Δούκας: Η Αθήνα επιστρέφει στο προσκήνιο – Να δημιουργήσουμε ένα βιώσιμο περιβάλλον για τους ανθρώπους

 Δούκας: Η Αθήνα επιστρέφει στο προσκήνιο – Να δημιουργήσουμε ένα βιώσιμο περιβάλλον για τους ανθρώπους

Στο αγγλόφωνο κινεζικό δίκτυο CGTN μίλησε ο εκλεγμένος δήμαρχος Αθηναίων, Χάρης Δούκας, στο περιθώριο της Συνόδου του ΟΗΕ για το κλίμα (COP28), που φιλοξενείται στο Ντουμπάι. Απαντώντας σε ερώτηση του δημοσιογράφου Wang Guan για τις προσδοκίες που έχει σε σχέση με τα αποτελέσματα της Συνόδου, ο Χάρης Δούκας τόνισε: «Αυτή η Σύνοδος είναι πολύ κρίσιμη σε επίπεδο δράσεων. Χρειαζόμαστε ισχυρές αποφάσεις. Παρατηρούμε ήδη αύξηση της θερμοκρασίας κατά 2 βαθμούς Κελσίου. Είχαμε ένα πολύ ζεστό καλοκαίρι. Καταγράψαμε τον πιο θερμό Ιούλιο και τον πιο θερμό Αύγουστο. Οι προσδοκίες είναι υψηλές, αλλά το παράθυρο ευκαιρίας πολύ μικρό. Πρέπει να προχωρήσουμε από τη θεωρία στην πράξη».

Ο Χάρης Δούκας επισήμανε ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικές οι αποφάσεις που θα ληφθούν σε τοπικό επίπεδο, με τις πόλεις να διαδραματίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, και υπογράμμισε: «Η Αθήνα επιστρέφει στο προσκήνιο όσον αφορά την προώθηση των μέτρων πρόληψης και των δράσεων προσαρμογής. Είμαστε ένας τουριστικός προορισμός και χρειαζόμαστε ανθεκτικές υποδομές και έναν βιώσιμο τουρισμό για να μπορέσουμε να προωθήσουμε “πράσινες” πολιτικές».

Αναφορικά με τις πρωτοβουλίες που θα αναλάβει ως δήμαρχος Αθηναίων προς αυτή την κατεύθυνση, σημείωσε: «Θέλουμε να μειώσουμε την αισθητή θερμοκρασία κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού έως και 5 βαθμούς Κελσίου. Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη τον Ιούλιο και τον Αύγουστο στην Αθήνα. Το θερμόμετρο ξεπερνά τους 40 βαθμούς Κελσίου. Κάνει πολύ ζέστη. Με φύτευση δέντρων και υπέρψυχρα υλικά στοχεύουμε στη μείωση της θερμοκρασίας. Όπως και άλλες μεγαλουπόλεις, προσπαθούμε να βρούμε τρόπους για να μειώσουμε την ατμοσφαιρική ρύπανση και την κυκλοφοριακή συμφόρηση. Θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα πιο “ζωντανό” και βιώσιμο περιβάλλον για τους ανθρώπους, όχι για τα αυτοκίνητα».

Σχετικά Άρθρα