Παπαζάχος για σεισμό στην Τουρκία: Δεν χρειάζεται να ανησυχούμε

 Παπαζάχος για σεισμό στην Τουρκία: Δεν χρειάζεται να ανησυχούμε

Καθησυχαστικός εμφανίστηκε ο καθηγητής Σεισμολογίας Κώστας  Παπαζάχος μετά τον ισχυρό σεισμό μεγέθους 5,1 Ρίχτερ που σημειώθηκε στην γειτονική Τουρκία, σήμερα το πρωί Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου.

Ο καθηγητής Σεισμολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Κώστας Παπαζάχος, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα για τον δυνατό σεισμό αλλά και τον εντάσεως 4,5 ρίχτερ που ακολούθησε δήλωσε ότι «δεν χρειάζεται να ανησυχούμε» και διευκρίνισε:

«Υπάρχει ένας κλάδος ο οποίος περνά από τη βόρεια μεριά της θάλασσας του Μαρμαρά, εφαπτομενικά πολύ κοντά στην Κωνσταντινούπολη. Εκεί, υπάρχει ένα σημαντικό τμήμα το οποίο δεν έχει σπάσει για πάρα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα και κάποια στιγμή θα σπάσει.

Φανταστείτε ότι είναι σαν να έχετε μία ρωγμή στον τοίχο. Το πρόβλημα είναι ότι αυτό το κομμάτι του ρήγματος είναι πολύ κοντά, κοντά στην Κωνσταντινούπολη και για αυτό και βλέπετε ότι μιλούν συνεχώς οι σεισμολόγοι και διάφοροι άλλοι μηχανικοί κ.ά. για τον περίφημο μεγάλο σεισμό της Κωνσταντινούπολης, αν και όποτε θα γίνει», τόνισε ο καθηγητής.

Ο συγκεκριμένος σεισμός που έγινε στον νότιο κλάδο, είναι περίπου 72 χιλιόμετρα από την Τουρκία, άρα, όχι και τόσο κοντά, είπε ο κ. Παπαζάχος.

«Ένας σεισμός μικρός δεν έχει καμία σχέση με αυτό που ανησυχούμε για την Κωνσταντινούπολη. Δεν έχει καμία σχέση με τον ελληνικό χώρο, ούτε μπορεί να προκαλέσει κάτι. Ένας τυπικός σεισμός που γίνεται σε ένα ρήγμα μεγάλο και γνωστό, που δίνει μεγάλο σεισμό», ενώ, σε ερώτηση σχετικά με την κατάσταση στην Ελλάδα, σημείωσε:

«Η Ελλάδα έχει μία σταθερή σεισμικότητα τα τελευταία αρκετά εκατομμύρια χρόνια. Η σεισμικότητα αυτή κόντρα στον ελληνικό χώρο λέει ότι κάθε χρόνο έχουμε έναν σεισμό περίπου 6,3 ή μεγαλύτερο. Υπάρχουν χρονιές πιο δύσκολες και χρονιές πιο εύκολες…Έτσι είναι και η Ελλάδα.

Για παράδειγμα, στη Σάμο είχαμε τα παιδάκια που ήταν ένα τραγικό, ατυχές γεγονός από τον τοίχο ο οποίος κατέρρευσε, ενώ αντίθετα, στην Τουρκία είχαμε πάρα πολλά θύματα».

Σχετικά Άρθρα