Παγκόσμια ανησυχία από τη νέα αποκάλυψη των New York Times – Η Χαμάς έπληξε στρατιωτική βάση του Ισραήλ με πυρηνικούς πυραύλους

 Παγκόσμια ανησυχία από τη νέα αποκάλυψη των New York Times – Η Χαμάς έπληξε στρατιωτική βάση του Ισραήλ με πυρηνικούς πυραύλους

Ένας πύραυλος που εκτοξεύτηκε πιθανότατα από μαχητές της Hamas κατά της επιχείρησης της 7ης Οκτωβρίου  έπληξε μια ισραηλινή στρατιωτική βάση όπου, όπως λένε οι ειδικοί, βρίσκονται πολλοί από τους πυρηνικούς πυραύλους της χώρας – σύμφωνα με μια οπτική ανάλυση τωναποτελεσμάτων της επίθεσης από τους New York Times. Ενώ οι ίδιοι οι πύραυλοι δεν χτυπήθηκαν, η πρόσκρουση του πυραύλου, στη βάση Sdot Micha στο κεντρικό Ισραήλ, πυροδότησε φωτιά που πλησίασε τις εγκαταστάσεις αποθήκευσης πυραύλων και άλλα ευαίσθητα όπλα.

Το Ισραήλ δεν έχει αναγνωρίσει ποτέ την ύπαρξη του πυρηνικού του οπλοστασίου, αν και πληροφοριοδότες από τη χώρα, οι Η.Π.Α, αξιωματούχοι και οι αναλυτές δορυφορικών εικόνων συμφωνούν όλοι ότι η χώρα διαθέτει τουλάχιστον έναν μικρό αριθμό πυρηνικών όπλων.

1_473.JPG

Ειδικότερα, ο Hans Christiansen, διευθυντής του Προγράμματος Πυρηνικής Πληροφορίας της Ομοσπονδίας Αμερικανών Επιστημόνων, μετέφερε στους Times ότι εκτιμά ότι υπάρχουν πιθανότατα 25 έως 50 εκτοξευτές πυραύλων Jericho με πυρηνική ικανότητα στη σχετική βάση.
Σύμφωνα με τους ειδικούς και τις αποχαρακτηρισμένες Η.Π.Α. κυβερνητικά έγγραφα, οι πύραυλοι Jericho του Ισραήλ είναι εξοπλισμένοι για να φέρουν πυρηνικές κεφαλές.
Αυτές οι κεφαλές πιθανότατα φυλάσσονται σε ξεχωριστή τοποθεσία μακριά από τη βάση και επομένως δεν απειλήθηκαν κατά τη διάρκεια της επίθεσης, είπε ο κ. Kristensen, που έχει μελετήσει τη βάση.

ADVERTISEMENT
Το πλήγμα που δεν είχε σημειωθεί ποτέ ξανά στο Sdot Micha είναι η πρώτη γνωστή περίπτωση χτυπήματος της παλαιστινιακής οργάνωσης σε πυρηνική βάση του Ισραήλ.
Δεν είναι σαφές εάν γνώριζαν τι ακριβώς στόχευαν, πέρα ​​από τη βάση που ήταν απλώς μια στρατιωτική εγκατάσταση.

2_339.JPG

Από την πλευρά των μαχητών Hamas απέρριψαν το αίτημα των New York Times για κάποιο σχόλιο, προκειμένου να εξηγήσουν το σκεπτικό της επίθεσης.
Όμως η στόχευση μιας από τις πιο ευαίσθητες στρατιωτικές τοποθεσίες στο Ισραήλ δείχνει ότι το πεδίο των επιθέσεων της 7ης Οκωβρίου μπορεί να ήταν ακόμη μεγαλύτερες από ό,τι γνωρίζαμε ως σήμερα — και ότι οι πύραυλοι μπορούν να διεισδύσουν στον εναέριο χώρο γύρω από τα πιο αυστηρά φυλασσόμενα στρατηγικά όπλα του Ισραήλ.

