Η “Νέα Αριστερά”, η απάντηση Κασσελάκη μέσω ευρωεκλογών και το… Ν.Αρι, Ν.Αρι του Μωραΐτη – Τι σημαίνει η παρέμβαση Τσίπρα

 Η “Νέα Αριστερά”, η απάντηση Κασσελάκη μέσω ευρωεκλογών και το… Ν.Αρι, Ν.Αρι του Μωραΐτη – Τι σημαίνει η παρέμβαση Τσίπρα

H αθρόα προσέλευση στο Σεράφειο όπου έδωσαν το «παρών» πολλοί νεολαίοι, κομματικά στελέχη, αλλά και πρόσωπα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αγγίζοντας τα 1.000 άτομα σχεδόν, έφερε χαμόγελα αισιοδοξίας στους 11 αποχωρήσαντες από τον ΣΥΡΙΖΑ οι οποίοι ανακοίνωσαν τη “Νέα Αριστερά”. Όπως ανέφερε ο επικεφαλής ο Αλέξης Χαρίτσης πρόκειται για ένα «νέο εγχείρημα συλλογικής συμμετοχής και επιστροφής της πολιτικής στη ζωή των αριστερών και προοδευτικών πολιτών».

Οι ομιλίες έθεσαν το πολιτικό και ιδεολογικό περίγραμμα του εγχειρήματος, που κρατά τους δεσμούς και τις παρακαταθήκες της διακυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα, οριοθετείται από τον ΣΥΡΙΖΑ του Στέφανου Κασσελάκη και θέτει τον ορίζοντα και το σχέδιο για μια προοδευτική εναλλακτική στην κυριαρχία της δεξιάς και την άνοδο της ακροδεξιάς, που θα απαντά στα μείζονα ερωτήματα της εποχής, όπως η κλιματική κρίση, οι κοινωνικές ανισότητες, η διακινδύνευση της δημοκρατίας. 

Στους χαιρετισμούς τους, η Έφη Αχτσιόγλου έθεσε ως στόχο «ένα πλειοψηφικό προοδευτικό ρεύμα στην ελληνική κοινωνία που θα καταφέρει να αλλάξει τους πολιτικούς συσχετισμούς». «Ξεκινάμε από την αρχή, αλλά όχι από το μηδέν» παρατήρησε από πλευράς του ο Νάσος Ηλιόπουλος, ενώ ο Ευκλείδης Τσακαλώτος τόνισε πως «είμαστε εδώ για να παράγουμε πολιτική», καλώντας τον κόσμο να «απαξιώσει την απαξίωση της πολιτικής».

Αλέξης Χαριτσης

Ο επικεφαλής του σχήματος έστρεψε τα βέλη του στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ: «Η βαρύτατη ήττα των εκλογών του 2023 δεν οδήγησε σε μια ουσιαστική και σε βάθος ιδεολογική και πολιτική συζήτηση. Αλλά στην επικράτηση ενός νέου προέδρου και μιας νέας ηγετικής ομάδας που επενδύει αλλού: στην κατασκευή εσωτερικών εχθρών, στην παραγωγή ενός αδιέξοδου σκανδαλολογικού λαϊκισμού, στην υποκατάσταση της πολιτικής από αποσπασματικά συνθήματα με αντιφατικές και συχνά εξαιρετικά συντηρητικές θέσεις». Και πρόσθεσε μάλιστα ότι η αριστερά στη χώρα μας κινδυνεύει «όχι από την εκλογική της συρρίκνωση, αλλά από κάτι πιο σοβαρό: την ιστορική της απαξίωση».

