Επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα – “Στόχος η βελτίωση των σχέσεων” – Αναλυτικά το πρόγραμμά του – Οι κλειστοί δρόμοι

 Επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα – “Στόχος η βελτίωση των σχέσεων” – Αναλυτικά το πρόγραμμά του – Οι κλειστοί δρόμοι

Την Αθήνα επισκέπτεται αύριο Πέμπτη ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν, με τις δηλώσεις του να προαναγγέλλουν φιλική διάθεση. Τόσο σε συνέντευξη του στην “Καθημερινή”, όσο και μετά το τέλος της συνεδρίασης του τουρκικού υπουργικού συμβουλίου, ο κ. Ερντογάν τηρεί χαμηλούς τόνους, χωρίς προκλήσεις.

Ερντογάν: Στόχος η βελτίωση και ενδυνάμωση των σχέσεων μας

Νέο μήνυμα έστειλε λίγες ώρες πριν από την επίσκεψή του στην Αθήνα και τη συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν μετά την ολοκλήρωση του υπουργικού συμβουλίου.

«Αύριο πηγαίνουμε στην Ελλάδα, και μετά θα επισκεφτούμε την Ουγγαρία στις 18 Δεκεμβρίου. Στόχος μας είναι να βελτιώσουμε και να ενδυναμώσουμε τις σχέσεις και τη συνεργασία μας με τις χώρες της περιοχής, αρχής γενομένης από τους γείτονες μας», είπε χαρακτηριστικά ο Τούρκος πρόεδρος.

«Κάθε πρόοδος που σημειώνει η χώρα μας στον διπλωματικό τομέα στις διμερείς της σχέσεις μας φέρνει ένα βήμα πιο κοντά στον Αιώνα της Τουρκίας», προσέθεσε.

Ερντογάν σε “Καθημερινή”: “Φίλε Κυριάκο, δεν σας απειλούμε, αν δεν μας απειλήσετε”

«Κυριάκο φίλε μου, δεν σας απειλούμε αν δεν μας απειλήσετε», αναφέρει ο κ. Ερντογάν ότι θα πει στον Έλληνα πρωθυπουργό, προσθέτοντας ότι «δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα που δεν μπορούμε να λύσουμε μέσω του διαλόγου, στη βάση αμοιβαίας καλής θέλησης».

Μεταξύ άλλων στη συνέντευξή του ο Τούρκος πρόεδρος υπογραμμίζει τη θέση ότι η Άγκυρα επιθυμεί να συμπεριληφθούν σε πιθανή προσφυγή στη διεθνή δικαιοσύνη περισσότερα θέματα, «αλληλένδετα» με την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ.

Ο κ. Ερντογάν σημειώνει χαρακτηριστικά ότι «υπάρχουν πολλά αλληλένδετα θέματα που πρέπει να λυθούν εκτός από την υφαλοκρηπίδα. Πρέπει να τα εξετάσουμε ως ένα σύνολο. Δεν είναι σωστή η επιλεκτική προσέγγιση».

Επιπλέον αναφέρει ότι η τουρκική βούληση για επίλυση των ελληνοτουρκικών προβλημάτων «είναι ισχυρή» και ζητεί «παρόμοια προσέγγιση» και χωρίς «εξωτερικές παρεμβάσεις και από την ελληνική πλευρά».

Απάντηση στο «μπορεί να έρθουμε μια νύχτα ξαφνικά» δίνει ακόμη σημειώνοντας πως αφορούσε «τρομοκρατικά στοιχεία που απειλούν την ασφάλεια της χώρας μας» και υπογραμμίζει ότι «η δομική ακεραιότητας της Αγίας Σοφίας δεν θα ζημιωθεί τόσο υλικά όσο και πνευματικά».

Τέλος, αναφορικά με το μεταναστευτικό, ζητεί την αρωγή της Ε.Ε. αλλά και της διεθνούς κοινότητας.

Το πρόγραμμα της επίσκεψης Ερντογάν

Στην Αθήνα αναμένεται την Πέμπτη (07/12) ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος επισκέπτεται την χώρα μας, επ’ ευκαιρία του 5ου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα φτάσει περίπου στις 11:00 στο Αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» με τρία αεροσκάφη, που θα μεταφέρουν τον ίδιο, τους συνεργάτες του αλλά και τα αυτοκίνητα με τα οποία θα μετακινηθεί. Θα τους υποδεχθεί ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης.

Στις 11:30 ο κ. Ερντογάν θα συναντηθεί στο Προεδρικό Μέγαρο με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Έπειτα, ο Τούρκος πρόεδρος θα έχει συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στις 12:15 στο Μέγαρο Μαξίμου ενώ στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός και ο κ. Ερντογάν θα κάνουν δηλώσεις στον Τύπο.

Θα ακολουθήσει γεύμα εργασίας της ολομέλειας του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασία στις 13:30, όπου θα επικυρωθούν οι συμφωνίες που βρίσκονταν στα σκαριά το τελευταίο διάστημα.

Στις 16:00 το απόγευμα ο Τούρκος πρόεδρος αναμένεται να αναχωρήσει από την Αθήνα.

Τα υπουργικά ραντεβού στην Αθήνα

Την ίδια στιγμή, πυκνά θα είναι και τα υπουργικά ραντεβού.

Στο ΥΠΕΞ θα συναντηθούν Γιώργος Γεραπετρίτης και Χακάν Φιντάν. Συνάντηση θα έχουν, επίσης, οι υφυπουργοί Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου και Κώστας Φραγκογιάννης με τον Μπουράκ Ακτσαπάρ.

