Θύμα του κυκλώματος trafficking: “Έκανα 50 ραντεβού την ημέρα για να στείλω συνολικά 100 ευρώ στην οικογένειά μου”

 Θύμα του κυκλώματος trafficking: “Έκανα 50 ραντεβού την ημέρα για να στείλω συνολικά 100 ευρώ στην οικογένειά μου”

Ανατριχίλα προκαλούν τα όσα κατέθεσε θύμα human trafficking στους αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος και Εμπορίας Ανθρώπων, που κατάφεραν να εξαρθρώσουν κύκλωμα σωματεμπορίας από τη Λατινική Αμερική με «πλοκάμια» σε έξι οίκους ανοχής στην Αθήνα.

Κατά τη μεγάλη επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε στις 2 Δεκεμβρίου με τη συνδρομή και την παρουσία της EUROPOL, εκπροσώπων της Εθνικής Αστυνομίας της Ισπανίας, της Υπηρεσίας Εσωτερικής Ασφάλειας των Η.Π.Α. (Πρεσβεία των Η.Π.Α. στην Αθήνα, HSI – Homeland Security Investigations), καθώς και των Μ.Κ.Ο. «OUR GREECE» και «Α21», που είναι εξειδικευμένες στην αρωγή και προστασία των θυμάτων εμπορίας ανθρώπων, συνελήφθησαν 6 μέλη της οργάνωσης, μεταξύ των οποίων και το αρχηγικό, αλλά και 4 γυναίκες, για αδικήματα που αφορούν στη λειτουργία των 6 οίκων ανοχής, ενώ απελευθερώθηκαν 10 θύματα.

Ανάμεσά τους και μία μητέρα ανηλίκων με καταγωγή από την Βενεζουέλα, μέρος της κατάθεσης της οποίας, δημοσιεύει το ethnos.gr.

Πώς προσέγγιζαν τα θύματα από το εξωτερικό

«Το καλοκαίρι του 2023 μία γνωστή μου από το Καράκας μου ανέφερε την πιθανότητα του να δουλέψω για ένα τρίμηνο στην Ελλάδα με πολύ καλά λεφτά και θα μπορούσε να με φέρει σε επαφή με μία ξαδέρφη της που ζει και δουλεύει στην Ελλάδα για να μου εξηγήσει την δουλειά. Μου είπε βέβαια ότι σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να έχω έτοιμο το διαβατήριο μου και μου έδωσε τα στοιχεία της. Μίλησα μαζί της και μου είπε ότι θα έρθω στην Ελλάδα θα δουλεύω σε ένα μπαρ μαζί με άλλες κοπέλες από την Βενεζουέλα και θα μέναμε όλες μαζί.

Η δουλειά είναι πολύ καλή, κάνεις μόνο παρέα στους πελάτες, πίνεις ποτό μαζί τους και τα λεφτά είναι πολύ καλά. Επίσης, μου ζήτησε να της στείλω φωτογραφίες μου για να μιλήσει στο αφεντικό και να δει αν με δέχεται να δουλέψω μαζί τους. Μετά από κάποιες ημέρες, μου έστειλε το τηλέφωνο μίας γυναίκας που μιλούσε πολύ καλά ισπανικά, την Κ…, η οποία ήταν το αφεντικό στο μπαρ που θα δούλευα.

Μίλησα μαζί της και μου είπε ότι θα μου κλείσει τα εισιτήρια και όλο το ταξίδι θα το κανονίσει αυτή. Μου είπε επιπλέον ότι μέσα σε τρεις μήνες θα βγάλω περίπου 8.000 με 10.000 δολάρια και οι συνθήκες της δουλειάς είναι πολύ καλές. Τα εισιτήρια θα μου τα έκλεινε η ίδια και θα της έδινα τα χρήματα σιγά σιγά όταν θα ξεκινούσα τη δουλειά. Μου είπε ότι θα μένω σε σπίτι μαζί με άλλες κοπέλες από τη Βενεζουέλα, θα δουλεύω σε μπαρ και θα κάνω παρέα σε πελάτες, ενώ θα καλύπτει και το φαγητό μου. Ο τρόπος που μιλούσε μου έδωσε να καταλάβω ότι είναι το αφεντικό του μπαρ.

Παρόλο που δεν είχα ξανά δουλέψει σε μπαρ και προβληματιζόμουν πολύ, ήταν πολύ σημαντικό κίνητρο τα χρήματα. Επίσης σκεφτόμουν ότι δεν θα είμαι εντελώς μόνη μου σε μία ξένη χώρα καθώς θα υπάρχουν και άλλες γυναίκες από την Βενεζουέλα και ο τρόπος που μου μίλησε η Κ… με έκανε να την εμπιστευτώ», ανέφερε το θύμα στους αστυνομικούς, ως προς το πώς την προσέγγισε το κύκλωμα.

