Πέθανε ο διπλωμάτης Χρήστος Ζαχαράκις – Η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ

 Πέθανε ο διπλωμάτης Χρήστος Ζαχαράκις – Η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ

Πέθανε την Κυριακή (3/12) σε ηλικία 84 ετών, ο Έλληνας διπλωμάτης Χρήστος Ζαχαράκις, γνωστός για τις θέσεις του στα Ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό. Υπηρέτησε σε κρίσιμες θέσεις κατά την περίοδο της μεταπολίτευσης, επί κυβερνήσεων τόσο του ΠΑΣΟΚ όσο και της Νέας Δημοκρατίας. Ειδικότερα, διατέλεσε πρέσβης σε Λευκωσία, Ουάσινγκτον και Λονδίνο και μόνιμος αντιπρόσωπος της Ελλάδας στον ΟΗΕ.

Γεννημένος το 1939 στην Αθήνα, αλλά με καταγωγή από το Ρέθυμνο, σπούδασε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, από την οποία αποφοίτησε το 1962.

Συνέχισε τις σπουδές του στο Βέλγιο, αποκτώντας μεταπτυχιακό δίπλωμα στο Διεθνές Δίκαιο από το Πανεπιστήμιο των Βρυξελλών.

Η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ

«Το υπουργείο Εξωτερικών θρηνεί την απώλεια του Πρέσβεως ε.τ. Χρήστου Ζαχαράκι, ενός εξαίρετου διπλωμάτη, ο οποίος υπηρέτησε την Ελλάδα από θέσεις ευθύνης», αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του.

«Ο Χρήστος Ζαχαράκις εισήλθε στη διπλωματική υπηρεσία το 1964. Υπηρέτησε στη Νέα Υόρκη, την Κοπεγχάγη, στο Γενικό Προξενείο Κωνσταντινούπολης και ως Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στην Αλεξάνδρεια», σημείωσε.

«Διετέλεσε Πρέσβης της Ελλάδας στη Λευκωσία, την Ουάσιγκτων και το Λονδίνο, υπηρέτησε ως Μόνιμος Αντιπρόσωπος στο ΝΑΤΟ και στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών και χρημάτισε Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου. Το διάστημα 1999-2004 διετέλεσε βουλευτής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου».

«Ο υπουργός Εξωτερικών, καθώς και η πολιτική και υπηρεσιακή ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών, εκφράζουν βαθύτατα συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του», καταλήγει το υπουργείο Εξωτερικών.

Σχετικά Άρθρα