Στο υπουργείο Άμυνας ο Νίκος Δένδιας με τον Γιασάρ Γκιουλέρ. Επίσης, τρεις Έλληνες υπουργοί, οι Δημήτρης Καιρίδης, Χρήστος Στυλιανίδης και Γιάννης Οικονόμου θα δουν τον υπουργό Εσωτερικών Αλί Γερλίκαγια.

Ο Κωστής Χατζηδάκης θα βρεθεί με τον ομόλογό του Μεχμέτ Σιμσέκ και ο Κυριάκος Πιερρακάκης με τον Γιουσούφ Τεκίν, ενώ, η Όλγα Κεφαλογιάννη και η Λίνα Μενδώνη έχουν κοινό συνομιλητή τον Μεχμέτ Ερσόι.

“Αστακός” η Αθήνα για τον Ερντογάν – Ελεύθεροι σκοπευτές και 3.000 αστυνομικοί

Τεράστια κινητοποίηση της Αστυνομίας για την επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα την Πέμπτη (6/12). Επί ποδός θα βρίσκονται 3.000 αστυνομικοί που θα αναπτυχθούν σε όλα τα σημεία της διαδρομής από το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» ως το κέντρο της Αθήνας.

Ελεύθεροι σκοπευτές θα έχουν ακροβολιστεί σε κτίρια της Αθήνας, γύρω από δρόμους όπου αναμένεται να περάσει η αυτοκινητοπομπή του Τούρκου προέδρου. Από αέρος drone θα δίνουν συνεχώς εικόνα στο κέντρο για όσα συμβαίνουν. Μάλιστα, η Αντιτρομοκρατική και η Κρατική Ασφάλεια θα είναι σε επιφυλακή.

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και κλειστοί δρόμοι

Οι ρυθμίσεις και οι διακοπές της κυκλοφορίας θα πραγματοποιούνται ανάλογα με την κίνηση της αυτοκινητοπομπής του Τούρκου προέδρου.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, όπως ανακοινώθηκε από την Διεύθυνσή Τροχαίας Αττικής θα πραγματοποιηθούν έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις με σταδιακή και προσωρινή διακοπή της κυκλοφορίας, καθώς και απαγόρευση στάσης και στάθμευσης, σε διάφορα σημεία του οδικού δικτύου της ευρύτερης περιοχής του κέντρου της Αθήνας.

Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα πραγματοποιούνται σταδιακά και ανάλογα με τις παρουσιαζόμενες κυκλοφοριακές συνθήκες, ενδεικτικά, σε τμήματα των οδικών αξόνων:

Λ. Κατεχάκη,
Λ. Μεσογείων,
Λ. Βασ. Σοφίας,
Λ. Κηφισίας,
Λ. Βασ. Κωνσταντίνου,
Λ. Βασ. Αμαλίας,
Λ. Αλεξάνδρας,
Μιχαλακοπούλου,
Σταδίου,
Πανεπιστημίου και
Ακαδημίας.
Απαγόρευση συναθροίσεων

Παράλληλα, με απόφαση του Γενικού Αστυνομικού Διευθυντή Αττικής, κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψης, απαγορεύεται κάθε δημόσια υπαίθρια συνάθροιση από τις 06:00 το πρωί έως και τις 18:00 το απόγευμα.

Η απαγόρευση ισχύει για τις ακόλουθες περιοχές:

  1. Στην περιοχή που περικλείεται από τις οδούς/Λεωφόρους: Αλεξάνδρας – αριστερά Κηφισίας – δεξιά Κατεχάκη – συνέχεια Παναγιώτη Κανελλόπουλου – δεξιά Κοκκινοπούλου – συνέχεια Γκανογιάννη – συνέχεια Γεωργίου Παπανδρέου – συνέχεια Ούλωφ Πάλμε – συνέχεια Υμηττού – συνέχεια Ηλία Ηλίου – δεξιά Βουλιαγμένης – αριστερά Βούρβαχη – συνέχεια Χατζηχρήστου – συνέχεια Ροβέρτου Γκάλη – συνέχεια Αποστόλου Παύλου – αριστερά Ηρακλειδών – συνέχεια Περσεφόνης – δεξιά Πειραιώς – συνέχεια Π. Τσαλδάρη – αριστερά πλ. Ομονοίας – αριστερά Πανεπιστημίου – αριστερά 28ης Οκτωβρίου (Πατησίων) – δεξιά Αλεξάνδρας.
  2. Στο τμήμα της Αττικής Οδού από τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελ.Βενιζέλος» έως τον κόμβο της Περιφερειακής Υμηττού με τη Λ. Κατεχάκη, στο τμήμα της Λ. Κατεχάκη από την έξοδο της Περιφερειακής Υμηττού έως τη συμβολή της στην οδό Κοκκινοπούλου, σε όλο το μήκος της Λ. Παναγιώτη Κανελλόπουλου, ως και σε βάθος ακτίνας εκατό μέτρων, ένθεν και ένθεν προαναφερόμενων τμημάτων οδών (Αττική Οδός έως Λ. Παναγιώτη Κανελλόπουλου), ως και επί των γεφυρών, ανισόπεδων κόμβων, διαβάσεων που υφίστανται κατά μήκος αυτών και
  3. Στην περιοχή του Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελ. Βενιζέλος».

Σχετικά Άρθρα