Λουκέτο στα γήπεδα για δυο μήνες – Χωρίς φιλάθλους οι αγώνες της Super League- Με κόσμο τα ευρωπαϊκά παιχνίδια εκτός του Ολυμπιακού- Τα μέτρα της κυβέρνησης για την οπαδική βία

 Λουκέτο στα γήπεδα για δυο μήνες – Χωρίς φιλάθλους οι αγώνες της Super League- Με κόσμο τα ευρωπαϊκά παιχνίδια εκτός του Ολυμπιακού- Τα μέτρα της κυβέρνησης για την οπαδική βία

Χωρίς οπαδούς θα πραγματοποιούνται όλοι οι αγώνες τις Super League όπως ανακοίνωσε το μεσημέρι της Δευτέρας ο Παύλος Μαρινάκης. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε πως «δεν θα πληρώσουν οι αθλητές, οι φίλαθλοι και οι πολίτες την οπαδική βία» και προανήγγειλε την περαιτέρω αυστηροποίηση της νομοθεσίας, σε περίπτωση μη συμμόρφωσης.

Το συγκεκριμένο μέτρο, που χαρακτηρίστηκε απαραίτητο για την αντιμετώπιση των φαινομένων οπαδικής βίας, θα έχει ισχύ για τους επόμενους δυο μήνες και συγκεκριμένα ως τις 12 Φεβρουαρίου.

Όπως ξεκαθαρίστηκε, θα επεκταθεί και στους αγώνες των ομάδων Β του big-4, ενώ δεν θα ισχύσει για τα ευρωπαϊκά ματς, πλην αυτού του Ολυμπιακού με την Μπάτσκα Τόπολα, που θα γίνει χωρίς κόσμο στο Καραϊσκάκη, την Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου. Aντίθετα παρουσία φιλάθλων (την ίδια ημέρα) θα γίνει το παιχνίδι του Παναθηναϊκού με την Χάποελ Τελ Αβίβ για το Europa League, αλλά και του ΠΑΟΚ με την Ελσίνσκι στην Θεσσαλονίκη για το Conference League. Η ΑΕΚ παίζει στο Άμστερνταμ με τον Άγιαξ.

Διευκρινίζοντας ο κ. Μαρινάκης, στην συνέχεια και απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε πως δίνεται η δυνατότητα μέσω της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου εντός του συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος να εκδίδονται κοινές υπουργικές αποφάσεις από τους υπουργούς Προστασίας του Πολίτη και τον αναπληρωτή υπουργό Αθλητισμού για περιπτώσεις ευρωπαϊκών αγώνων των ελληνικών ομάδων. «Η πρώτη απόφαση για αυτή την εβδομάδα εκδίδεται για τον αγώνα του Ολυμπιακού, για προφανείς λόγους, μετά τα τραγικά γεγονότα που συνέβησαν. Θα επανεξεταστεί και ισχύει μόνο για αυτά που ανέφερα όχι για κάτι άλλο, κάποιο άλλο άθλημα και μόνο σε αυτή την περίπτωση» ξεκαθάρισε.

«Συγχαρητήρια για τη σύλληψη του καθ ομολογίαν φυσικού αυτουργού στην ΕΛ.ΑΣ. Η δολοφονική επίθεση δεν είναι η πρώτη. Γνωρίζουμε την οργή της κοινωνίας και την κατανοούμε. Έχουμε κάνει σαφές πως οι παρεμβάσεις μας θα είναι δυναμικές. Η ΕΛ.ΑΣ έχει κάνει πολλαπλάσιους ελέγχους σε συνδέσμους, ενώ με νέο σχέδιο νόμου αυστηροποιείται το πλαίσιο. Απαιτούνται όμως νέες αποφάσεις αλλά δεν θα την πληρώσουν οπαδοί και αθλητές.», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Τα μέτρα που αποφάσισε η κυβέρνηση για την οπαδική βία 

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο η κυβέρνηση αποφάσισε τα εξής:

1) Τη διεξαγωγή κεκλεισμένων της Super League 1 για δύο μήνες ως τις 12 Φεβρουαρίου και θα δύναται να επεκταθεί και στα ευρωπαϊκά ματς. Ο αγώνας Ολυμπιακός – Μπάτσκα Τόπολα θα διεξαχθεί κεκλεισμένων των θυρών για λόγους ασφαλείας.

2) Τα μέτρα θα επανεκτιμηθούν εν ευθέτω χρόνω. 

Μέχρι τότε θα πρέπει:

  • Να μπουν κάμερες σε όλα τα γήπεδα και ηλεκτρονικός έλεγχος φιλάθλων.
  • Θα ανακοινωθούν και διοικητικά μέτρα.