Η επίθεση της Hamas

Η επίθεση στην περιοχή γύρω από την εν λόγω βάση που αποκαλείται «Sdot Micha» έγινε με πολύωρα χτυπήματα και με πολυάριθμες ρουκέτες , σύμφωνα με στοιχεία του προειδοποιητικού συναγερμού.
Δεν είναι σαφές πόσοι πύραυλοι αναχαιτίστηκαν από το σύστημα αεράμυνας Iron Dome του Ισραήλ και πόσοι κατάφεραν να «ξεγλιστρήσουν» και να χτυπήσουν τη βάση εκτός από αυτούς που καταγράφουν οι Times.
Σε ορισμένες περιπτώσεις άλλωστε κατά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου, το Iron Dome κατακλύστηκε και ως εκ τούτου παραβιάστηκε από τις χιλιάδες ρουκέτες της Hamas.
Εκπρόσωπος των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων αρνήθηκε να σχολιάσει τα ευρήματα των Times.
Έκτοτε, ωστόσο, το Ισραήλ φαίνεται να έχει αναγνωρίσει και να ανταποκριθεί στην απειλή επιθέσεων με ρουκέτες στο Sdot Micha.
Πρόσφατες δορυφορικές εικόνες δείχνουν ότι νέες χωμάτινες πέτρες και φράγματα έχουν χτιστεί γύρω από στρατιωτικές θέσεις κοντά στην τοποθεσία πρόσκρουσης του πυραύλου, πιθανώς για να αμυνθούν από θραύσματα ή συντρίμμια έκρηξης από μελλοντικές επιθέσεις.
Οι Times εντόπισαν για πρώτη φορά τη φωτιά που προκλήθηκε από την επίθεση στο Sdot Micha χρησιμοποιώντας δημόσιες δορυφορικές εικόνες της NASA για τον εντοπισμό πυρκαγιών.
Σημειώνεται πως δεν έχει σημειωθεί πυρκαγιά – από καμία αιτία – ανάλογου μεγέθους στη βάση τουλάχιστον από το 2004.
Περαιτέρω στοιχεία της επίθεσης υπάρχουν σε δημοσίως διαθέσιμες δορυφορικές εικόνες, αρχεία συναγερμού πυραύλων και αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, που αποκάλυψαν επίσης προσπάθειες για την κατάσβεση της πυρκαγιάς που άναψε ο πύραυλος.
Σύμφωνα με την ανάλυση αυτών των δεδομένων, ο επίμαχος πύραυλος έπεσε εντός των ορίων της βάσης, που βρίσκεται 25 μίλια βορειοανατολικά της Γάζας και 15 μίλια δυτικά της Ιερουσαλήμ, γύρω στις 10 π.μ. Προσγειώθηκε σε μια μικρή χαράδρα δίπλα σε μια εγκατάσταση πυραύλων Jericho, κοντά σε ένα μεγάλο σύστημα ραντάρ και μια μπαταρία πυραύλων αεράμυνας.
Η έκρηξη ξεκίνησε γρήγορα μια φωτιά στην πυκνή, ξηρή βλάστηση. 

Η πυρκαγιά και ο μοναδικός στα παγκόσμια χρονικά κίνδυνος

Παρότι οι Times δεν μπορούσαν να επιβεβαιώσουν εάν άλλοι πύραυλοι έπληξαν επίσης τη βάση, δορυφορικές εικόνες καταγράφηκαν στις 10:30 π.μ. δείχνουν ότι η φωτιά κοντά στους πυραύλους Jericho ήταν η μόνη στη βάση.
Περισσότερες δορυφορικές εικόνες που τραβήχτηκαν τις ώρες μετά το χτύπημα κατέγραψαν την ταχεία εξάπλωση της πυρκαγιάς και τις προσπάθειες των ισραηλινών πυροσβεστών να ανακόψουν την ανάπτυξή της.
Τουλάχιστον δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη και ραβδώσεις από έντονο κόκκινο επιβραδυντικό πυρκαγιάς ήταν ορατές κοντά στη φωτιά.

