ΣΥΡΙΖΑ: H κυβέρνηση μεριμνά για τους servicers, αλλά όχι για τους δανειολήπτες

 ΣΥΡΙΖΑ: H κυβέρνηση μεριμνά για τους servicers, αλλά όχι για τους δανειολήπτες

Με αφορμή το νομοσχέδιο για τα κόκκινα δάνεια που ψηφίστηκε μόνο με τις ψήφους της ΝΔ στη Βουλή, η αξιωματική αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση ότι αρνήθηκε «να ενσωματώσει στο νομοσχέδιο για τα κόκκινα δάνεια την προστασία της α’ κατοικίας και των δανειοληπτών σε ελβετικό φράγκο, όπως ζητά η ευρωπαϊκή οδηγία». Μερίμνησε ωστόσο, όπως προσθέτει, υπέρ των servicers καθώς τους «έδωσε τον ακατάσχετο λογαριασμό και παρέτεινε τις άδειες λειτουργίας τους χωρίς νέα δικαιολογητικά».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία δεν καταψήφισε απλά το νομοσχέδιο. Αντιτάχθηκε στη δίδυμη λύση της Ν.Δ., που περιλαμβάνει τον νέο πτωχευτικό και τον Ηρακλή, λύση που φέρνει έκρηξη πλειστηριασμών. Με την ονομαστική ψηφοφορία, που ζητήσαμε επί κρίσιμων άρθρων, αποκαλύφθηκαν οι προθέσεις όλων των δυνάμεων» αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση η κοινοβουλευτική ομάδα και παραθέτει την πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης: 

– Την προστασία της α’ κατοικίας μέχρι την αξία αντικειμενική των 300.000 ευρώ για τετραμελή οικογένεια και αφού λαμβάνονται υπόψη οι εύλογες δαπάνες διαβίωσης προσαυξημένες κατά 70%.

– Την ενεργοποίηση της Αναπτυξιακής Τράπεζας για την αγορά από τα funds πακέτων κόκκινων δανείων μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων και νοικοκυριών και τη διαγραφή μεγάλου μέρους αυτών των δανείων.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ:

Ανακοίνωση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία

Η κυβέρνηση της ΝΔ μεριμνά για τους servicers, αλλά όχι για τους δανειολήπτες. Αρνήθηκε να ενσωματώσει στο νομοσχέδιο για τα κόκκινα δάνεια την προστασία της α’ κατοικίας και των δανειοληπτών σε ελβετικό φράγκο, όπως ζητά η ευρωπαϊκή οδηγία.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη αρνήθηκε να ενσωματώσει στο νομοσχέδιο για τα κόκκινα δάνεια την προστασία της α’ κατοικίας και των δανειοληπτών σε ελβετικό φράγκο, όπως ζητά η ευρωπαϊκή οδηγία. Μερίμνησε, όμως, υπέρ των servicers. 

Τους έδωσε τον ακατάσχετο λογαριασμό και παρέτεινε τις άδειες λειτουργίας τους χωρίς νέα δικαιολογητικά.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία δεν καταψήφισε απλά το νομοσχέδιο. Αντιτάχθηκε στη δίδυμη λύση της Ν.Δ., που περιλαμβάνει τον νέο πτωχευτικό και τον Ηρακλή, «λύση» που φέρνει έκρηξη πλειστηριασμών.

Με την ονομαστική ψηφοφορία, που ζητήσαμε επί κρίσιμων άρθρων, αποκαλύφθηκαν οι προθέσεις όλων των δυνάμεων.

Η δική μας πρόταση παραμένει σαφής και περιλαμβάνει: 

● Την προστασία της α’ κατοικίας μέχρι την αξία αντικειμενική των 300.000 ευρώ για τετραμελή οικογένεια και αφού λαμβάνονται υπόψη οι εύλογες δαπάνες διαβίωσης προσαυξημένες κατά 70%.

● Την ενεργοποίηση της Αναπτυξιακής Τράπεζας για την αγορά από τα funds πακέτων κόκκινων δανείων μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων και νοικοκυριών και τη διαγραφή μεγάλου μέρους αυτών των δανείων.

Σχετικά Άρθρα