«Δεν θα υπάρξει καμία ανοχή», είπε χαρακτηριστικά ο Π. Μαρινάκης,

Αναλυτικά οι ανακοινώσεις του κ. Μαρινάκη:

1. Τη διεξαγωγή όλων των αγώνων της Super League 1 κεκλεισμένων των θυρών για τους επόμενους 2 μήνες, δηλαδή μέχρι 12 Φεβρουαρίου 2024. Το μέτρο αυτό θα επεκταθεί και για τους εντός έδρας αγώνες των ομάδων β΄ της super league 2 οποίες ανήκουν στις αντίστοιχες ΠΑΕ της πρώτης επαγγελματικής κατηγορίας. Εκδίδεται σήμερα σχετική Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου με άμεση εφαρμογή, η οποία θα προβλέπει, παράλληλα, ότι με έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη και του Αναπληρωτή Υπουργού Αθλητισμού το μέτρο αυτό θα δύναται να επεκταθεί κατά περίπτωση και σε εντός έδρας ευρωπαϊκούς αγώνες των ελληνικών ομάδων για λόγους προστασίας της δημόσιας τάξης και ασφάλειας.

Η εκτέλεση των ποινών διεξαγωγής αγώνων χωρίς θεατές που έχουν ήδη επιβληθεί έως τη δημοσίευση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου ή που επιβάλλονται κατά το χρονικό διάστημα εφαρμογής της αναστέλλεται έως και τις 12 Φεβρουαρίου 2024.

Η πρώτη σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση θα εκδοθεί για τον προσεχή εντός έδρας αγώνα του Ολυμπιακού με την Μπάτσκα Τόπολα για το Europa League, ο οποίος θα διεξαχθεί κεκλεισμένων των θυρών για προφανείς λόγους ασφαλείας μετά τα πρόσφατα τραγικά γεγονότα.

2. Έως τις 12 Φεβρουαρίου 2024 θα αξιολογηθούν τα αποτελέσματα της εφαρμογής της ανωτέρω απόφασης, προκειμένου να εξετασθεί η παράταση της εφαρμογής της, σε περίπτωση που δεν τηρηθούν απολύτως οι νόμιμες προϋποθέσεις ασφαλούς διεξαγωγής των αγώνων ποδοσφαίρου. Στόχος η αποφυγή κινδύνων για τη ζωή και τη σωματική ακεραιότητα των συμμετεχόντων, καθώς και η μέγιστη δυνατή διασφάλιση της δημόσιας τάξης και ασφάλειας.

Ενδεικτικά μέχρι την ημερομηνία αυτή θα εξεταστεί η πλήρωση των ακόλουθων προϋποθέσεων:

– Εγκατάσταση και λειτουργία καμερών υψηλής ευκρίνειας στις προδιαγραφές της UEFA στο σύνολο των γηπέδων της super league 1 και ταυτόχρονη απρόσκοπτη δυνατότητα ελέγχου τους και αξιοποίησης του υλικού τους από τις αρμόδιες αρχές και
– Σύστημα ηλεκτρονικής εισόδου φιλάθλων με ταυτόχρονο έλεγχο ταυτοπροσωπίας. Επιπρόσθετα μέσα στο διάστημα των 2 αυτών μηνών θα ανακοινωθεί από τον Αναπληρωτή Υπουργό Αθλητισμού μια σειρά από διοικητικά μέτρα μεταξύ των οποίων αυτόματες κυρώσεις κατά των ομάδων σε περιπτώσεις επεισοδίων, πέραν όσων προβλέπονται στην αθλητική δικαιοσύνη.

3. Αύριο Τρίτη 12 Δεκεμβρίου 2023 ο Υπουργός Προστασίας του πολίτη Γιάννης Οικονόμου και ο Αναπληρωτής Υπουργός Αθλητισμού Γιάννης Βρούτσης θα επισκεφτούν την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κα Γεωργία Αδειλίνη και θα ζητήσουν εκ μέρους της Κυβέρνησης την ποινική αναβάθμιση της έρευνας για όλες τις υποθέσεις αθλητικής βίας και διαφθοράς με σκοπό την αναζήτηση φυσικών και ηθικών αυτουργών όλων των εγκλημάτων που έχουν τελεστεί και την αναζήτηση ύπαρξης τυχόν εγκληματικών οργανώσεων στον χώρο.

Επιπλέον οι Υπουργοί θα προσκομίσουν όλα τα στοιχεία που βρίσκονται στη διάθεση των αρχών για την αξιολόγηση στο πλαίσιο της ανακριτικής διαδικασίας και θα διαμηνύσουν στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου ότι η ελληνική πολιτεία δεν πρόκειται να επιδείξει καμία ανοχή στα φαινόμενα αυτά.