«Αυτή η μέθοδος, άλλωστε, είναι η πάγια που ακολουθείται σε τέτοιες περιπτώσεις, όπου αφού κερδίσουν την εμπιστοσύνη του θύματος, προχωρούν μετά στο επόμενο στάδιο, που είναι να το πείσουν να ταξιδέψει στην Ελλάδα. Τα μέλη τέτοιων κυκλωμάτων, άλλωστε, επιλέγουν γυναίκες με οικονομικά προβλήματα, τάζουν στα θύματα ότι θα βγάλουν πολύ καλά και νόμιμα χρήματα, και όταν καταφέρουν να τις βάλουν στο αεροπλάνο, τους αρπάζουν όλα τα ταξιδιωτικά έγγραφα, τις απειλούν, τις εκβιάζουν και τους λένε δήθεν ότι χρωστάνε λεφτά», σχολιάζει αξιωματικός της Ασφάλειας στο ethnos.gr.

Αυτό ακριβώς συνέβη και στην περίπτωση της 35χρονης που έφτασε στη χώρα μας μόλις τον περασμένο Σεπτέμβριο από το Καράκας.

Η ίδια περιγράφει: «Η Κ…, μου έστειλε το εισιτήριό μου, το οποίο κόστισε δύο χιλιάδες ευρώ και μου είπε ότι με τόσα χρήματα που θα βγάζω από τη δουλειά μου στο μπαρ, μέσα σε μία εβδομάδα θα το έχω ξεχρεώσει. Επειδή, μου έκανε εντύπωση το πόσο ακριβό ήταν την ρώτησα και μου εξήγησε ότι είναι τουριστική περίοδος στην Ελλάδα και γι’ αυτό είναι τόσο ακριβά. Πράγματι ξημερώματα της 06-09-2023 έφτασα στο αεροδρόμιο της Αθήνας (…) Στις 14:00 της ίδιας ημέρας η… , μαζί με άλλες κοπέλες, με πήγε για δουλειά σε ένα μαγαζί στην οδό Κολωνού στον πρώτο όροφο. Στην διαδρομή προς την δουλειά, εκείνη την πρώτη ημέρα, ένιωσα πολύ περίεργα γιατί δεν έβλεπα κανένα μπαρ, κανένα εστιατόριο στην περιοχή και προβληματίστηκα πολύ για το τι θα αντιμετώπιζα και τι δουλειά εν τέλει θα έκανα.

«Τρομοκρατήθηκα, ήθελα να φύγω»

Ρώτησα τότε την… και τις άλλες κοπέλες για την περιοχή όπου περπατούσαμε, μου είπαν ότι αυτός ο δρόμος έχει όλο μπουρδέλα. Όταν μπήκαμε μέσα σε ένα σπίτι στον πρώτο όροφο, κατάλαβα αμέσως ότι δεν θα δούλευα σε μπαρ αλλά σε οίκο ανοχής. Εκεί με υποδέχτηκε μία γυναίκα, μάλλον από τη Ρουμανία, η οποία ήταν κοντή, ξανθιά, εύσωμη. H … μου είπε ότι θα είναι η υπηρεσία μου και με λίγα ισπανικά που ήξερε μου εξήγησε την δουλειά. Μου έδωσε το ψευδώνυμο Ντιάνα και μου είπε ότι θα κάνω σεξ με πελάτες. Μου είπε ότι θα πρέπει να αλλάξω ρούχα και παπούτσια, να βάλω τακούνια, σέξι εσώρουχα και να βαφτώ για να με παρουσιάσει στους πελάτες. Το κάθε ραντεβού στον συγκεκριμένο οίκο ανοχής κόστιζε 15 ευρώ και θα δούλευα από τις 14:00 μέχρι τις 00:00. Όταν τα άκουσα όλα αυτά τρομοκρατήθηκα, ήθελα να φύγω, δεν είχα δουλέψει ποτέ ξανά σαν εκδιδόμενη και αμέσως κατάλαβα ότι με κορόιδεψαν».

Και συνεχίζει: «Την πρώτη ημέρα έκανα δύο βάρδιες στον οίκο ανοχής της οδού Κολωνού, στον πρώτο όροφο, οπότε έκανα συνολικά οχτώ ραντεβού για τα οποία δεν πληρώθηκα καθόλου. Επίσης, συνολικά έκανα σεξ με 48 πελάτες και πληρώθηκα για τους 40. Το κάθε ραντεβού κόστιζε 15 ευρώ και ενώ συνολικά έβγαλα 600 ευρώ, η… κράτησε τα μισά και μου έδωσε 300 ευρώ. Με αυτά τα χρήματα, η… , μου είπε ότι θα πρέπει να πληρώσω για τα προφυλακτικά, για τα λιπαντικά, τις κρέμες, τα μωρομάντηλα και οτιδήποτε άλλο ξόδεψα. Την επόμενη, η Γ… μου είπε ότι θα πρέπει να δίνω 50 ευρώ την εβδομάδα για το σπίτι όπου έμενα, το οποίο στην πραγματικότητα ήταν ένα μισό κρεβάτι. Η Γ…, μοίραζε επίσης, μία φορά την ημέρα, το φαγητό και έπαιρνε 10 ευρώ το γεύμα από κάθε κοπέλα. Λόγω της πείνας που είχα βιώσει στην Βενεζουέλα, ήμουν συνηθισμένη να τρώω μία φορά την ημέρα».

