Γιατί κινούνται στην σφαίρα της φαντασίας τα περί “κόμματος Τσίπρα”- Όλα στην ώρα τους…

 Γιατί κινούνται στην σφαίρα της φαντασίας τα περί “κόμματος Τσίπρα”- Όλα στην ώρα τους…

Υπάρχει άνθρωπος που συνομίλησε τον τελευταίο καιρό με τον Αλέξη Τσίπρα και άκουσε από τον ίδιο να λέει πως σκοπεύει να ιδρύσει κόμμα; Όποιος το ισχυριστεί, ή έχει καλπάζουσα φαντασία, ή κάνει προβολή επιθυμιών –ή σκοπιμοτήτων.

Το γεγονός ότι από το γραφείο του πρώην πρωθυπουργού διέψευσαν τίτλο κυριακάτικης εφημερίδας περί ίδρυσης ινστιτούτου ως πρόπλασμα νέου κόμματος Τσίπρα επιβεβαιώνει τα παραπάνω. Ινστιτούτο, φυσικά, και θα υπάρξει- και το διαβάσατε εγκαίρως στο libre. Και πιθανότατα και Ίδρυμα ως συνέχεια του πρώτου. Όμως περί νέου κόμματος ούτε λέξη;

Κάτι τέτοιο, άλλωστε, πέραν του ότι θα ήταν πρόωρο, αντιφάσκει με δύο πράγματα που λέει επιμόνως ο Αλέξης Τσίπρας σε συνομιλητές του:

Πρώτον, ότι πρέπει να δοθεί πολιτικός χρόνος στον Στέφανο Κασσελάκη– η παρουσία του στην Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ το επιβεβαίωσε,

Δεύτερον, ότι ο ίδιος, έχοντας κυβερνήσει επί 4,5 χρόνια, ουδεμία βλέψη έχει να γίνει αρχηγός ενός μικρού κόμματος του 15%. Ένας πρωθυπουργός δεν επιστρέφει ως επικεφαλής ενός πολιτικού φορέα χωρίς ορατό ενδεχόμενο να κυβερνήσει. Ρητή και κατηγορηματική η θέση του σχετικά.

Όμως, υπάρχει και κάτι επιπλέον. Αντιλαμβάνεται πως ο χρονικός ορίζοντας τυχόν εξελίξεων στον κατακερματισμένο χώρο της αριστεράς αλλά και ευρύτερα (…) είναι οι ευρωεκλογές. Αυτό το έχουν πει και σύμμαχοι του Στέφανου Κασσελάκη: ό,τι, δηλαδή, ο πήχης είναι το ποσοστό του Ιουνίου. Εάν ο νέος πρόεδρος περάσει κάτω από τον πήχη και το ΠΑΣΟΚ είναι δεύτερο κόμμα, εκ των πραγμάτων πολλά θα τεθούν σε νέα βάση.

Επίσης, ο πρώην πρωθυπουργός, επισημαίνει πως με τα σημερινά δεδομένα κανένα από τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν φαίνεται πως μπορεί να νικήσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ακόμα, είναι γνωστό πως είναι αναφανδόν υπέρ της συνεργασίας των προοδευτικών δυνάμεων, κάτι που δεν κατέστη εφικτό με όχημα την απλή αναλογική. Εφόσον, λοιπόν, το καλοκαίρι του 2024, και μετά την καταγραφή των συσχετισμών στις ευρωεκλογές, δημιουργηθούν προϋποθέσεις, τότε ο Τσίπρας δεν θα απουσιάσει. Ως εκ τούτου, δεν πρέπει να προεξοφλείται τίποτε. Ο πρώην πρωθυπουργός φαίνεται πως έχει υπομονή. Και επειδή δεν θα σιωπά αλλά θα δίνει δυναμικά το παρών, θα φτάσει η ώρα που θα λάβει αποφάσεις.

Σχετικά Άρθρα