Ιδιωτικό Χρέος: Στα 235 δισ. ευρώ για νοικοκυριά και επιχειρήσεις – Οι οφειλές σε εφορία, ταμεία και τράπεζες  

 Ιδιωτικό Χρέος: Στα 235 δισ. ευρώ για νοικοκυριά και επιχειρήσεις – Οι οφειλές σε εφορία, ταμεία και τράπεζες  

ΠΗΓΗ: TWITTER

Η θηλιά του χρέους, όχι μόνο μόνο του δημόσιου, αλλά και του ιδιωτικού,  αντί να χαλαρώνει σφίγγει περισσότερο.

Σύμφωνα και με τα τελευταία στοιχεία της ελβετικής τράπεζας UBS η οποία ανεβάζει, το συνολικό χρέος σε όλους τους τομείς (ιδιωτικός, δημόσιος και χρηματοοικονομικός τομέας) ως ποσοστό του ΑΕΠ στο εφιαλτικό 305,8%. Σε απόλυτα δηλαδή μεγέθη ο ελβετικός τραπεζικός όμιλος εκτιμά το δημόσιο και ιδιωτικό χρέος στα 657 δισ. ευρώ.

Κι αν το δημόσιο χρέος τρέχει με εξωφρενικούς ρυθμούς, φτάνοντας στα 422 δισεκατομμύρια ευρώ, σε μεγάλο βραχνά για τα νοικοκυριά εξελίσσεται το ιδιωτικό χρέος. Το οποίο ανέρχεται, σύμφωνα με την UBS, στα 235 δισ. ευρώ και αντιστοιχεί στο 96,6% του ΑΕΠ.

Το χρέος του ιδιωτικού τομέα είναι το απόθεμα υποχρεώσεων που κατέχουν οι τομείς μη χρηματοπιστωτικές εταιρείες, νοικοκυριά και μη κερδοσκοπικά ιδρύματα που εξυπηρετούν νοικοκυριά.

Όπως και να έχει όμως τα τελευταία επίσημα στοιχεία προσδιορίζουν ακριβώς πως προκύπτει το ιδιωτικό χρέος:

* τα νοικοκυριά  και επιχειρήσεις χρωστούν 152,26 δισ. ευρώ στα ασφαλιστικά ταμεία και στην ΑΑΔΕ – ειδικά οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την ΑΑΔΕ, σύμφωνα  με τα στοιχεία του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, στο τέλος του Ιουλίου 2023 διαμορφώθηκαν στα 105,1 δισ. ευρώ.

* Κατά τα διαθέσιμα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, το υπόλοιπο δανείων στο τέλος του 2022 έφτανε στα 115 δισ. ευρώ. Από αυτά, τα 72 δισ. ευρώ είναι επιχειρηματικά, τα 29,38 δισ. ευρώ είναι στεγαστικά και περίπου 8,6 δισ. ευρώ είναι καταναλωτικά.

* Τον περασμένο Σεπτέμβριο ο συνολικός τραπεζικός δανεισμός επιχειρήσεων και νοικοκυριών ανέρχονταν στο ποσό των 112,3 δισ. ευρώ. Εξ αυτών 12-15 δισ. είναι τα «κόκκινα» δάνεια εντός των τραπεζών.

Πηγή: topontiki.gr

Σχετικά Άρθρα