ΣΥΡΙΖΑ/Κρίσιμα στοιχήματα: Προϋπολογισμός, Συνέδριο, ανανέωση, Ευρωεκλογές – Κριτική στην ηγεσία

 ΣΥΡΙΖΑ/Κρίσιμα στοιχήματα: Προϋπολογισμός, Συνέδριο, ανανέωση, Ευρωεκλογές – Κριτική στην ηγεσία

Μπροστά σε κρίσιμα σταυροδρόμια βρίσκεται ο ΣΥΡΙΖΑ με το πρώτο κρας τεστ να είναι στην τρέχουσα εβδομάδα καθώς την Τετάρτη εισάγεται στη Βουλή προς συζήτηση και ψήφιση ο προϋπολογισμός. Ο Στέφανος Κασσελάκης δεν θα παραβρίσκεται στην συζήτηση του προϋπολογισμού εφόσον δεν «αναζήτησε» τρόπους για την απόκτηση της βουλευτικής ιδιότητας. Το πιο πιθανό είναι να επιδιώξει να τοποθετηθεί μέσω των επικοινωνιακών τρόπων που έως τώρα αξιοποιεί (χρήση των social media και άλλων σχετικών μέσων).

Παράλληλα φαίνεται εσωκομματικά να υπάρχει ένας προβληματισμό σχετικά με το αν φέτος ο ΣΥΡΙΖΑ θα υπερψηφίσει τις αμυντικές δαπάνες του προϋπολογισμού προκειμένου να ενισχύσει το «πατριωτικό» προφίλ που επιθυμεί η ηγεσία του να καλλιεργήσει.

Ο ΣΥΡΙΖΑ μετά τις αποφάσεις της Κεντρικής Επιτροπής μπαίνει σε προσυνεδριακή τροχιά. Στις 13 και 14 Ιανουαρίου θα υπάρξει συνεδρίαση όπου θα εγκριθούν τα κείμενα του προσυνεδριακού διαλόγου, 15, 16 και 17 Φεβρουαρίου θα γίνουν οι εκλογές αντιπροσώπων καθώς και νέων συντονιστικών ΟΜ και Νομαρχιακών Επιτροπών ενώ το 4ο Συνέδριο του κόμματος θα πραγματοποιηθεί 23-25 Φεβρουαρίου με στόχο να γίνει «ορόσημο για την ανάκαμψη της σύγχρονης κυβερνητικής Αριστεράς», όπως τόνισε ο ίδιος ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

  • Τα στελέχη του κόμματος θα κληθούν σε όλη την προσυνεδριακή περίοδο να βρεθούν σε όλη την χώρα και να επιχειρήσουν την αναστροφή της πτώσης που καταγράφεται σταθερά στις δημοσκοπήσεις και την ανασυγκρότηση των οργανώσεων που σε αρκετές περιοχές έχουν πληγεί από τις αποχωρήσεις μελών και στελεχών που ακολούθησαν ή όχι την Νέα Αριστερά.

Η ημερομηνία που θα κρίνει πολλά πράγματα είναι οι ευρωεκλογές στις οποίες ο Στέφανος Κασσελάκης δεν θα είναι υποψήφιος, όπως διαβεβαίωσε ο ίδιος στην χθεσινή του συνέντευξη στο Βήμα. Αν και στην πραγματικότητα ο πήχης δεν μπορεί να είναι παρά η διατήρηση της 2ης θέσης καθώς οι δημοσκοπήσεις εμφανίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ ως τρίτο πίσω από το ΠΑΣΟΚ, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ έχει θέσει τον πήχη ψηλά, δηλαδή στην νίκη.

  • Ο κ. Κασσελάκης κάλεσε τα στελέχη του να βγουν μπροστά ώστε να οδηγήσουν τον ΣΥΡΙΖΑ έξω από το τέλμα της εσωκομματικής κρίσης ενώ έθεσε και τους τέσσερις άξονες δουλειάς και δράσης για το επόμενο διάστημα: Δίκαιη φορολόγηση, Διαβίωση πολίτη, Ασφάλεια πολίτη και Στεγαστική Πολιτική.

Κριτική Θεοχαρόπουλου – Ραγκούση – Τεμπονέρα

«Χρειαζόμαστε φυγή προς τα εμπρός, να μη μιλάμε συνεχώς για τις αποχωρήσεις, όπως και πάλι άκουσα σήμερα. Γιατί, αν και πάλι ανοίγει συζήτηση και κατηγορίες περί “αυλικών των τραπεζών”, ανοίγει πάλι μια εσωστρεφής αντιπαράθεση. Να ξεκαθαρίσουμε λοιπόν κάτι: δεν υπήρχαν επί Τσίπρα και δεν υπήρχαν και μετά αυλικοί των τραπεζών μέσα στο κόμμα. Οπως δεν υπήρχε πέμπτη φάλαγγα, δεν υπήρχαν και αυλικοί των τραπεζών», είπε από το βήμα ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος.

«Οταν το καράβι πλέει πρόσω ολοταχώς προς το “παγόβουνο” των ευρωεκλογών, σημασία δεν έχει σε ποια θέση κάθεσαι ή ποιο ρόλο έχεις. Λυπάμαι πολύ που δεν μπορώ να συμφωνήσω με υπεραισιόδοξες προσεγγίσεις πως η πορεία μας είναι μια χαρά και δεν χρειάζεται αναστοχασμό κι επαναπροσδιορισμό», είπε ο Γιάννης Ραγκουσης.

«Δεν χρειαζόμαστε ένα Συνέδριο-φιέστα του αρχηγού», είπε ο Διονύσης Τεμπονέρας, επισημαίνοντας ότι ο νυν ΣΥΡΙΖΑ έχει εξαντλήσει τα ιστορικά και πολιτικά του όρια και ο νέος ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να είναι ένα κυβερνητικό κόμμα και όχι ένα κόμμα της διαμαρτυρίας και της περιχαράκωσης.

Το στοίχημα της ανανέωσης

‘Ενα άλλο στοίχημα της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ είναι η ανανέωση σε επίπεδο προσώπων και στελεχών. Με βίντεο που κυκλοφόρησε χθες, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και η Διάνα Βουτυράκου, επικεφαλής των think tanks, ενημέρωσαν πως η διαδικασία υποβολής αιτήσεων παίρνει παράταση έως τη Δευτέρα 18 Δεκεμβρίου, «ώστε να δοθεί η ευκαιρία ενημέρωσης και συμμετοχής σε όλες και όλους τους ενδιαφερόμενους».

“Τους επόμενους μήνες θα δείτε έναν ΣΥΡΙΖΑ καλύτερα οργανωμένο, ριζικά ανανεωμένο, δυναμικό στη Βουλή και γειωμένο στην κοινωνία”, ήταν η δέσμευση Κασσελάκη στην συνέντευξη του στο Βήμα.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ στην ίδια συνέντευξη εξαπέλυσε νέα σκληρή επίθεση στα στελέχη που αποχώρησαν και στη Νέα Αριστερά. Τους χαρακτήρισε μάλιστα «αυτουργούς και συναυτουργούς της απολίτικης και ναρκισσιστικής διάσπασης που προκάλεσαν, προσπαθούν τώρα προσχηματικά να την ντύσουν με δήθεν πολιτικό περιεχόμενο».

Σχετικά Άρθρα