Τεμπονέρας στην Κεντρική Επιτροπή: “Δεν χρειαζόμαστε ένα συνέδριο-φιέστα του αρχηγού”

 Τεμπονέρας στην Κεντρική Επιτροπή: “Δεν χρειαζόμαστε ένα συνέδριο-φιέστα του αρχηγού”

Ο Διονύσης Τεμπονέρας μιλώντας σήμερα (9.12.2023) στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε για την επόμενη μέρα, ενώ επισήμανε ότι το κόμμα δεν χρειάζεται ένα «συνέδριο – φιέστα του αρχηγού».

«Ο νυν ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ έχει εξαντλήσει τα ιστορικά και πολιτικά του όρια» ανέφερε κατά την τοποθέτησή του από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, ο Διονύσης Τεμπονέρας, επισημαίνοντας ότι ο νέος ΣΥΡΙΖΑ οφείλει «να είναι ένα κυβερνητικό κόμμα και όχι ένα κόμμα της διαμαρτυρίας και της περιχαράκωσης».

Επίσης ο Διονύσης Τεμπονέρας ζήτησε να διευκρινιστούν οι όροι διεξαγωγής του Συνεδρίου.

Αρχικά έκανε επίθεση στην Κυβέρνηση τονίζοντας στην ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή ότι: «Στην Ελλάδα επιταχύνεται η φτωχοποίηση των πολιτών και συντελείται εκ νέου μια μεγάλη αναδιανομή του πλούτου από την μεγάλη λαϊκή πλειοψηφία, στα χέρια των γνωστών ελίτ.

Άδικη φορολογία, κόκκινα δάνεια, ασφαλιστικό, επίθεση στο κράτος δικαίου και στη δημοκρατία (υποκλοπές) δείχνουν ότι η ΝΔ θα συνεχίσει ακόμα πιο επιθετικά στην πεπατημένη, ερήμην εναλλακτικής».

“Θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί η διάσπαση”

Ο Διονύσης Τεμπονέρας έκανε αναφορά και στις αποχωρήσεις στελεχών από τον ΣΥΡΙΖΑ και τόνισε ότι σε αυτές τις περιπτώσεις η ευθύνη μοιράζεται.

«Προφανώς όταν υπάρχει ένα διαζύγιο δεν φταίει μόνο ο ένας. Κατά την άποψή μου η διάσπαση του κόμματος θα μπορούσε κατά ένα μεγάλο μέρος να είχε αποφευχθεί. Τις επιλογές όλων μας θα τις κρίνει η ιστορία. Είμαι όμως βέβαιος ότι με αρκετά στελέχη και μέλη που αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ, θα βρεθούμε ξανά στην ίδια όχθη των κοινωνικών και πολιτικών αγώνων, όπως συνέβη και στο παρελθόν».

Το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι μετά τις δυο εκλογικές ήττες έκλεισε ένας ιστορικός κύκλος.

«Μοιραία, μετά από τη διπλή εκλογική ήττα, την διάσπαση και το κλείσιμο ενός ιστορικού κύκλου έρχεται η ώρα του απολογισμού. Να δούμε τι έφταιξε για να πάμε παρακάτω. Έχουμε ανάγκη την αυτοκριτική για να δούμε τα λάθη, τις παραλείψεις μας και να μην τα επαναλάβουμε. Να μην φοβηθούμε να κοιτάξουμε τον εαυτό μας στον καθρέφτη. Συντρόφισσες και σύντροφοι, ο νυν ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει εξαντλήσει τα ιστορικά και πολιτικά του “όρια”. Στην πορεία προς το συνέδριο, έχουμε ανάγκη να διαμορφώσουμε τον «νέο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ», ανέφερε ο Διονύσης Τεμπονέρας στην Κεντρική Επιτροπή.

Ο νέος ΣΥΡΙΖΑ

Ο Διονύσης Τεμπονέρας μίλησε για το αύριο του κόμματος και το ποιά πρέπει να είναι η φιλοσοφία του.

«Ο νέος ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ οφείλει να είναι και να λειτουργεί, σαν ένα κόμμα που εκκινεί από το έδαφος της Αριστεράς, με πυξίδα δηλαδή, τις αρχές της κοινωνικής δικαιοσύνης και της αλληλεγγύης και οραματικό στόχο, τον μετασχηματισμό της κοινωνίας σε σοσιαλιστική κατεύθυνση. Οφείλει να είναι και να λειτουργεί σαν ένα μεγάλο, πολυσυλλεκτικό κόμμα. Σαν κόμμα πολιτικής ενότητας οφείλει να οικοδομηθεί στην βάση μιας minimum ιδεολογικοπολιτικής πλατφόρμας, που θα έχει διακριτό στίγμα», τόνισε το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ στην ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή.

«Ο νέος ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ οφείλει να είναι ένα κυβερνητικό κόμμα και όχι ένα κόμμα της διαμαρτυρίας και της περιχαράκωσης. Οφείλει να κινηθεί προς την κατεύθυνση ενός παλλαϊκού δημοκρατικού μετώπου, για να μπορέσει να αποτελέσει τον κορμό, του προοδευτικού χώρου. Οφείλει να είναι ένα κόμμα με κοινωνική διασύνδεση. Να είναι πρωτίστως ένα κοινωνικά, λαϊκό κόμμα«», ανέφερε.

Στην εισήγησή του προς την Κεντρική Επιτροπή για το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, ο Διονύσης Τεμπονέρας ανέφερε ότι: «Να είναι ένα κανονικό και ουσιαστικό συνέδριο που θα λάβει πολιτικές αποφάσεις. Δεν χρειαζόμαστε ένα συνέδριο – φιέστα του αρχηγού. Να δωθεί έμφαση στην προγραμματική μας πρόταση.

Χρειαζεται να διευκρινιστούν οι όροι διεξαγωγής του συνεδρίου. Να προκύψει σαφές χρονοδιάγραμμα και στοχοθεσία. “Ναι” στα περιφερειακά συνέδρια αλλά μετά το συνέδριο για να εκπέμψουμε το νέο μήνυμα και την εναλλακτική προοδευτική μας ταυτότητα. Πρώτα ορίζουμε τις πολιτικές και μετά απευθυνόμαστε στην κοινωνία. Να γίνει απρόσκοπτα ο προσυνεδριακός διάλογος».

Σχετικά Άρθρα