέρριψε όλες τις προσπάθειες για την επίτευξη μιας περιφερειακής λύσης με στόχο τον διαχωρισμό του Ισραήλ από την Παλαιστίνη.

Το κύριο άρθρο ανέφερε ότι ο Νετανιάχου είναι ειδικός στην απόκρουση των ευθυνών και γνωρίζει πολύ καλά ότι για να αθωωθεί δημοσίως, πρέπει να βρει κάποιον άλλον να αναλάβει την ευθύνη για τα γεγονότα.

Ο Νετανιάχου δεν ντρέπεται να υπερηφανεύεται για τις συμφωνίες του Αβραάμ και το όνειρό του για εξομάλυνση με τη Σαουδική Αραβία, αλλά γνωρίζει ότι χωρίς το Όσλο, αυτές οι συμφωνίες και τα βήματα εξομάλυνσης δεν θα ήταν δυνατά.

Αναφέρθηκε ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Νετανιάχου προσπαθεί να διασφαλίσει ότι η Δυτική Όχθη και η Λωρίδα της Γάζας θα παραμείνουν ως δύο ξεχωριστές οντότητες, γεγονός που θα οδηγήσει στη διαίρεση της παλαιστινιακής ηγεσίας και θα αποτρέψει τη λύση των δύο κρατών.

Σημειώνεται στο κύριο άρθρο ότι ο Νετανιάχου συνεχίζει ξεδιάντροπα τη διπλωματική ρητορική του, ενώ θα έπρεπε να παραιτηθεί ντροπιασμένος, αναλαμβάνοντας την ευθύνη για την 7η Οκτωβρίου και αποδεχόμενος το τέλος της πολιτικής του, ενώ στο κύριο άρθρο έγιναν οι εξής δηλώσεις

«Αρκετά με αυτό το ψέμα και την αχαριστία. Αρκετά με αυτή την πικρία και τον εξτρεμισμό στην ισραηλινή και παλαιστινιακή κοινωνία. Ο Νετανιάχου πρέπει να φύγει. Το Ισραήλ πρέπει να υιοθετήσει την ειλικρινή διπλωματική οδό ενάντια σε εκείνους που επιλέγουν να μας πολεμήσουν με τη βία και να προσεγγίσει εκείνους που απεχθάνονται τη βία για χάρη της δημοκρατίας».

Σχετικά Άρθρα