Δολοφονία Γρηγορόπουλου: Μαζικές πορείες σε όλη τη χώρα στη μνήμη του 15χρονου μαθητή

 Δολοφονία Γρηγορόπουλου: Μαζικές πορείες σε όλη τη χώρα στη μνήμη του 15χρονου μαθητή

Από το πρωί σε όλη την χώρα πραγματοποιούνται συγκεντρώσεις και πορείες για την επέτειο της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου από τον ειδικό φρουρό Επαμεινώνδα Κορκονέα στα Εξάρχεια. Το έγκλημα συντάραξε την ελληνική κοινωνία και χαράχτηκε στη συλλογική μνήμη, συμπυκνώνοντας την οργή για την αστυνομική αυθαιρεσία.

Εκατοντάδες μαθητές, φοιτητές, εκπαιδευτικοί, οργανώσεις και συλλογικότητες συγκεντρώθηκαν στις 12:00 στα Προπύλαια και λίγο μετά τις 13.00 ξεκίνησαν την πορεία διαμαρτυρίας προς την πλατεία Συντάγματος. Η πορεία ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 14:00 χωρίς προβλήματα, ενώ παραδόθηκε στην κυκλοφορία και η οδός Πανεπιστημίου.

Τα ΜΑΤ βρίσκονταν κολλητά με το κύριο σώμα της πορείας καθ’όλη τη διάρκεια της διαμαρτυρίας.

Μαθητική – φοιτητική πορεία στην Αθήνα, για την επέτειο των 15 χρόνων από την δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου, Τετάρτη 6 Δεκεμβρίου 2023.
(ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ/EUROKINISSI)

Στις 18:00 το απόγευμα υπάρχει το δεύτερο κάλεσμα από συλλογικότητες, σωματεία, φορείς πάλι στα Προπύλαια. Μετά το τέλος της πορείας θα ακολουθήσει στις 21:00 συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο σημείο δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου στον πεζόδρομο της Μεσολογγίου στα Εξάρχεια.

Στη Θεσσαλονίκη υπάρχουν επίσης δύο συγκεντρώσεις, μια μαθητική που ξεκίνησε επίσης σε ειρηνικό κλίμα στις 12 το μεσημέρι στην Καμάρα και μια στις 6 το απόγευμα πάλι από την Καμάρα.

Συγκεντρώσεις είναι επίσης προγραμματισμένες στην Πάτρα, τον Βόλο, την Λάρισα, την Ξάνθη, το Αγρίνιο, την Καρδίτσα, την Κομοτηνή, την Χαλκίδα, τα Χανιά, τα Γιάννενα και την Καβάλα.

Σε εφαρμογή έχουν τεθεί από την Αστυνομία έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο κέντρο της Αθήνας λόγω των συγκεντρώσεων που έχουν προγραμματιστεί για τα 15 χρόνια από το θάνατο του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.

Η Αστυνομία κάνει έκκληση στους οδηγούς να αποφύγουν την κίνηση και στάθμευση των οχημάτων τους στην ευρύτερη περιοχή των χώρων των εκδηλώσεων, τόσο για την εξυπηρέτησή τους όσο και για την αποφυγή πρόσθετων κυκλοφοριακών προβλημάτων.

Όπως, δε, ανακοίνωσε η ΕΛΑΣ οι αστυνομικοί που θα συμμετέχουν στα μέτρα θα φορούν κάμερες στις στολές τους κατά τη διάρκεια των ελέγχων.

Στην ανακοίνωση της η ΕΛΑΣ αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «αποφασίστηκε η εγκατάσταση και λειτουργία φορητών συστημάτων επιτήρησης του Π.Δ. 75/2020, από τη Διεύθυνση Αστυνομικών Επιχειρήσεων Αττικής (κάμερες χειρός) και την Υποδιεύθυνση Ειδικών Επιχειρησιακών Δράσεων/Δ.Α.Α. (κάμερες που εφαρμόζουν στο σώμα – body worn cameras), κατά την υλοποίηση από στελέχη των Υπηρεσιών τους, του επιχειρησιακού σχεδιασμού της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής στο πλαίσιο δημόσιων υπαίθριων συναθροίσεων και πορειών στην περιοχή της Αθήνας που περικλείεται από τις οδούς/λεωφόρους: [Λ. Αλεξάνδρας – Λ. Βασ. Σοφίας – Λ. Βασ. Κωνσταντίνου – Λ. Βασ. Όλγας – Λ. Βασ. Αμαλίας – Σουρή – Ναυάρχου Νικοδήμου – Αδριανού – Δεξίππου – Άρεως – πλατεία Μοναστηρακίου – Ερμού – πλατεία Αγίων Ασωμάτων – Π. Τσαλδάρη – Μενάνδρου – Μάρνης – Αριστοτέλους – Κοδριγκτώνος – Ευελπίδων – Ανδρέα Μουστοξύδη – Λ. Αλεξάνδρας – Λ. Βασ. Σοφίας], από την 06:00 ώρα της Τετάρτης 06/12/2023 έως την 06:00 ώρα της Πέμπτης 0712/2023».