«Υπήρχαν μέρες που δούλευα από τις 07:00 μέχρι τις 05:00 το πρωί»

Σε άλλο σημείο της κατάθεσής της αποκαλύπτει: «Σε κάθε βάρδια κάναμε τελικά έξι ραντεβού από τα οποία δεν παίρναμε καθόλου λεφτά. Επίσης, στον πρώτο όροφο της Κολωνού, το ραντεβού κόστιζε 15 ευρώ ενώ στο ισόγειο και υπόγειο 10 ευρώ το ραντεβού. Υπήρχαν μέρες που δούλευα από τις 07:00 μέχρι τις 05:00 το πρωί της επόμενης ημέρας, κάνοντας σεξ με 60 περίπου πελάτες και 18 ραντεβού τα οποία δεν πληρωνόμουν ποτέ. Δεν δικαιούμασταν ρεπό, ακόμα και όταν είχαμε περίοδο. Την Δευτέρα που μας πέρασε μόνο επειδή ήμουν αδιάθετη παρακάλεσα την Κ… να με αφήσει να μην πάω για δουλειά γιατί πονούσα πάρα πολύ. Σε άλλες κοπέλες όταν δεν πήγαιναν για δουλειά η Κ… έβαζε πρόστιμο από 200 μέχρι 300 ευρώ. Επειδή όμως εγώ δεν δημιουργούσα ποτέ πρόβλημα μου έδωσε το ρεπό χωρίς πρόστιμο. Ωστόσο ήταν μόνο μία ημέρα, γιατί τις υπόλοιπες δούλευα βάζοντας στον κόλπο μου σφουγγάρι και συνεχίζοντας να κάνω κανονικά ραντεβού με τους πελάτες. Πολλές φορές με το πρόσχημα ότι δεν υπήρχαν κοπέλες να δουλέψουν έκανα ακόμα και τρεις συνεχόμενες βάρδιες και στους τρεις οίκους ανοχής της οδού Κολωνού, δουλεύοντας από τις 07:00 το πρωί μέχρι και τις 05:00 της επόμενης ημέρας. Όταν σχολούσα στις 05:00 το πρωί εμένα και τις άλλες κοπέλες μας πήγαινε σπίτι είτε το ταξί που με είχε μεταφέρει την πρώτη ημέρα είτε ένα άλλο κόκκινο αμάξι. Πάντα ήταν δύο συγκεκριμένοι οδηγοί και η κάθε μεταφορά κόστιζε 10 ευρώ ανεξάρτητα από το πόσες κοπέλες ήμασταν μέσα».

«Απειλούσαν πως έχουν άκρες στην Αστυνομία»

Όπως αποκάλυψε το θύμα στις Αρχές τα μέλη του κυκλώματος τις απειλούσαν ότι έχουν άκρες στην Αστυνομία. Χαρακτηριστικά στην κατάθεσή της αναφέρει: «Είχα ακούσει διάφορες ιστορίες από τις κοπέλες, ότι αν φύγω από την Κ…, θα με πιάσει η αστυνομία, μπορεί να με βάλει φυλακή ή και να με στείλουν πίσω στο Καράκας. Κατάλαβα έτσι ότι δεν έχω επιλογή και αισθανόμουν φόβο γιατί ήμουν μόνη και αβοήθητη, σε μία ξένη χώρα χωρίς να καταλαβαίνω την γλώσσα. Πήγαινα κάθε μέρα για δουλειά και έκανα ότι μου λέγανε για να αποφύγω τα προβλήματα. Από τις 06-09-2023 μέχρι και τις 29-09-2023 δούλεψα παίρνοντας μόνο ένα ρεπό, δύο και τρεις βάρδιες ημερησίως, κάνοντας περίπου 50 ραντεβού την ημέρα αξίας, κατά προσέγγιση 10 ευρώ το ένα. Αυτό σημαίνει ότι θα έπρεπε να έχω κερδίσει 11.500 ευρώ. Αντί αυτού εγώ έχω καταφέρει να στείλω μόνο 100 ευρώ στην οικογένειά μου. Με όλα τα υπόλοιπα χρήματα έπρεπε να ξεπληρώσω τα εισιτήρια μου, από τα οποία μου μένουν ακόμα 500 ευρώ, να πληρώσω το φαγητό μου, τα προφυλακτικά, το σπίτι, το ρεύμα και γενικά τα έξοδά μου. (..) Ένιωθα εντελώς απελπισμένη. Αναγκαζόμουν να κάνω σεξ με πάρα πολλούς πελάτες, βρώμικους, μεθυσμένους, Πακιστανούς και ένιωθα πολύ φοβισμένη».

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ.:
Από το Τμήμα Καταπολέμησης Εμπορίας Ανθρώπων της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος και Εμπορίας Ανθρώπων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση, τα μέλη της οποίας δραστηριοποιούνταν στην εμπορία και γενετήσια εκμετάλλευση αλλοδαπών γυναικών από τη Λατινική Αμερική.

Σχετικά Άρθρα