Νέο Φορολογικό: Αυτές είναι οι νέες αλλαγές για περίπτερα και ταξί – Σε ποια προϊόντα παρατείνεται ο μειωμένος ΦΠΑ

 Νέο Φορολογικό: Αυτές είναι οι νέες αλλαγές για περίπτερα και ταξί – Σε ποια προϊόντα παρατείνεται ο μειωμένος ΦΠΑ

Εν μέσω συνεχιζόμενων αντιδράσεων από τους επαγγελματικούς φορείς κατατέθηκε αργά χθες το βράδυ στην Βουλή τροπολογία στο φορολογικό νομοσχέδιο με την οποία καθορίζονται σε ποιες υπηρεσίες και προϊόντα, παρατείνεται το καθεστώς των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ έως τον Ιούνιο του 2024.

Μεταξύ των άλλων προβλέπονται τα εξής:

1. Ρυθμίζονται θέματα σχετικά με τους συντελεστές Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (Φ.Π.Α.) ως ακολούθως:

α. Παρατείνονται και μετά την 31η Δεκεμβρίου 2023 οι διατάξεις για την εφαρμογή:

– μηδενικού συντελεστή Φ.Π.Α., για τα οριζόμενα εμβόλια κατά του κορωνοϊού COVID-19,

– του υπερμειωμένου συντελεστή Φ.Π.Α. έξι τοις εκατό (6%), αντί του μειωμένου δεκατρία τοις εκατό (13%) που θα ίσχυε από 01.01.2024, για τα οριζόμενα ιατρικά προϊόντα,

– του μειωμένου συντελεστή Φ.Π.Α. δεκατρία τοις εκατό (13%) για

i)την εισαγωγή αντικειμένων τέχνης, συλλογών ή αρχαιοτήτων και της παράδοσης αντικειμένων καλλιτεχνικής αξίας,

ii) τα εισιτήρια για ζωολογικούς κήπους και

iii) την παροχή υπηρεσιών από γυμναστήρια και σχολές εκμάθησης χορού (εφόσον δεν απαλλάσσονται σύμφωνα με το άρθρο 22 του Κώδικα ΦΠΑ),

– του υπερμειωμένου συντελεστή Φ.Π.Α. έξι τοις εκατό (6%), για

i) τους απινιδωτές,

ii) τα εισιτήρια κινηματογράφων και

iii) τα οριζόμενα είδη ατομικής υγιεινής και προστασίας.

β. Παρατείνονται και μετά την 31η Δεκεμβρίου 2023 οι διατάξεις για την εφαρμογή του μειωμένου συντελεστή Φ.Π.Α. δεκατρία τοις εκατό (13%) για την μεταφορά προσώπων και των αποσκευών τους. Στη μεταφορά προσώπων και των αποσκευών τους που πραγματοποιείται με Επιβατηγό Δημόσιας Χρήσης Οχήματα (TAXI) ο ανωτέρω μειωμένος συντελεστής εφαρμόζεται έως την 30η Ιουνίου 2024.

γ. Ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ (13%) εφαρμόζεται έως την οριζόμενη ημερομηνία για τον καφέ, κακάο, τσάι, χαμομήλι και τα λοιπά αφεψήματα, καθώς και στη διάθεση αυτών.

2. Ορίζεται ότι, η είσπραξη και απόδοση προς το Δημόσιο, Φ.Π.Α. με την εφαρμογή μειωμένου συντελεστή που έχει γίνει μέχρι την έναρξη ισχύος του υπό ψήφιση νομοσχεδίου από καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας, για υπηρεσίες διακοπτόμενου φορτίου κατ’ εφαρμογή των άρθρων 143 και 143Α του ν. 4001/2011, καλύπτει πλήρως τη φορολογική υποχρέωση, ως προς τον ΦΠΑ, που γεννήθηκε σε σχέση με τις τιμολογηθείσες υπηρεσίες.

