Γεραπετρίτης: Δεν υποκλίθηκα στον Ερντογάν αλλά στην ΠτΔ -Μόνη διαφορά με την Τουρκία ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα

 Γεραπετρίτης: Δεν υποκλίθηκα στον Ερντογάν αλλά στην ΠτΔ -Μόνη διαφορά με την Τουρκία ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα

Απάντηση στα σχόλια που προκάλεσε η υπόκλιση κατά την είσοδο του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και της Κατερίνας Σακελλαροπούλου στο Προεδρικό Μέγαρο, έδωσε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης.

Ο κ. Γεραπετρίτης, μετά την επίσκεψη του Τούρκου προέδρου στην Αθήνα, παραχώρησε συνέντευξη στην ΕΡΤ και τον δημοσιογράφο Γιώργο Κουβαρά, όπου μεταξύ άλλων σχολίασε την κίνηση υπόκλισης που έκανε κατά την είσοδο του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και την Προέδρου της Ελλάδος Κατερίνας Σακελλαροπούλου στο προεδρικό Μέγαρο, τονίζοντας πως δεν ήταν για τον Τούρκο πρόεδρο αλλά «για την αρχηγό του κράτους μας».

«Με τον Πρόεδρο Ερντογάν έχουμε την τυπική σχέση που έχει ένας υπουργός Εξωτερικών με τον αρχηγό κράτους» είπε ο κ. Γεραπετρίτης και συνέχισε λέγοντας πως «Εγώ θα αποδίδω πάντοτε τον δέοντα σεβασμό στην αρχηγό του κράτους», αναφερόμενος στις αντιδράσεις που προκάλεσε η κίνηση που μοιάζει με μικρή υπόκλιση τη στιγμή που ο Ερντογάν περνούσε το κατώφλι του Προεδρικού Μεγάρου.

Σχολιάζοντας γενικότερα την επίσκεψη Ερντογάν και τις συμφωνίες ανάμεσα στις δύο χώρες ανέφερε ότι «Εγώ δε μπορώ παρά να είμαι ειλικρινής στους συνομιλητές μου. Το ίδιο αισθάνομαι από την πλευρά του Τούρκου ΥΠΕΞ. Είχαμε πολλές περιπτώσεις έντασης που καταφέραμε να αποσυμπιέσουμε. Έχει αναπτυχθεί μία σχέση».

«Μόνη μας διαφορά με την Τουρκία είναι η οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας. Έχει φτάσει το πλήρωμα του χρόνου να υπάρχει μία κατανόηση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Χρέος μας να δίνουμε λύσεις και να μην παράγουμε κρίσεις», είπε, ενώ σε άλλο σημείο υπογράμμισε πως «θα πάμε βήμα βήμα στην προσέγγιση με την Τουρκία. Μόνη μας διαφορά με την Τουρκία είναι η οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας».

«Αισθάνομαι πιο δυνατός για να διαχειριστώ την οποιαδήποτε ένταση» είπε ακόμα ο υπουργός. «Ναι θα υπάρξουν εντάσεις, όμως με καλή προαίρεση η οποία αποδεικνύεται στο πεδίο, οι εντάσεις δεν θα είναι αρκετές να ανακόψουν την πορεία για παραγωγικές σχέσεις».

Σχετικά Άρθρα