ΑΑΔΕ: Μαζικά e-mails με πρόστιμα και φόρους σε ασυνεπείς και ξεχασιάρηδες φορολογούμενους

 ΑΑΔΕ: Μαζικά e-mails με πρόστιμα και φόρους σε ασυνεπείς και ξεχασιάρηδες φορολογούμενους

Έχει πάρει φωτιά το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο της ΑΑΔΕ τις τελευταίες ημέρες αφού αποστέλλει μαζικά μηνύματα προς όσους χρωστούν φόρους ή εκείνους που έχουν λησμονήσει να πράξουν τα δέοντα, ώστε να κλείσουν τις εκκρεμότητές τους το ταχύτερο δυνατό, προκειμένου να μην βρεθούν μπροστά σε νέες δυσάρεστες εκπλήξεις.

Τα e-mails αυτά από πλευράς ΑΑΔΕ έχουν αποδέκτες όλους εκείνους που λησμόνησαν να δηλώσουν τα αναδρομικά ποσά αποδοχών τα οποία και εισέπραξαν το 2017, επαγγελματίες και επιχειρήσεις που δεν υπέβαλαν ή υπέβαλαν εκπρόθεσμα τις συγκεντρωτικές καταστάσεις πελατών – προμηθευτών ή δεν υπέβαλαν δηλώσεις ΦΠΑ, φορολογούμενους που δεν δήλωσαν εισοδήματα από το εξωτερικό, ιδιοκτήτες ακινήτων με αδήλωτα εισοδήματα, καθώς και κάτοχοι οχημάτων με απλήρωτα τέλη κυκλοφορίας του 2018.

Για την τελευταία κατηγορία φορολογουμένων ήδη έχουν αποσταλεί σημειώματα σε 89.494 ιδιοκτήτες οχημάτων οι οποίοι δεν προσκόμισαν δικαιολογητικά προκειμένου να απαλλαγούν από την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας του 2018. Με τα σημειώματα αυτά καλούνται από την ΑΑΔΕ να καταβάλλουν τα τέλη κυκλοφορίας για το συγκεκριμένο έτος, μαζί με την προσαύξηση κατά 100% των τελών κυκλοφορίας που είναι το πρόστιμο που τους καταλογίζεται.

Σύμφωνα μάλιστα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά σε σχέση με το email – παρωδία της ΑΑΔΕ, που έλαβαν περίπου 16.000 οφειλέτες περιείχε ονοματεπώνυμα και όνομα χρήστη – username (όχι κωδικοί πρόσβασης – password) και άλλων οφειλετών. Διευκρινίζεται ωστόσο από την ΑΑΔΕ ότι τα μηνύματα εστάλησαν εκ παραδρομής και σε αυτά δεν περιέχονται κωδικοί πρόσβασης – password, ούτε στοιχεία οφειλών για τους άλλους οφειλέτες, που περιλήφθηκαν στα μηνύματα αυτά ενώ δεν υπάρχει κίνδυνος διαρροής περαιτέρω προσωπικών δεδομένων.

Όσοι φορολογούμενοι έχουν ήδη λάβει ή θα λάβουν εντός των επομένων ημερών σημειώματα προσδιορισμού φόρων και προστίμων θα πρέπει να εξοφλήσουν τις υποχρεώσεις τους εντός 30 ημερών, διάστημα εντός του οποίου εναλλακτικά μπορούν να ασκήσουν μόνο ενδικοφανή προσφυγή, καθώς δεν επιτρέπεται απευθείας προσφυγή στη Δικαιοσύνη.

Όπως προβλέπει η νομοθεσία και οι σχετικές διατάξεις περί πενταετούς παραγραφής φορολογικών υποθέσεων, στην περίπτωση που μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2023 δεν έχει αποσταλεί ειδοποίηση για τον προσδιορισμό φόρου για υποθέσεις του έτους 2017, τότε η υπόθεση μπαίνει στο αρχείο. Ωστόσο υπάρχουν και εξαιρέσεις οι οποίες μπορεί να επιμηκύνουν το χρόνο παραγραφής κατά ένα έτος, ή να ανατρέξουν ακόμα και στη δεκαετία.

Παράλληλα η ΑΑΔΕ στέλνει ειδοποιήσεις σε φορολογούμενους με τον καταλογισμό φόρων που εντοπίστηκαν με:

Ανακριβή δήλωση ή καθόλου δήλωση αναδρομικών ποσών αποδοχών που εισπράχθηκαν εντός του 2017 και αφορούν παλαιότερα έτη.

Ανακριβή δήλωση ακαθάριστων εσόδων ή δαπανών της διαχειριστικής περιόδου 2017 για ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις καθώς επίσης και μη υποβολή ή εκπρόθεσμη υποβολή συγκεντρωτικών καταστάσεων πελατών – προμηθευτών.

Μη υποβολή δήλωσης ιδιοκτητών εκμισθούμενων ακινήτων για εισοδήματα από βραχυχρόνιες μισθώσεις τα οποία απέκτησαν το 2017.

Μη υποβολή δήλωσης φορολογουμένων για εισοδήματα αλλοδαπής προέλευσης. Ο εντοπισμός των φορολογουμένων αυτών έγινε κατόπιν διασταύρωσης των εισερχόμενων πληροφοριών από αλλοδαπές αρχές μέσω της Διεθνούς Διοικητικής Συνεργασίας, με τις υποβληθείσες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος, για το έτος 2017.

Πηγή: newsit.gr

Σχετικά Άρθρα