3. α. Επεκτείνεται η αυτοδίκαιη διαγραφή ανεξόφλητων, κατά το αναφερόμενο χρονικό διάστημα, βεβαιωμένων στη Φορολογική Διοίκηση οφειλών και στα οριζόμενα φυσικά και νομικά πρόσωπα τα οποία σχετίζονται με το από 28.2.2023 σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών.

β. Επίσης, επεκτείνεται η κάλυψη που παρέχει ο Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (Ε.Ο.Π.Υ.Υ.) για τους τραυματίες του δυστυχήματος σε φάρμακα και λοιπές παροχές υγείας.

4. Αναστέλλεται εκ νέου, για το οριζόμενο χρονικό διάστημα (ισχύει έως 31.12.2023), η εφαρμογή της υποπαρ. 2 της παρ. 13 του άρθρου 85 του ν. 3842/2010 σχετικά με την απαλλαγή από την καταβολή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (Ε.Φ.Κ.) στα προϊόντα που διατίθενται από τα εγκατεστημένα εκτός αερολιμένα ή λιμένα, καταστήματα αφορολόγητων ειδών, κατά τα ειδικότερα οριζόμενα.

Οι νέες αλλαγές

Σύμφωνα με τις νεότερες πληροφορίες για το φορολογικό νομοσχέδιο που εισάγεται στη Βουλή για ψήφισε αυτή την εβδομάδα, θα υπάρξουν κάποιες αλλαγές σχετικά με τον αρχικό σχεδιασμό. Στα περίπτερα αναμένεται προσαύξηση ύψους 5% στον τζίρο, ενώ για τα ταξί θα υπάρξουν πιθανότατα αλλαγές στην προσαύξηση του τεκμαρτού, λόγω της προϋπηρεσίας. Για παράδειγμα, για έναν τεχνίτη η παλαιότητα σημαίνει περισσότερη πελατεία, άρα μεγαλύτερο τζίρο, ενώ, ένας οδηγός ταξί κάνει τις ίδιες κούρσες, είτε είναι νέος, είτε κοντά στην σύνταξη.

Μία άλλη επαγγελματική ομάδα που πιθανώς θα εξαιρεθεί ή θα έχει ευνοϊκότερη μεταχείριση είναι οι ασφαλιστικοί σύμβουλοι και συγκεκριμένα, όσοι συνδέονται με εταιρείες, διότι δεν είναι αυτοαπασχολούμενοι αλλά εργαζόμενοι με μπλοκ. Άρα, ως μισθωτοί, δεν έχουν να δηλώσουν επαγγελματικές δαπάνες και αυξάνεται η φορολογία τους.

Οι βασικότερες αλλαγές στο φορολογικό σύστημα από την 1.1.2024:

