Ο διάλογος Σακελλαροπούλου – Ερντογάν μπροστά στις κάμερες – “Βλέπω το ποτήρι μισογεμάτο”

 Ο διάλογος Σακελλαροπούλου – Ερντογάν μπροστά στις κάμερες – “Βλέπω το ποτήρι μισογεμάτο”

Συνάντηση της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Τουρκίας Recep Tayyip Erdogan, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην Αθήνα, επ’ ευκαιρία του 5ου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας, Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου 2023. (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου ήταν η πρώτη συνάντηση του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος έφθασε στη χώρα μας περίπου στις 10.30. λίγο νωρίτερα από ότι ήταν προγραμματισμένο. Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, μετά το τέλος του διαλόγου τους μπροστά στις κάμερες τον ευχαρίστησε στα τουρκικά.

Παίρνοντας τον λόγο η κα Σακελλαροπούλου, δήλωσε:

Τα τραγικά συμβάντα που έζησαν οι χώρες μας φέτος έγιναν αφορμή για να αποδειχθεί ξανά ότι το αίσθημα αλλυλεγγύης και η επίδειξη ανθρωπιάς κάτω από δύσκολες συνθήκες είναι ένα κοινό χαρακτηριστικό που ενώνει τους δύο λαούς“.

  • “Η διαπίστωση αυτή αποτελεί ισχυρή βάση για να στηριχθεί η αμοιβαια πολιτική βούληση για την εδραίωση ενός κλίματος που θα επιτρέψει την εμβάθυνση της συνεργασίας και την αποφυγή εντάσεων στις διμερείς μας σχέσεις” πρόσθεσε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

“Εάν αναλογιστούμε το τι γίνεται στον περίγυρό μας, είναι αναγκαίο, περισσότερο ίσως από ποτέ, Ελλάδα και Τουρκία να εργαστούν από κοινού για την ενίσχυση της ευημερίας, τη διαφύλαξη της ειρήνης, της σταθερότητας και του σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου, καθώς και την προώθηση σχέσεων καλής γειτονίας, προς όφελος και των δύο λαών μας αλλά και της ευρύτερη περιοχής” τόνισε η κα Σακελλαροπούλου

Ο Τούρκος πρόεδρος αρχικά δήλωσε:

«Είναι καλύτερο για το μέλλον και των δύο πλευρών να βλέπουμε το ποτήρι μισογεμάτο», είναι το μήνυμα που έστειλε ο Ταγίπ Ερντογάν κατά τη διάρκεια του διαλόγου που είχε με την Κατερίνα Σακελλαροπούλου μπροστά στις κάμερες. «Είμαι χαρούμενος που βρίσκομαι και πάλι στην Αθήνα μετά από έξι χρόνια». 

Και πρόσθεσε:

«Πιστεύω ότι η αυτή η Σύνοδος θα αποτελέσει την αρχή για μια νέα εποχή στις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας. Οι υπουργοί των δύο χωρών θα κάνουν εποικοδομητικές συναντήσεις. Θα συζητήσουμε ποια βήματα μπορούμε να κάνουμε σε όλα τα ζητήματα. Οι προετοιμασίες έχουν γίνει από τους υπουργούς. Θα συνεχίσουμε τον δρόμο μας με πιο ευνοϊκό τρόπο. Πιστεύω ότι θα είναι καλύτερα για το μέλλον και των δύο μερών να μιλάμε βλέποντας το ποτήρι μισογεμάτο».

Σχετικά Άρθρα