«Μην περιμένετε να απαρνηθούμε αυτό που υπήρξαμε» είπε αναφερόμενος εμμέσως στην πορεία των «11» στον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, για να συμπληρώσει πως «στεκόμαστε αυτοκριτικά, απέναντι σε αυτά που ανεχτήκαμε και πλήγωσαν το αξιακό μας σύστημα. Στεκόμαστε αυτοκριτικά απέναντι σε αυτά που υποτιμήσαμε, σε αυτά που δεν πετύχαμε». Περιγράφοντας τη στρατηγική στόχευση της «Νέας Αριστεράς», το όνομα της οποίας αποκάλυψε λίγο πριν κλείσει την ομιλία του, ο κ. Χαρίτσης επισήμανε ότι «Θέλουμε κάτι νέο. Μια νέα, σύγχρονη, ευρωπαϊκή αριστερά. Μια αριστερά αξιόπιστη, μαχητική, οραματική. Μια αριστερά ευρύχωρη και ανοιχτόμυαλη που μιλά με ειλικρίνεια και σαφήνεια». Εκτιμώντας πως υπάρχει πολιτικό κενό στο χώρο, ο κ. Χαρίτσης υποστήριξε για τον ΣΥΡΙΖΑ πως «η βαρύτατη ήττα των εκλογών του 2023 δεν οδήγησε σε μια ουσιαστική και σε βάθος ιδεολογική και πολιτική συζήτηση». «Αλλά στην επικράτηση ενός νέου προέδρου και μιας νέας ηγετικής ομάδας που επενδύει αλλού: στην κατασκευή εσωτερικών εχθρών, στην παραγωγή ενός αδιέξοδου σκανδαλολογικού λαϊκισμού, στην υποκατάσταση της πολιτικής από αποσπασματικά συνθήματα με αντιφατικές και συχνά εξαιρετικά συντηρητικές θέσεις», όπως σημείωσε.

Το λογότυπο της «Νέας Αριστεράς», σε κόκκινο αλλά και πράσινο φόντο ανοίγει ένα πεδίο δυνητικών προγραμματικών συνεργασιών, στο οποίο αποσκοπούν οι εμπνευστές του, ενώ δεκτικοί στο διάλογο με το νέο σχήμα εμφανίζονται εκπρόσωποι άλλων πολιτικών χώρων, όπως ο Νίκος Χρυσόγελος από τους Οικολόγους Πράσινους, που προσήλθε χθες στην εκδήλωση, διερευνώντας το ενδεχόμενο συνεργασίας με την «Νέα Αριστερά», στις Ευρωεκλογές.

Πάντως μετά τις ανακοινώσεις ακολούθησε βροχή δηκτικών σχολίων από τα δημοφιλή τρολς που υποστηρίζουν την Κουμουνδούρου, τόσο ως προς την επιλογή του ονόματος, όσο και ως προς το ίδιο το λογότυπο. Αναζητώντας αναλογίες σε εμπορικά σήματα, αλλά και σε εικονίδια παροχής οδηγιών, υποδέχτηκαν «θερμά» από τα πρώτα λεπτά το νέο εγχείρημα των «11», ενώ σε ειρωνικά σχόλια για τη χθεσινή παρουσία της νέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας στη Βουλή προχώρησαν τόσο ο Συντονιστής του κοινοβουλευτικού έργου, Παύλος Πολάκης, όσο και η Εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Δώρα Αυγέρη.

«Να πατώσετε μακάρι» ευχήθηκε από πλευράς του στην Νέα Αριστερά ο γνωστός στιχουργός, Νίκος Μωραϊτης, υποδεχόμενος το νέο εγχείρημα με… μερικούς στίχους. «Είπα δε θα ξανασχοληθώ. Άντε, μόνο ένα τραγουδάκι για το καλό…Ν.Αρι. Ν.Αρι. Ν.Αρι. Ν.Αρι. του συστήματος καμάρι του συστήματος καμάρι, να πατώσετε μακάρι», κατέληξε.

Η παράλληλη εμφάνιση Κασσελάκη

Η ταυτόχρονη αναμετάδοση της εκδήλωσης των «11» και της συνέντευξης του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανου Κασσελάκη αποτέλεσε από μόνη της αντικείμενο σχολιασμού στα πηγαδάκια του Σεράφειου, πολύ περισσότερο όταν ο κ. Κασσελάκης έθεσε ιδιαίτερα ψηλά τον πήχη του κόμματός του για τις Ευρωεκλογές.

  • Μολονότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είχε ορίσει προ ημερών ως μέτρο για την εκλογική επίδοση του κόμματός του το ποσοστό που έλαβε στις εθνικές εκλογές του Ιουνίου, εντούτοις χθες υποστήριξε πως «πάμε στις ευρωεκλογές για την απόλυτη ανατροπή», δηλαδή για «νίκη του ΣΥΡΙΖΑ», ξενίζοντας ακόμη και τους εσωκομματικούς υποστηρικτές του.