Όπως έγινε γνωστό ο σταθμός του Μετρό «Πανεπιστήμιο» έκλεισε από τις 9 το πρωί μέχρι νεωτέρας ενώ ο σταθμός «Μοναστηράκι» θα είναι κλειστός έως τις 15:00 και από τις 18:00 το απόγευμα έως ότου κριθεί ότι είναι δυνατή η επαναλειτουργία του.

Υπενθυμίζεται ότι απεργούν και σήμερα οι οδηγοί ταξί της Αττικής, με τους συναδέλφους τους σε Θεσσαλονίκη και την υπόλοιπη Ελλάδα να συνεχίζουν την απεργιακή κινητοποίηση.

  • Η πρώτη συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη ξεκίνησε στις 12.00 στην Καμάρα και ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 13.00. Φοιτητικοί σύλλογοι αλλά και μαθητές, παρά τις ιδιαίτερα κακές καιρικές συνθήκες και την έντονη βροχόπτωση, συγκεντρώθηκαν στην Καμάρα και από εκεί προχώρησαν σε πορεία σε κεντρικούς δρόμους της Θεσσαλονίκης. Η πορεία κατέληξε στο πάρκο μπροστά από το ΕΚΘ, με τους διαδηλωτές να αποχωρούν σταδιακά.

Όπως μεταδίδει το GRTimes, ξεκινώντας η πορεία οι διαδηλωτές άρχισαν να φωνάζουν συνθήματα όπως το «καμία σφαίρα, δεν έπεσε τυχαία, κάτω τα χέρια από τη νεολαία».

Στις 18.00 το απόγευμα, μέλη του ευρύτερου αντιεξουσιαστικού χώρου, καθώς και μέλη της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς, καλούν σε συγκέντρωση στην Καμάρα, από όπου θα ξεκινήσει πορεία.

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις έχουν τεθεί σε ισχύ στους κεντρικούς δρόμους της πόλης.

Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε η Διεύθυνση Τροχαίας Θεσσαλονίκης:

Από τις 11:00 σταδιακά έχουν τεθεί σε εφαρμογή παρεμβάσεις (διακοπές- εκτροπές) στην κυκλοφορία, στους δρόμους: Εγνατία, Εθν. Αμύνης, Τσιμισκή, Αγ. Δημητρίου, Πλατεία Δημοκρατίας, Πλατεία Χ.Α.Ν.Θ., Καρ. Ντηλ, Βασ. Ηρακλείου, Γ΄ Σεπτεμβρίου, Αγγελάκη, Αρμενοπούλου, Γρ. Λαμπράκη, Κ. Καραμανλή και όπου αλλού απαιτηθεί, ανάλογα με τις επικρατούσες κάθε φορά κυκλοφοριακές συνθήκες.

– Επίσης δεν θα επιτρέπεται η στάση και η στάθμευση των αυτοκινήτων σε κεντρικούς δρόμους της πόλης, ως εξής:

Α. Μέχρι την ώρα 06.00΄ της Πέμπτης (07-12-2023), στις παρακάτω οδούς:

  • Εθνικής Αμύνης, στο τμήμα της από την οδό Αγίου Δημητρίου μέχρι την οδό Αλεξ. Σβώλου.
  • Εγνατία, στο τμήμα της από την οδό Γ΄ Σεπτεμβρίου μέχρι οδό Εθνικής Αμύνης.
  • Γρ. Λαμπράκη, στο τμήμα της από την οδό Εγνατία μέχρι την οδό Καυτανζόγλου.
  • Β. Μέχρι τις 06:00 της Πέμπτης στις παρακάτω οδούς:
  • Αγ. Δημητρίου, στο τμήμα της από την οδό Λάζου Εξάρχη μέχρι την οδό Γ΄ Σεπτεμβρίου και στο τμήμα της από την οδό Προξένων μέχρι την οδό Σ. Δραγούμη.
  • Αρμενοπούλου, στο τμήμα της από την οδό Μελενίκου μέχρι την οδό Εθνικής Αμύνης.
  • Πανεπιστημίου, στο τμήμα της από την οδό Αγ. Δημητρίου μέχρι την οδό Γ. Βιζυηνού.
  • Γ΄ Σεπτεμβρίου, στο τμήμα της από την οδό Αγ. Δημητρίου μέχρι την οδό Γ. Λαμπράκη.
  • Ολυμπιάδος, στο τμήμα της από την οδό Ελένης Ζωγράφου μέχρι το ύψος της οδού Κασσάνδρου.
  • Αγγελάκη σε όλο το μήκος της.

«Σε καίρια σημεία θα υπάρχουν τροχονόμοι που θα ρυθμίζουν την κυκλοφορία και θα διευκολύνουν τους οδηγούς», σημειώνει η Τροχαία, ενώ ζητεί την κατανόηση και τη συνεργασία των πολιτών.

Σχετικά Άρθρα