Οπαδική βία: Νέα στοιχεία καταθέτουν στον Άρειο Πάγο Οικονόμου Βρούτσης – Έντονο παρασκήνιο και “γαλάζια” ανησυχία για τα πολλαπλά μέτωπα

 Οπαδική βία: Νέα στοιχεία καταθέτουν στον Άρειο Πάγο Οικονόμου Βρούτσης – Έντονο παρασκήνιο και “γαλάζια” ανησυχία για τα πολλαπλά μέτωπα

Το κυβερνητικό επιτελείο, εμφανίζεται αποφασισμένο να ανοίξει, τον φάκελο βίας και διαφθοράς στον αθλητισμό, με την έρευνα να εκκινεί από το 2007 και τη δολοφονία Φιλλιπόπουλου. Μάλιστα το επόμενο διάστημα, αναμένεται νέα επίσκεψη των υπουργών Γ. Οικονόμου και Γ. Βρούτση στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, προκειμένου να προσκομίσουν και νέο πακέτο στοιχείων και ντοκουμέντων, όπως λένε χαρακτηριστικά συνεργάτες τους.

Ο φάκελος που κατατέθηκε χθες στον Άρειο Πάγο περιείχε στοιχεία για οπαδούς-ποινικούς του Ολυμπιακού, του ΠΑΟ, της ΑΕΚ, του ΠΑΟΚ, του Άρη, του Ηρακλή και του Ατρόμητου και εκτείνεται σε βάθος χρόνου, ενώ πολλά από τα ονόματα του εν λόγω φακέλου είναι ήδη γνωστά και έχουν ποινικό παρελθόν. Παράλληλα, στον φάκελο του Γιάννη Βρούτση εμπεριέχονται από δημοσιεύματα και πρωτοσέλιδα, έως διαδικτυακές συζητήσεις αναρτήσεις που στοιχειοθετούν τον τρόπο δράσης αυτών των ομάδων.

Επίσης τις επόμενες μέρες ο αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού Γιάννης Βρούτσης θα παρουσιάσει μια σειρά παρεμβάσεων που θα προβλέπουν αυτοματοποιημένες ποινές σε ομάδες για παραβίαση της νομοθεσίας, θα δημιουργεί νέο πλαίσιο για τις λέσχες οπαδών, ενώ θα αλλάζει άρδην το σύστημα εισόδου στα γήπεδα και ελέγχου της ταυτοπροσωπίας των οπαδών, με ισχυρή εμπλοκή των ΠΑΕ.

  • Διατηρείται, δε, στο τραπέζι η απειλή της παράτασης του «λουκέτου» στα γήπεδα πέραν των δύο μηνών, αν οι αθλητικοί παράγοντες δεν συμμορφωθούν και δεν θα εφαρμόσουν το νομοθετικό πλαίσιο.

Μάλιστα ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Οικονόμου εκτίμησε ότι, καθώς τα στοιχεία είναι πολλά και εξαιρετικά σοβαρά, θα υπάρξουν και άλλες συλλήψεις, πέραν του 18χρονου που ομολόγησε ότι έριξε την φωτοβολίδα στον αστυνομικό που δίνει μάχη για να κρατηθεί στη ζωή.

«Έχει κατονομαστεί από το δράστη άνθρωπος που παρακίνησε τα μέλη αυτής της συμμορίας να βγουν από την εξέδρα και να επιτεθούν τους αστυνομικούς. Είναι ο άνθρωπος που εφοδίασε με όπλα, φωτοβολίδες ξύλα πέτρες τα οποία είχε κρύψει σε χώρο εκτός γηπέδου» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Οικονόμου στον ΣΚΑΪ. Αν και λίγο μετά, διαρροές από το Υπ. Προστασίας του Πολίτη, ανέφεραν ότι οι παραπάνω δηλώσεις έγιναν… εν τη ρύμη του λόγου ενώ οι αστυνομικές έρευνες για τους εντολείς και ηθικούς αυτουργούς των επιτιθέμενων συνεχίζονται βάσει πληροφοριών, που εξετάζονται. 

Από το Μέγαρο Μαξίμου διαμηνύουν ότι το μήνυμα έχει σταλεί προς όλους τους παράγοντες και έχει καταστεί σαφές. Γι’ αυτό και η κυβέρνηση δεν θα επιμείνει μονοθεματικά, αν και αντιλαμβάνεται ότι οι παρεμβάσεις που ανακοίνωσε δεν έχουν βρει την αντίσταση που ορισμένοι θα περίμεναν από τους παράγοντες του ποδοσφαίρου.

Έντονο παρασκήνιο

Το κλίμα στο παρασκήνιο, πάντως είναι τεταμένο, ενώ για πρώτη φορά από την εκλογή της ΝΔ το 2019, επικρατεί αγωνία για το πως μπορεί να εξελιχθεί αυτή η σύγκρουση που εξελισσεται σε πολλά επίπεδα.

Η εφαρμογή όλων των ψηφισμένων μέτρων που ουδέποτε μέχρι σήμερα λειτούργησαν φέρνει την κυβέρνηση αντιμέτωπη με την ηγεσία της ΠΑΕ Ολυμπιακός, με τις υπόλοιπες ΠΑΕ, με τους αστυνομικούς, ακόμα και με τον δικαστικό κόσμο που στο παρασκήνιο δυσφορεί για τον τρόπο με τον οποίον επιχειρείται να επιβληθεί η αναβάθμιση της ποινικής έρευνας με ενοποίηση υποθέσεων δηλ. μοντέλο «Χρυσής Αυγής.

Όμως αυτό που ανησυχεί περισσότερο πέραν του γεγονότος ότι μετά τους ελεύθερους επαγγελματίες και οι αστυνομικοί που αποτελούν προνομιακό πεδίο για τη ΝΔ, αντιδρούν με έντονο τρόπο στις αποφάσεις, είναι η αντιπαράθεση με τον ισχυρό άνδρα της ΠΑΕ Ολυμπιακός, εφοπλιστή και ιδιοκτήτη ΜΜΕ κ. Βαγγέλη Μαρινάκη.

Ήδη τα μέσα του Ομίλου ασκούν σκληρή κριτική στα μέτρα για την οπαδική βία με γαλάζιους βουλευτές να ανησυχούν ιδιαίτερα για την τροπή που μπορεί να πάρει η μετωπική σύγκρουση του Μεγάρου Μαξίμου με τον ισχυρό άνδρα της ΠΑΕ Ολυμπιακός.

Σχετικά Άρθρα