ΗΠΑ: Η κυβέρνηση επέβαλε περιορισμούς στην επίσκεψη του Παλαιστίνιου ΥΠΕΞ στην Ουάσινγκτον

 ΗΠΑ: Η κυβέρνηση επέβαλε περιορισμούς στην επίσκεψη του Παλαιστίνιου ΥΠΕΞ στην Ουάσινγκτον

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ φέρεται να αρνήθηκε να επιτρέψει στον Παλαιστίνιο υπουργό Εξωτερικών Ριγιάντ αλ-Μαλίκι, μέλος της Ομάδας Επαφής του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας (ΟΙC) και του Αραβικού Συνδέσμου, να προβεί σε δηλώσεις κατά την επίσκεψή του στην Ουάσινγκτον.

Τα μέλη της Ομάδας Επαφής παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου στο ξενοδοχείο FourSeasons κατά τη διάρκεια της επίσκεψής τους στην Ουάσινγκτον, σε συνέχεια της πρωτοβουλίας που έχει αναληφθεί μετά την Σύνοδο Κορυφής των ισλαμικών και αραβικών χωρών.

Αφού ένας δημοσιογράφος υπέβαλε ερώτηση στον Αλ Μαλίκι, το λόγο πήρε ο υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας Φαϊζάλ μπιν Φαρχάν.
«Ο κ. Αλ Μαλίκι δεν μπορεί να απαντήσει στην ερώτησή σας. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει επιβάλει περιορισμούς στον κ. Αλ Μαλίκι. Δεν μπορεί να απαντήσει στις ερωτήσεις του Τύπου και δεν μπορεί να συνεργαστεί με τον Τύπο» δήλωσε ο Σαουδάραβας Υπουργός, αφήνοντας όλους άφωνους.

Η Ομάδα Επαφής, η οποία βρίσκεται στην Ουάσιγκτον για συνομιλίες, αναμένεται επίσης να συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν.

Ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος συμμετέχει στην Ομάδα Επαφής, δήλωσε από την πλευρά του ότι το πρόβλημα με τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή, υπερβαίνει τους Ισραηλινούς και τους Παλαιστίνιους προσθέτοντας ότι τα περιφερειακά κράτη πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη του προβλήματος.

Ο Χακάν Φιντάν, αξιολογώντας την τελευταία κατάσταση στη Γάζα στην Ουάσιγκτον στο πλαίσιο των επαφών του στις ΗΠΑ, δήλωσε ότι «το πρόβλημα υπερβαίνει πλέον τους Ισραηλινούς και τους Παλαιστίνιους. Ως εκ τούτου, τα περιφερειακά κράτη πρέπει να αναλάβουν την ιδιοκτησία του προβλήματος και να ενεργήσουν με γνώση των ευθυνών τους».

Αναφερόμενος στη σημασία της συνάντησης που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν, ο Φιντάν τόνισε ότι είναι σημαντικό η διεθνής κοινότητα, και ιδιαίτερα οι ΗΠΑ, να εκπληρώσουν τις ευθύνες τους.

Η Ομάδα Επαφής αναμένεται να πραγματοποιήσει συνομιλίες στον Καναδά το Σάββατο.

Σχετικά Άρθρα