  1. Η φορολόγηση των ελευθέρων επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων και ατομικών επιχειρήσεων θα γίνει το 2024, για τα εισοδήματα που απέκτησαν το 2023, με τεκμαρτό τρόπο. Ωστόσο προβλέπονται εξαιρέσεις, οι περισσότερες εκ των οποίων εστιάζονται στους νέους επαγγελματίες, σε όσους έχουν δραστηριότητα σε περιοχές με μικρό πληθυσμό, τους πολύτεκνους κ.λπ. Το ανώτερο τεκμαρτό εισόδημα καθορίζεται στις 50.000 ευρώ. Παράλληλα προβλέπεται πλήρης απαλλαγή από το τεκμήριο όταν συντρέχουν ειδικοί λόγοι, όπως ασθένεια, εκπλήρωση της στρατιωτικής θητείας, φυσικές καταστροφές, λόγοι ανωτέρας βίας κ.λπ., για τους αυτοαπασχολούμενους με Απόδειξη Παροχής Υπηρεσιών (ΑΠΥ) έως 3 εργοδότες, ενώ η απαλλαγή αφορά και τους αγρότες. Βασικό κριτήριο για το ύψους του τεκμηρίου είναι ο βασικός μισθός. Το τεκμήριο μεταβάλλεται ανάλογα με τα χρόνια της επαγγελματικής δραστηριότητας, το σύνολο της μισθοδοσίας και το ύψος του τζίρου της επιχείρησης σε σχέση με το μέσο όρο του κλάδου.
  2. Οριζόντια μείωση κατά 50% του τέλους επιτηδεύματος που σήμερα είναι 650 ευρώ και πλέον θα διαμορφωθεί στα 325 ευρώ για όλους τους επαγγελματίες. Για κάθε επιπλέον υποκατάστημα το Τέλος μειώνεται στα 300 ευρώ από 600 ευρώ.
  3. Αυξάνεται κατά 1.000 ευρώ το αφορολόγητο για μισθωτούς, συνταξιούχους και κατά κύριο επάγγελμα αγρότες με παιδιά. Σε ετήσια βάση η ελάφρυνση κυμαίνεται από 90 ευρώ έως 220 ευρώ ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών.
  4. Οι μεταβιβάσεις ακινήτων θα γίνονται πλέον υποχρεωτικά με την χρήση τραπεζικών εργαλείων. Κάθε συμβόλαιο που καταγράφει προκαταβολή, μερική ή ολική εξόφληση με μετρητά θα θεωρείται άκυρο και θα απαγορεύεται η μεταγραφή του.
  5. Η καταβολή κοινωνικών και προνοιακών επιδομάτων (επιδόματα τέκνων, επίδομα γέννησης, επιδόματα ανεργίας) θα γίνεται πλέον αποκλειστικά με χρεωστική κάρτα.
  6. Αυξάνεται το πρόστιμο για συναλλαγές με μετρητά. Για αγορές αξίας πάνω από 500 ευρώ με μετρητά, από 100 ευρώ που είναι σήμερα, θα διαμορφωθεί στο διπλάσιο της αξίας της απόδειξης.
  7. Υποχρεωτική διαβίβαση στην πλατφόρμα myDATA, όλων των εσόδων και εξόδων. Τα έσοδα που θα δηλώνονται από επιχειρηματική δραστηριότητα δεν θα μπορεί να είναι μικρότερα από τα έσοδα που έχουν διαβιβαστεί στην πλατφόρμα. Επίσης, οι δαπάνες μιας επιχείρησης που δεν έχουν διαβιβαστεί δεν θα εκπίπτουν.
  8. Ελεύθεροι επαγγελματίες και επιχειρήσεις υποχρεώνονται πλέον σε ηλεκτρονική έκδοση τιμολογίων.
  9. Διασύνδεση ταμειακών μηχανών με POS τον Μάρτιο του 2024
  10. Επέκταση των POS στους υπόλοιπους κλάδους της λιανικής αγοράς που σήμερα δεν έχουν.
  11. Ενεργοποίηση του ψηφιακού δελτίου αποστολής, πιλοτικά από τις αρχές του 2024 και πλήρως έως το τέλος του έτους.
  12. Αμοιβή από 100 μέχρι 3.000 ευρώ στους πολίτες που καταγγέλλουν, μέσω της εφαρμογής «Appodixi», περιστατικά εκδόσεως αποδείξεων από παραποιημένες ή παραβιασμένες ταμειακές μηχανές.