4_137.JPG

Την επόμενη μέρα, μια δορυφορική εικόνα αποκάλυψε ότι νέα χαρακώματα είχαν δημιουργηθεί για να περιορίσουν τις φλόγες, οι οποίες φαινόταν να έχουν σβήσει.
Ο Decker Eveleth, ένας ερευνητής στο Middlebury Institute of International Studies που ανέλυσε τις εικόνες, είπε ότι φαινόταν ότι «δημιουργήθηκαν μονοπάτια από πυροσβεστικά οχήματα που διασφαλίζουν ότι η φωτιά δεν πλησιάζει τους εκτοξευτές».
Σύμφωνα με βάση δεδομένων του Πανεπιστημίου του Maryland που παρακολουθεί επιθέσεις σε πυρηνικές εγκαταστάσεις, έχουν σημειωθεί μόνο πέντε γνωστά χτυπήματα παγκοσμίως σε βάσεις με πυρηνικά όπλα στο παρελθόν.
Όμως, λόγω της εγγενούς μυστικότητας των πυρηνικών όπλων, ο ακριβής αριθμός μπορεί να μην γίνει ποτέ δημοσίως γνωστός.
Ωστόσο, ο Gary Ackerman, ένας από τους ερευνητές που δημιούργησαν τη βάση δεδομένων, δήλωσε ότι η εν λόγω επίθεση κατά την 7η Οκτωβρίου ήταν μοναδική στα παγκόσμια χρονικά. 
«Αυτό δεν είναι κάτι που συμβαίνει κάθε μέρα», τόνισε χαρακτηριστικά. 

Η βάση Sdot Micha υπάρχει από το 1962, είναι σαφώς ορατή στις δημόσιες δορυφορικές εικόνες και καταλαμβάνει χιλιάδες στρέμματα λόφων. Ενώ οι ρουκέτες που εκτοξεύθηκαν από μαχητές της Hamas μπορεί να ήταν κατά τι άστοχες, είναι απίθανο ο Sdot Micha να χτυπήθηκε τυχαία.

Δεν υπάρχουν ουσιαστικά άλλοι στόχοι – εκτός από ευαίσθητες στρατιωτικές εγκαταστάσεις – σε απόσταση δύο μιλίων από το σημείο πρόσκρουσης του πυραύλου.

3_217.JPG

Υπάρχουν επίσης λίγοι σημαντικοί, μη στρατιωτικοί στόχοι στην ευρύτερη περιοχή στο σύνολό της λόγω του αραιού πληθυσμού της. Αν και η φωτιά έκαψε περίπου 40 στρέμματα στη βάση, ο οπλισμός και ο εξοπλισμός παρέμειναν ασφαλείς.

Οι φλόγες σταμάτησαν περίπου 1.000 πόδια από την πλησιέστερη ύποπτη εγκατάσταση πυραύλων Jericho, αλλά πλησίασαν σε απόσταση 400 ποδιών από ένα μεγάλο σύστημα ραντάρ χτισμένο σε έναν λόφο στη βάση, σύμφωνα με την ανάλυση των Times επί των δορυφορικών εικόνων.
Παρόλα αυτά, ο αναλυτής Hans Christiensen παρατήρησε ότι, ακόμη και αν η φωτιά είχε φτάσει στους πυραύλους, οι υπόγειες αποθηκευτικές τους εγκαταστάσεις με τούνελ κατασκευάστηκαν για να αντέχουν ζημιές.

Ωστόσο, σημείωσε τους κινδύνους που ενυπάρχουν σε μια πυρκαγιά αυτού του μεγέθους που καίει κοντά σε αποθήκες πτητικών καυσίμων και πυρομαχικών. «Όλα τα πράγματα μπορεί να πάνε στραβά» σημείωσε χαρακτηριστικά για να καταδείξει τον πιθανό κίνδυνο που μπορεί να προκύψει από ένα τέτοιο χτύπημα και, φυσικά, τις ολέθριες συνέπειες του για όλο τον κόσμο.

Σχετικά Άρθρα