Η στροφή στην τακτική της Κουμουνδούρου απέναντι στην κάλπη του Ιουνίου αποτελεί μονόδρομο, καθώς «η κοινωνία η ίδια τον βάζει» σχολίασε ο κ. Κασσελάκης ως προς τον υψηλό πήχη του κόμματός του, για να προσθέσει στη συνέχεια πως «είμαι σίγουρος ότι η ελληνική κοινωνία θα δει την αυθεντικότητα σε αυτό το οποίο κάνουμε», αποφεύγοντας, ωστόσο, να απαντήσει επί προσωπικού απέναντι στο ενδεχόμενο ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ να μην πιάσει τον στόχο του.

Για την δημοσκοπική υποχώρηση του κόμματος, ο κ. Κασσελάκης αντέτεινε πως «περάσαμε μια διάσπαση. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αυτή τη στιγμή στο χαμηλότερο σημείο που έχει υπάρξει εδώ και πολύ καιρό». Την ίδια στιγμή, εκτίμησε ότι «θα υπάρξει μια μεγάλη ανανέωση, θα υπάρξει μια ριζική ανασυγκρότηση. Το σχέδιο θα δουλέψει. Θα δουλέψει, διότι αξιοκρατικά αυτό το κόμμα θα πάει μπροστά και θα είναι ανοιχτό». Χωρίς να αρνείται τα ευρήματα, «προφανώς οι δημοσκοπήσεις αποτυπώνουν αυτή την εικόνα, αλλά κάθε μέρα που περνάει, βελτιωνόμαστε. Κάθε μέρα που περνάει, ανανεωνόμαστε», τόνισε. «Τη συνείδησή μου την έχω καθαρή, προσπάθησα να είμαι ενωτικός από την πρώτη μέρα», παρατήρησε.

  • Ακόμη, προανήγγειλε εσωκομματικές εκλογές για την ανάδειξη των υποψήφιων Ευρωβουλευτών -πλην των Κώστα Αρβανίτη και Έλενας Κουντουρά- και υπενθύμισε με νόημα πως «εκλέχθηκα για την ανθρωπιά μου και για να σπάσω αβγά».

Ερωτηθείς, ακόμη, για την παρουσία του προκατόχου του, Αλέξη Τσίπρα στην τελευταία συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, «με τον Αλέξη έχω μια εξαιρετική σχέση και για μένα ο Αλέξης Τσίπρας είναι εκεί που είναι ο ΣΥΡΙΖΑ» εξήγησε ο κ. Κασσελάκης, καταλήγοντας πως «ο Αλέξης Τσίπρας είναι εκεί που είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Δεν χωρά αμφιβολία αυτό που σας λέω».

Αίσθηση από την ανάρτηση Τσίπρα

Ο πρώην Πρωθυπουργός και Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, με αφορμή την επίσκεψή του, στη Ρώμη και λίγο πριν από την παρουσίαση του νέου πολιτικού φορέα προχώρησε σε ανάρτηση που προκάλεσε αίσθηση.

Ανέφερε: «η πολυδιάσπαση και ο πολυκερματισμός των προοδευτικών δυνάμεων ανοίγουν το δρόμο για την εδραίωση των συντηρητικών δυνάμεων στη διακυβέρνηση, αλλά και για την εδραίωση της ηγεμονίας των ιδεών της Ακροδεξιάς στις ευρωπαϊκές κοινωνίες» σχολίασε ο Αλέξης Τσίπρας, με φόντο το Σεράφειο. Και πρόσθεσε: «οι μάχες που έχουμε μπροστά μας δεν είναι μόνο εκλογικές, αλλά πολιτικές και ιδεολογικές. Και θα είναι ολοένα και πιο δύσκολες όσο δεν κατανοούμε ότι ο εχθρός δεν βρίσκεται εντός των τειχών», αποστροφή που εκλήφθηκε ως έμμεσο μήνυμα στη χθεσινή πρωτοβουλία των «11» να προχωρήσουν στην «Νέα Αριστερά».