Μπάιντεν: Βυθίζεται όλο και περισσότερο στις μετρήσεις – Αντίθετοι οι Δημοκρατικοί με την επίθεση του Ισραήλ

 Μπάιντεν: Βυθίζεται όλο και περισσότερο στις μετρήσεις – Αντίθετοι οι Δημοκρατικοί με την επίθεση του Ισραήλ

Διχασμένοι εμφανίζονται σε ακόμα μία δημοσκόπηση οι Αμερικανοί σχετικά με τον πόλεμο Ισραήλ – Χαμάς και τις ενέργειες των ΗΠΑ, ωστόσο αυτό που προκύπτει είναι πως η κατάσταση είναι ιδιαίτερα δύσκολη για τον Τζο Μπάιντεν, καθώς η πλειοψηφία των Δημοκρατικών διαφωνεί με τις ενέργειες της κυβέρνησής του. Σύμφωνα με δημοσκόπηση της Gallup που διεξήχθη αρκετές εβδομάδες μετά την επίθεση της Χαμάς και τη στρατιωτική επιχείρηση του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, το 50% των Αμερικανών εγκρίνει την αντίδραση του Ισραήλ, ενώ το 45% τάσσεται κατά αυτής και το  4% δεν έχει άποψη επί του θέματος.

Οι απόψεις για τον πόλεμο διαφέρουν ανάλογα με το φύλο, την ηλικία και την κομματική ταυτότητα

Το γεγονός ότι ένα μεγάλο μέρος της αμερικανικής κοινής γνώμης τάσσεται υπέρ των ενεργειών του Ισραήλ, διαφέρει ανάλογα με την ομάδα στην οποία ανήκουν οι συμμετέχοντες στην έρευνα και κυρίως από την ηλικία και την κομματική ταυτότητα.

Οι σταθερές πλειοψηφίες των Ρεπουμπλικάνων (71%), των ανδρών (59%), των ενηλίκων 55 ετών και άνω (63%) και των λευκών ενηλίκων (61%) εγκρίνουν τις στρατιωτικές ενέργειες του Ισραήλ στη Γάζα.

Έξι στους 10 Δημοκρατικούς τάσσονται κατά της στρατιωτικής επίθεσης του Ισραήλ

Αντίθετα, περισσότεροι από έξι στους 10 Δημοκρατικούς (63%), ενήλικες κάτω των 35 ετών (67%) και οι έγχρωμοι (64%) δεν εγκρίνουν τις ενέργειες του Ισραήλ. Κατά της επιχείρησης του Ισραήλ τάσσεται και η μικρή πλειοψηφία των γυναικών (52%).

Ακόμα στις συγκεκριμένες τάσσεις δεν παρουσιάζονται ουσιαστικές διαφορές ανάλογα με την εκπαίδευση, δηλαδή αν είναι απόφοιτοι ή όχι κολεγίων και αντικατοπτρίζουν τον εθνικό μέσο όρο. Οι πολιτικά ανεξάρτητοι μοιράζονται ομοιόμορφα στις απόψεις τους, καθώς το 47% εγκρίνει την επιχείρηση ενώ το 48% την απορρίπτει.

Η δημοσκόπηση της Gallup διεξήχθη από 1 έως 21 Νοεμβρίου, ένα μήνα δηλαδή μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου και αφότου ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, δήλωσε ότι ο στόχος είναι η εξάλειψη της παλαιστινιακής οργάνωσης και έληξε πριν από την πρόσφατη αναστολή των μαχών και των ανταλλαγών ομήρων/φυλακισμένων μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς.

Ικανοποιημένοι με την αμερικανική βοήθεια που πηγαίνει και στις δύο πλευρές η πλειοψηφία των Αμερικανών

Η δημοσκόπηση διερεύνησε τις απόψεις των Αμερικανών σχετικά με το επίπεδο της βοήθειας των ΗΠΑ προς το Ισραήλ και τους Παλαιστίνιους.

Ειδικότερα ρώτησε τη γνώμη των πολιτών για τη στρατιωτική βοήθεια προς το Ισραήλ και την ανθρωπιστική βοήθεια προς τους Παλαιστίνιους. Αν και είναι πιθανό οι ερωτηθέντες να έλαβαν υπόψη για τις απαντήσεις τους, τη σύγκρουση, οι ερωτήσεις αυτές μέτρησαν τις γενικές αντιλήψεις για κάθε είδος βοήθειας.

Το μεγαλύτερο κομμάτι των Αμερικανών, 42%, πιστεύει ότι οι ΗΠΑ παρέχουν περίπου το σωστό ποσό στρατιωτικής βοήθειας στο Ισραήλ, και ένα άλλο 25% ισχυρίζεται ότι οι ΗΠΑ δεν κάνουν αρκετά. Συνολικά 67% υποστηρίζουν τουλάχιστον το τρέχον επίπεδο στρατιωτικής βοήθειας προς το Ισραήλ. Ταυτόχρονα, το 31% αναφέρει ότι οι ΗΠΑ κάνουν πάρα πολλά στην παροχή αυτής της βοήθειας, ξεπερνώντας ελαφρώς εκείνους που πιστεύουν ότι είναι πολύ λίγη.

