Εξάρχου από Capital Link: Η καλύτερη συγκυρία για την ελληνική οικονομία εδώ και 50 χρόνια

 Εξάρχου από Capital Link: Η καλύτερη συγκυρία για την ελληνική οικονομία εδώ και 50 χρόνια

Η Intrakat προετοιμάζεται ήδη από τώρα για την επόμενη ημέρα της αγοράς. Οταν θα έχουν ολοκληρωθεί τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης και οι ευκαιρίες του κατασκευαστικού κλάδου θα έχουν μειωθεί, στοχεύοντας σε μεγαλύτερες επενδύσεις στην αγορά της Ρουμανίας, στην εξασφάλιση περαιτέρω συμβάσεων με τις μεθόδους των ΣΔΙΤ και των Παραχωρήσεων και στην επέκταση του χαρτοφυλακίου ΑΠΕ ώστε να διασφαλιστούν νέες πηγές εσόδων για το μέλλον.

Αυτό επισήμανε ο Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. και Διευθύνων Σύμβουλος της Intrakat, κ. Αλέξανδρος Εξάρχου, μιλώντας από το 25o Invest in Greece Forum που συνδιοργανώθηκε στη Νέα Υόρκη από την Capital Link και το Χρηματιστήριο Αθηνών, κατά τη διάρκεια συζήτησης με θέμα τις διεθνείς επενδύσεις στην Ελλάδα, στην οποία συμμετείχαν, επίσης, οι Άλεξ Φωτακίδης (CVC), Νίκος Σταθόπουλος (BC Partners), Κώστας Παπαμαντέλλος (RWE) και Δημήτρης Αθανασόπουλος (Axia Ventures), υπό τον συντονισμό του Πάνου Κατσάμπα (Reed Smith).

Ο κ. Εξάρχου εξήγησε ότι η εταιρεία θα επιδιώξει τη συμμετοχή της σε σημαντικό αριθμό έργων του Ταμείου Ανάπτυξης, αναμένοντας αύξηση του ανεκτέλεστου κατά 1 δισ. ευρώ με 1,5 δισ. ευρώ το 2024, και το οποίο συνδυαστικά με το υφιστάμενο αναμένεται να περάσει τα 6 δισ. ευρώ. Επίσης, στοχεύει στον διπλασιασμό του ανεκτέλεστου στη Ρουμανία, καθώς και στην ανάπτυξη του χαρτοφυλακίου ΑΠΕ. «Μιλάμε με στρατηγικούς εταίρους για τις ΑΠΕ και ελπίζουμε να φτάσουμε σε συμφωνία μαζί τους το επόμενο διάστημα. Για εμάς είναι πολύ σημαντικό θέμα, διότι θα μας ανοίξει τον δρόμο ώστε να εξασφαλίσουμε κερδοφόρες δραστηριότητες για την επόμενη μέρα του κατασκευαστικού κλάδου, όταν θα έχει ολοκληρωθεί αυτός ο κύκλος των έργων και το αντικείμενο της αγοράς θα είναι μειωμένο» τόνισε.

Ο επικεφαλής της Intrakat στάθηκε ιδιαίτερα στον ρόλο που θα έχουν οι ΑΠΕ στην ανάπτυξη της Intrakat, επισημαίνοντας μάλιστα ότι ήταν το χαρτοφυλάκιο αυτό που είχε προσελκύσει αρχικά το ενδιαφέρον της Winex Investments, όταν η τελευταία διερευνούσε να επενδύσει στον κατασκευαστικό όμιλο. Και υπογράμμισε ότι ενάμιση χρόνο μετά από αυτή την επένδυση -και μετά την εξαγορά της Άκτωρ-, η κεφαλαιοποίηση της εταιρείας έχει φτάσει τα 600 εκατ. ευρώ, το ανεκτέλεστο τα 5 δισ. ευρώ, ενώ αναμένεται να επιτευχθεί κύκλος εργασιών ύψους 1 δισ. ευρώ, στοιχεία δηλαδή που τοποθετούν την Intrakat στον κατάλογο των μεγαλύτερων κατασκευαστικών εταιρειών στην Ελλάδ

Το στοίχημα του 5ου τραπεζικού πυλώνα

Παράλληλα, ο κ. Εξάρχου (υπό την ιδιότητα του Partner της Thrivest Holdings) αναφέρθηκε εκτενώς και στο επενδυτικό πλάνο για τον μετασχηματισμό του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, μέσα από τη δημιουργία του 5ου τραπεζικού πυλώνα και τη συνένωση δυνάμεων μεταξύ της Attica Bank και της Παγκρήτιας Τράπεζας. Όπως εξήγησε, στόχος του εγχειρήματος είναι η δημιουργία ενός νέου τραπεζικού οργανισμού, που θα έχει πάγια στοιχεία αξίας 8 δισ. ευρώ, χαμηλό δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων και ικανά κεφάλαια ώστε να χρηματοδοτήσει τις ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που σήμερα δεν έχουν πρόσβαση στις τραπεζικές πιστώσεις.

«Όταν είδαμε την ευκαιρία, όλα τα στοιχεία της επιτυχίας για τον 5ο πυλώνα ήταν εκεί. Ήταν πολιτική και οικονομική αναγκαιότητα οι δύο αυτές εταιρείες (η Attica Bank και η Παγκρήτια) να επιβιώσουν» τόνισε ο κ. Εξάρχου και επισήμανε ότι τότε η διοίκηση της Attica Bank εισηγήθηκε στη μετοχική ομάδα τη συγχώνευση των δύο τραπεζών ως μέσο για την ανάπτυξή τους. Και αυτό απαιτούσε, όμως, κάτι που εκείνη την περίοδο θεωρείτο σημαντικό στοίχημα: Τη θέσπιση του νέου προγράμματος «Ηρακλής» για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων τους, και το οποίο θα είχε καταλυτική συμβολή στη βιωσιμότητα των δύο τραπεζικών οργανισμών.

«Μετά από μερικούς μήνες, η νομοθέτηση αυτή έγινε πραγματικότητα και αυτό προσφέρει σημαντικές ευκαιρίες επιτυχίας, σε ένα εγχείρημα που αρχικά θεωρείτο ότι ήταν μία ωραία ιδέα υψηλού ρίσκου (αλλά και υψηλών αποδόσεων), εφόσον οι δύο τράπεζες συγχωνευθούν. Εάν η συγχώνευση αυτή συνοδευτεί από έναν χαμηλό δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων, τότε θα μιλάμε για μία νέα τράπεζα, μία “καθαρή” αλλά και ισχυρή τράπεζα. Όλοι πιστεύουμε ότι αυτή η νέα τράπεζα θα έχει ένα σαφές μερίδιο αγοράς, το οποίο θα προέρχεται από τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις, για τις οποίες σήμερα η πρόσβαση στο τραπεζικό σύστημα είναι δύσκολη, και συχνά αδύνατη» σημείωσε ο κ. Εξάρχου

Σχετικά Άρθρα