  13. Μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ. Μονιμοποιούνται οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ σε μεταφορές, τουριστικό πακέτο, γυμναστήρια, σχολές χορού, εισιτήρια στους κινηματογράφους, τα θέατρα και ζωολογικούς κήπους, αγαθά σχετιζόμενα με τη δημόσια υγεία. Παρατείνεται έως τις 30 Ιουνίου 2024 ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ στον καφέ και τα ροφήματα στην εστίαση καθώς και στα κόμιστρα στα ταξί. Από την 1η Ιανουαρίου 2024 επανέρχεται στο 24% ο συντελεστής ΦΠΑ στα σερβιριζόμενα μη αλκοολούχα ποτά (αναψυκτικά, μπύρες χωρίς αλκοόλ, αεριούχα νερά).
  14. Μεγαλύτερη θα είναι στο εξής η μείωση φόρου για ανακαίνιση ακινήτων. Οι δαπάνες για την αγορά αγαθών και τη λήψη υπηρεσιών που σχετίζονται με την ενεργειακή, λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση κτιρίων, μειώνουν, ισόποσα κατανεμημένες σε περίοδο πέντε ετών, τον φόρο εισοδήματος των φυσικών προσώπων, μέχρι του αναλογούντος για κάθε έτος φόρου, με ανώτατο συνολικά όριο δαπάνης τις 16.000 ευρώ. Οι δαπάνες για υλικά λαμβάνονται υπόψη μέχρι ποσού που αντιστοιχεί στο 1/3 του ποσού για δαπάνες υπηρεσιών. Όλες οι δαπάνες θα πρέπει να προκύπτουν από τιμολόγια τα οποία έχουν εξοφληθεί με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής και διαβιβαστεί στην ΑΑΔΕ από τον προμηθευτή μέσω του συστήματος myDATA.
  15. Όπως κάθε χρόνο έτσι και εφέτος οι αιτήσεις για χωριστές φορολογικές δηλώσεις από τους συζύγους θα πρέπει να υποβάλλονται μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου και αυτές θα είναι δεσμευτικές και για τους δύο και δεν θα μπορούν να αναιρεθούν μετά το πέρας της εν λόγω ημερομηνίας.
  16. Αλλαγές στον τρόπο φορολόγησης των μακροχρόνιων μισθώσεων, με τα φυσικά πρόσωπα που διαθέτουν τρία ή περισσότερα ακίνητα σε βραχυχρόνια μίσθωση θα υποχρεούνται να κάνουν έναρξη επιχειρηματικής δραστηριότητας, να τηρούν βιβλία και να εκδίδουν φορολογικά στοιχεία. Επίσης όπως είναι φυσικό για όλους τους επιτηδευματίες θα επιβαρύνονται με τις προβλεπόμενες ασφαλιστικές εισφορές, τέλος επιτηδεύματος και ΦΠΑ από το πρώτο ακίνητο.
  17. Καταργείται ο φόρος διαμονής και επιβάλλεται «τέλος ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση» το οποίο θα επιβαρύνει επιπλέον και όλες τις βραχυχρόνιες μισθώσεις με 1,5 ευρώ την ημέρα.
  18. Επεκτείνεται στις βραχυχρόνιες μισθώσεις το τέλος διαμονής παρεπιδημούντων, που είναι 0,5 % επί των εσόδων.
  19. Αύξηση προστίμων για μη εγγραφή στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Μίσθωσης: Τα πρόστιμο για μη εγγραφή στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Μίσθωσης, το οποίο σήμερα είναι οριζόντιο, ανέρχεται σε 5.000 ευρώ και επιβάλλεται στον διαχειριστή, είτε είναι κύριος ή επικαρπωτής ή τρίτος, θα ορίζεται πλέον στο 50% των ακαθαρίστων εσόδων του εκάστοτε τελευταίου φορολογικού έτους και κατ’ ελάχιστο στα 5.000 ευρώ.
  20. Θέσπιση ανώτατου ορίου διάρκειας 60 ημερών σε κάθε βραχυχρόνια μίσθωση: Το όριο των 60 ημερών αφορά στη διάρκεια κάθε μίσθωσης ξεχωριστά.
  21. Αυστηροποιούνται οι κυρώσεις για νοθεία, λαθρεμπόριο καυσίμων ή παρεμπόδιση του ελέγχου: προβλέπεται σφράγιση της εγκατάστασης για δύο χρόνια, ενώ ορίζεται ότι τα φυσικά ή νομικά πρόσωπα των οποίων η εγκατάσταση σφραγίστηκε, δεν μπορούν να δραστηριοποιηθούν στη διακίνηση ενεργειακών προϊόντων επίσης για δύο χρόνια από τη διαπίστωση της παράβασης.
  22. Μειώνονται οι φόροι συγκέντρωσης κεφαλαίου (από 0,5% σε 0,2%) και χρηματιστηριακών συναλλαγών κατά 50%, σε 1 τοις χιλίοις