Παράλληλα συνολικά, το 74% των Αμερικανών πιστεύουν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες διαθέτουν το σωστό ποσό (34%) ή όχι αρκετό (40%) στην παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στους Παλαιστίνιους.

Μάλιστα σε αντίθεση με την ισορροπία στις απόψεις σχετικά με τη στρατιωτική βοήθεια προς το Ισραήλ, το ποσοστό που υποστηρίζει ότι παρέχεται πολύ λίγη ανθρωπιστική βοήθεια στους Παλαιστίνιους υπερβαίνει κατά πολύ το 22% που λέει ότι οι ΗΠΑ παρέχουν πάρα πολύ.

Ποιοι θέλουν περισσότερη βοήθεια προς το Ισραήλ

Οι διαφορές στις αντιλήψεις για τη βοήθεια των Ηνωμένων Πολιτειών προς το Ισραήλ και τους Παλαιστίνιους γενικά συμφωνούν με την έγκριση των στρατιωτικών ενεργειών του Ισραήλ από τις ομάδες αυτές.

Οι Ρεπουμπλικάνοι, οι λευκοί ενήλικες και οι μη πτυχιούχοι πανεπιστημίου είναι οι ομάδες που τάσσονται περισσότερο υπέρ της αύξησης της στρατιωτικής βοήθειας προς το Ισραήλ. Ταυτόχρονα, οι Ρεπουμπλικάνοι και οι λευκοί ενήλικες είναι λιγότερο πιθανό να πιστεύουν ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να στείλουν περισσότερη ανθρωπιστική βοήθεια στους Παλαιστίνιους.

Από την άλλη πλευρά οι Δημοκρατικοί, οι νέοι ενήλικες, οι έγχρωμοι και οι γυναίκες είναι μεταξύ των ομάδων που είναι πιο πιθανό να πιστεύουν ότι οι ΗΠΑ δεν στέλνουν αρκετή ανθρωπιστική βοήθεια στους Παλαιστίνιους. Είναι επίσης πολύ πιο πιθανό να υποστηρίξουν ότι η ανθρωπιστική βοήθεια προς τους Παλαιστίνιους είναι ελλιπής από ό,τι να λένε ότι οι ΗΠΑ δεν στέλνουν αρκετή στρατιωτική βοήθεια στο Ισραήλ.

Στα «σχοινιά» ο Μπάιντεν

Όσον αφορά τους χειρισμούς του προέδρου Τζο Μπάιντεν στον πόλεμο Ισραήλ – Χαμάς, το ποσοστό αποδοχής είναι μόλις 32%, δηλαδή χαμηλότερο από το ήδη αναιμικό 37% της συνολικής αποδοχής της εργασίας του στη νέα δημοσκόπηση.

Αυτό το έλλειμμα αποδοχής είναι ιδιαίτερα έντονο μεταξύ των ομάδων που αντιτίθενται περισσότερο στη στρατιωτική δράση του Ισραήλ στη Γάζα: Οι Δημοκρατικοί, οι έγχρωμοι, οι γυναίκες και οι νέοι ενήλικες. Αυτές οι ομάδες εκφράζουν σημαντικά λιγότερη αποδοχή για τις αποφάσεις και τις ενέργειες του Μπάιντεν όσον αφορά την κατάσταση στη Μέση Ανατολή από ό,τι προσφέρουν για τη συνολική αποτίμηση του κυβερνητικού έργου.

Επτά στους 10 παρακολουθούν στενά την κατάσταση στη Μέση Ανατολή

Αν και δεν προσελκύουν τόσο μεγάλο ενδιαφέρον όσο μερικά από τα μεγαλύτερα ειδησεογραφικά γεγονότα που έχει καταγράψει ιστορικά η Gallup – συμπεριλαμβανομένων των τρομοκρατικών επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, του τυφώνα Κατρίνα το 2005, της έναρξης του πολέμου στο Ιράκ το 2003 και της έναρξης της πανδημίας COVID-19 το 2020 – οι Αμερικανοί παρακολουθούν σε μεγάλο βαθμό τον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς.

Το 72% των ενηλίκων δηλώνουν ότι τον παρακολουθούν προσεκτικά, την «πρόσφατη κατάσταση στη Μέση Ανατολή που αφορά το Ισραήλ και τους Παλαιστίνιους». Αυτό περιλαμβάνει το 31% που τον παρακολουθεί «πολύ στενά» και το 41% «κάπως στενά». Ένα άλλο 17% την παρακολουθεί «όχι πολύ στενά», ενώ μόλις το 10% δεν την παρακολουθεί καθόλου.

Οι πλειοψηφίες όλων των βασικών κοινωνικών ομάδων παρακολουθούν την κατάσταση τουλάχιστον «κάπως στενά» την κατάσταση, ωστόσο, υψηλότερα ποσοστά των ατόμων με πανεπιστημιακή μόρφωση (42%) και των ηλικιωμένων (41%) σε σχέση με τους ομολόγους τους την παρακολουθούν «πολύ στενά».

Επιπλέον, υψηλότερο ποσοστό όσων εγκρίνουν τη στρατιωτική δράση του Ισραήλ στη Γάζα (39%) από ό,τι την αποδοκιμάζουν (24%) δηλώνουν ότι την παρακολουθούν «πολύ στενά».

Σχετικά Άρθρα