Λέκκας για σεισμό στην Τουρκία: “Δεν ξέρουμε αν είναι κύριος” – Ανησυχία για μεγάλη δόνηση στην Κωνσταντινούπολη

 Λέκκας για σεισμό στην Τουρκία: “Δεν ξέρουμε αν είναι κύριος” – Ανησυχία για μεγάλη δόνηση στην Κωνσταντινούπολη

Σεισμός ταρακούνησε την Τουρκία, με τον πρόεδρο του ΟΑΣΠ και καθηγητή Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, Ευθύμιο Λέκκα, να σημειώνει στην ΕΡΤ πως η δόνηση αυτή έχει ιδιαίτερη σημασία κυρίως για το ρήγμα της Κωνσταντινούπολης όχι για την Ελλάδα. «Δεν σημαίνει ότι κάθε σεισμός που γίνεται κοντά στην Κωνσταντινούπολη θα επηρεάσει και την Ελλάδα».

«Όταν θα ενεργοποιηθεί το ρήγμα της Κωνσταντινούπολης θα δούμε τα χαρακτηριστικά για να δούμε εάν θα επηρεάσει τον ελληνικό χώρο» ανέφερε.

«Δεν μπορούμε να εκτιμήσουμε ακόμα αν είναι ο κύριος σεισμός ή όχι».

Κίνδυνος για την Αγιά Σοφιά

«Ένας σεισμός, το ρήγμα νότια της Κωνσταντινούπολης και ένας σεισμός μεγάλος της τάξεως των 7 βαθμών, οπωσδήποτε θα έχει επιπτώσεις σε ένα μεγάλο τμήμα της Κωνσταντινούπολης και βέβαια στα μνημεία της Κωνσταντινούπολης. Η Αγιά Σοφιά στα 1.500 χρόνια που έχει διαγράψει την ιστορία της ναός σύμβολο για την Ορθοδοξία, έχει υποστεί τη φθορά του χρόνου, έχει υποστεί όλα αυτά που έχει υποστεί, συνεπώς έχει αυξημένη τρωτότητα. Δεν μπορούμε να πούμε τι ζημιές θα αναπτυχθούν και σε πόσο εύρος» τόνισε ο κ. Λέκκας.

Σημειώνεται πως και σε δηλώσεις του πριν δύο μέρες στην ΕΡΤ, ο κ. Λέκκας είχε εκφράσει την ανησυχία του ότι σε περίπτωση μεγάλου σεισμού στην Κωνσταντινούπολη θα μπορούσαν να υπάρξουν ζημιές στον ναό της Αγίας Σοφίας.

Η σεισμική δόνηση μεγέθους 5,1 βαθμών σημειώθηκε στις 9:42 πμ ώρα Ελλάδας (τοπική 10:42 πμ) στην περιοχή του Γκέμλικ (Κίος) στο νότιοανατολικό τμήμα της Θάλασσας του Μαρμαρά. Το εστιακό βάθος κατεγράφη στα 8,98 χλμ.

Η δόνηση έγινε ιδιαίτερα αισθητή στην Κωνσταντινούπολη, κυρίως στην ασιατική πλευρά της μεγαλούπολης, στην Προύσα και στις γύρω περιοχές.

Σχετικά Άρθρα