Αναταράξεις στην Αργεντινή: Ο Μιλέι κλείνει υπουργεία, απολύει δημοσίους υπαλλήλους, υποτίμησε 55% το εθνικό νόμισμα

 Αναταράξεις στην Αργεντινή: Ο Μιλέι κλείνει υπουργεία, απολύει δημοσίους υπαλλήλους, υποτίμησε 55% το εθνικό νόμισμα

Με το καλημέρα της θητείας της, η νέα κυβέρνηση του ακροδεξιού Μιλέι προχώρησε σε κινήσεις που προκαλούν χάος και αναταράξεις στην οικονομική και κοινωνική ζωή της Αργεντινής. Ο Χαβιέρ Μιλέι, από την πρώτη ημέρα που βρέθηκε στην εξουσία ξεκίνησε να εφαρμόζει αυτό που ονομάζει ως «θεραπεία – σοκ».

Κατάργηση 9 υπουργείων – Απολύθηκε το 34% των δημοσίων υπαλλήλων

Το πρώτο διάταγμα που υπέγραψε ο Χαβιέρ Μιλέι ήταν η κατάργηση 9 Υπουργείων και ολόκληρου του μηχανισμού διοίκησης ή εποπτείας που ήταν υπό τα υπουργεία.

Η «φιλοσοφία» του είναι ότι σε τομείς όπως η Παιδεία, η Υγεία, ο Πολιτισμός, ο Αθλητισμός, στα Εργατικά και κοινωνικά δικαιώματα, τον Τουρισμό, την Τεχνολογία, τις Μεταφορές και τα Δημόσια Έργα κλπ δεν χρειάζεται κανένας παρεμβατισμός ή ρυθμιστικός ρόλος του κράτους. Όλα θα τα ρυθμίσει η «ελεύθερη αγορά» και θα λειτουργούν με τον «νόμο της αγοράς».

Παράλληλα, με μία υπογραφή, απολύθηκε το 34% των δημοσίων υπαλλήλων. Οι θέσεις εργασίας αυτών που απολύθηκαν καταργήθηκαν.

Διακοπή κάθε συμφωνίας

Ο Χαβιέρ Μιλέι, ανακοίνωσε ότι η Αργεντινή ως κράτος διακόπτει κάθε εμπορική συμφωνία ή διμερή κρατική οικονομική σχέση χώρες που ο ίδιος αποκαλεί ως «κομμουνιστικές»: Δηλαδή με τη Βενεζουέλα, την Κούβα, τη Νικαράγουα, τη ΛΔ της Κορέας και την Κίνα. Ας σημειωθεί ότι η Κίνα είναι η δεύτερη μετά τη Βραζιλία, σε όγκο συναλλαγών με την Αργεντινή.

Παράλληλα, ο Μιλέι υπογραμμίζει ότι «πρώτα και κύρια θα προωθήσουμε τις σχέσεις με τις ΗΠΑ και το Ισραήλ». Για τις χώρες που αποκλείει από κρατικές συναλλαγές και συνεργασία, σημειώνει ότι μόνο «ιδιωτικές εταιρείες, αν θέλουν, μπορούν να συνεργάζονται με τους … κομμουνιστές».

Ταυτόχρονα, μέσα σε μια μέρα αύξησε κατά 50% το Φόρο Εισαγωγής για τα προϊόντα που εισάγονται στην Αργεντινή, εκτινάσσοντας στα ύψη τις τιμές των εισαγόμενων προϊόντων.

Υποτίμηση του νομίσματος

Ο Υπουργός Οικονομίας του Μιλέι, Luis Caputo, με το επιχείρημα «δεν υπάρχουν λεφτά», ανακοίνωσε:

  • Την υποτίμηση του εθνικού νομίσματος πέσο κατά 55%. Η ισοτιμία με το Δολάριο από 365 πέσος ορίστηκε στα 800.
  • Προανήγγειλε δε, την… κατάργηση του εθνικού νομίσματος και την αντικατάστασή του από το δολάριο των ΗΠΑ. Αν και δεν αναφέρθηκε κάποια «ισοτιμία αντικατάστασης», εκτιμάται ότι θα είναι πολύ πάνω από 1 δολάριο προς 1000 πέσος.
  • Κατάργηση των κρατικών επιδοτήσεων στα καύσιμα και τις μεταφορές. Αποτέλεσμα είναι, σε συνδυασμό με την υποτίμηση και την κατάργηση κάθε κρατικού ελέγχου, οι τιμές να εκτοξευτούν κατά 200% μέσα σε μια ημέρα.

Ας σημειωθεί ότι η Αργεντινή είναι μια χώρα στην οποία το 40% του πληθυσμού ζει κάτω από τα όρια της φτώχειας και ο πληθωρισμός έτρεχε – προ της «θεραπείας – σοκ» του Μιλέι – με 140% σε ετήσια βάση.

Σχετικά Άρθρα