Θύελλα αντιδράσεων εντός και εκτός Βουλής

Για άλλη μια φορά διαδήλωσαν οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι επιστήμονες, καθώς και οι οδηγοί και ιδιοκτήτες ταξί, καταγγέλλοντας ότι τα μέτρα οδηγούν στον αφανισμό μικρών και μεσαίων επαγγελματιών.

Στο μεταξύ, συνεχίζεται το σφυροκόπημα στην κυβέρνηση απ’ τα κόμματα της αντιπολίτευσης. 

Η συζήτηση – επεξεργασία των προωθούμενων διατάξεων, στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, ολοκληρώθηκε νωρίτερα σήμερα και, όπως προέκυψε από τις τοποθετήσεις των εκπροσώπων των κομμάτων, επί της αρχής το νομοσχέδιο στηρίζεται μόνο από τη ΝΔ. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης καταψηφίζουν επί της αρχής, αλλά στηρίζουν επιμέρους άρθρα.

Η συζήτηση έκλεισε με την αιχμηρότατη αναφορά του υφυπουργού Οικονομικών Χάρη Θεοχάρη, στη στάση των κομμάτων της αντιπολίτευσης. «Δεν έχει σημασία για ποιον λόγο δεν θέλετε να στηρίξετε αυτό το νομοσχέδιο. Μπορεί να είναι ο λαϊκισμός σας. Μπορεί να είναι ο μικροκομματισμός. Μπορεί να είναι η πολιτική οκνηρία των εύκολων λύσεων. Όμως, σας παρακαλώ σταματήστε να είστε πολιτικοί αβανταδόροι της φοροδιαφυγής», είπε ο Χάρης Θεοχάρης και υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση λογοδοτεί μόνο στην κοινωνία που συμφωνεί με τις προωθούμενες διατάξεις.

Το τεκμαρτό εισόδημα για ελεύθερους επαγγελματίες και επιτηδευματίες, που εισάγει το νομοσχέδιο για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής, είναι μαχητό και η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να στηρίξει την ΑΔΑΕ στους ελέγχους, προκειμένου να ανταποκριθεί στο καθήκον της να ελέγξει σε εύλογο χρόνο, ανέφερε ο υφυπουργός Οικονομικών.

Μια ακόμη «χαμένη ευκαιρία» για δίκαιη φορολόγηση, με «ευθύνη» της κυβέρνησης της ΝΔ, χαρακτηρίζουν το φορολογικό νομοσχέδιο πηγές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

«Συνιστά ομολογία ενοχής, αλλά και ανοχής για τη φοροδιαφυγή, που δεν θέλει να καταπολεμήσει. Η κυβέρνηση πιστή στη διαχρονική αλαζονική της συμπεριφορά επιμένει να αδιαφορεί για τις καίριες παρατηρήσεις και ενστάσεις των επαγγελματικών φορέων των αυτοαπασχολούμενων που βρίσκονται σε απεργιακές κινητοποιήσεις», σημειώνουν οι ίδιες πηγές, προσθέτοντας ότι «η κυβέρνηση της ΝΔ όχι μόνο δεν μπορεί να εκφράσει τη μεσαία τάξη αλλά όπως αποδεικνύεται, δεν θέλει».

«Η κυβέρνηση οδηγεί τη ραχοκοκαλιά της πραγματικής οικονομίας της χώρας στα λουκέτα και στη φτωχοποίηση, τόσο για τους αυτοαπασχολούμενους, όσο και για τους ελεύθερους επαγγελματίες, οι οποίοι αντιμετωπίζουν αυξημένα λειτουργικά κόστη, ενώ έχουν αποκλειστεί από κάθε δυνατότητα ενίσχυσης από το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ», ανέφερε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Γαβρήλος, στην τελευταία συνεδρίαση της επιτροπής Οικονομικών της Βουλής, επί του νομοσχεδίου.

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε την κυβέρνηση να δεχθεί αφορολόγητο στα 10.000 ευρώ και να καταργήσει στο σύνολό του το τέλος επιτηδεύματος. Κατήγγειλε δε, πως την ίδια ώρα που η κυβέρνηση εισάγει οριζόντια φορολόγηση για τους ελεύθερους επαγγελματίες και επιτηδευματίες, με διάταξη στο νομοσχέδιο (σ.σ.άρθρο 50) μειώνεται κατά 50% ο φόρος πώλησης εισηγμένων μετοχών, από 2% σε 1%, που σημαίνει απώλεια εσόδων 21 εκατομμύρια ευρώ. Μειώνεται επίσης κατά 60% ο φόρος συγκέντρωσης κεφαλαίου (σ.σ. άρθρο 49) από 0,5% σε 0,2%, που σημαίνει απώλεια εσόδων 22 εκατομμύρια ευρώ. «Ποιους εξυπηρετεί αυτή η ρύθμιση; Μόνο κάποιους ισχυρούς δικούς σας φίλους, εις βάρος των πολλών του κόσμου της μισθωτής εργασίας και των ελεύθερων επαγγελματιών, που αυτή τη στιγμή προσπαθείτε να δημιουργήσετε ένα κλίμα κοινωνικού αυτοματισμού», είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Την απόσυρση του φορολογικού νομοσχεδίου ζήτησε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Χρήστος Τσοκάνης, μιλώντας νωρίτερα στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής. «Το νομοσχέδιο έρχεται να ξεζουμίσει τους μικρούς αυτοαπασχολούμενους, να εισπράξει φόρους και αμέσως μετά να τους επιστρέψει στο μεγάλο κεφάλαιο και τις πολυεθνικές», είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ. «Η κυβέρνηση μας λέει πως δεν μπορεί ένας επαγγελματίας να παρουσιάζει για πέντε συναπτά έτη ζημιές. Ζημίες το ’17, ζημίες το ’18, ζημίες το ’19, ζημίες ’20, ζημίες ’21. Πέντε έτη. Έτη της κρίσης έτη της πανδημίας. Έχετε μπει στα μαγαζιά να δείτε πως τα κρατάγανε, με νύχια και με δόντια, οι επαγγελματίες; Έχετε επισκεφτεί επιχειρήσεις να δείτε πως κοιμόντουσαν μέσα και πάλευαν με όλη την οικογένεια τους για να κρατήσουν;», ανέφερε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ.

«Αν η κυβέρνηση ήθελε την πάταξη της φοροδιαφυγής, θα ξεκινούσε από τη λίστα Λαγκάρντ», δήλωσε η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου. «Το νομοσχέδιο αυτό είναι προκλητικό. Είναι μία ακόμα στρατηγική ενοχοποίησης της κοινωνίας, την ίδια ώρα που απεργάζεστε και υλοποιείτε την υπόθαλψη των εαυτών σας και των δικών σας ανθρώπων. Δεν έχει καμία σχέση αυτό το νομοσχέδιο με πάταξη της φοροδιαφυγής, τα έχουμε πει κύριε Θεοχάρη. Αν θέλατε την πάταξη της φοροδιαφυγής, θα ξεκινούσατε από τη λίστα Λαγκάρντ, την οποία την κάνατε, όχι γαργάρα, αλλά φροντίσατε να θαφτεί και υπουργοποιηθήκατε και εσείς, υπουργοποιήθηκε και ο κ. Παπασταύρου που είναι μέσα στη λίστα Λαγκάρντ, βασικός εμπλεκόμενος, έρχεστε μας κουνάτε εδώ το δάχτυλο ότι είναι όλοι αθώοι», είπε η Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Σχετικά Άρθρα