Οι “11” ανακοινώνουν το όνομα, ο Κασσελάκης απέναντι στον ALPHA

 Οι “11” ανακοινώνουν το όνομα, ο Κασσελάκης απέναντι στον ALPHA

Στο «Σεράφειο» (7 μμ) θα γίνει η παρουσίαση του νέου κόμματος από τους “11” αποχωρήσαντες βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Αλέξης Χαρίτσης προϊδέασε λέγοντας: «Εμείς θα έχουμε πολιτικό πρόσημο και αυτό είναι η Αριστερά». Σίγουρα λοιπόν η Αριστερά θα περιλαμβάνεται στο νέο όνομα με τα σενάρια να μιλούν για “Νέα Αριστερά” η ακόμη και “Αριστερά μπροστά”. Όπως τονίζουν στελέχη της κίνησης με προσοχή θα γίνουν οι επόμενες κινήσεις, με την οργάνωση του κόμματος και τη λίστα των ευρωεκλογών.

Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας θα είναι ο Αλέξης Χαρίτσης. Νάσος Ηλιόπουλος και Ευκλείδης Τσακαλώτος θα αναλάβουν ρόλο κοινοβουλευτικού εκπροσώπου, ενώ η Πέτη Πέρκα θα είναι η γραμματέας της. Η Έφη Αχτσιόγλου επέλεξε να βρίσκεται στην «πίσω γραμμή», όμως πάντα όπως δήλωσε πρόσφατα, παρούσα στις μεγάλες μάχες.

Όσον αφορά στην πολιτική που θα ακολουθήσουν απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να υπερασπιστούν όσα πέτυχε η κυβερνώσα “πρώτη φορά Αριστερά”, χωρίς να λείπει η αυτοκριτική.

Ο νέος φορέας θα εκπροσωπείται στην ευρωβουλή, όχι μόνο από τον Δημήτρη Παπαδημούλη αλλά όπως αποκάλυψε ο ίδιος, από έναν ακόμη τουλάχιστον ευρωβουλευτή. Σε λίγες ώρες από τώρα θα έχει ξεκαθαρίσει εάν πρόκειται για τον Στέλιο Κούλογλου, τον Πέτρο Κόκκαλη ή και τους δυο, σενάριο που δεν μοιάζει το πιθανότερο αφού ο Πέτρος Κόκκαλης φαίνεται να έχει δρομολογήσει τις διαδικασίες για δική του αυτόνομη πολιτική κίνηση. Για την ώρα τουλάχιστον, καθώς πρέπει να θεωρείται δεδομένο πως οι δίαυλοι που ήδη υπάρχουν και οι καλές σχέσεις με την πλευρά των 11  θα μετατραπούν το ερχόμενο διάστημα σε συζητήσεις και διεργασίες. Βασικό ερώτημα σε αυτό το πλαίσιο, αναμφισβήτητα θα είναι το ενδεχόμενο κοινής λίστας στις ευρωεκλογές. Έως τότε όμως έχουμε πολύ δρόμο. 

Απέναντι ο… Κασσελάκης

Την ίδια ώρα που θα ξεκινήσει η παρουσίαση της νέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας, ο Στέφανος Κασσελάκης θα βρίσκεται στον ALPHA στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων, όπου θα επιχειρήσει να παρουσιάσει τις δικές του σκέψεις για το μέλλον. Όπως σημειώνουν συνεργάτες του Στέφανου Κασσελάκη, προς αποφυγή παρεξηγήσεων, η συνέντευξη είχε κανονιστεί από την περασμένη εβδομάδα.

Συνέδριο, ευρωεκλογές και φυσικά αποχωρήσεις και το νέο εσωκομματικό πεδίο είναι τα μεγάλα προβλήματα στο εσωτερικό του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και αρχίζουν και κινούνται σε ρυθμούς προϋπολογισμού ενώ έχουν ήδη ξεκινήσει οι διαβουλεύσεις για το ευρωψηφοδέλτιο. 

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Στέφανος Κασσελάκης κινείται διερευνητικά για εύρεση νέας στέγης και μετακόμιση από την ιστορική έδρα του ΣΥΡΙΖΑ στην πλατεία Κουμουνδούρου.

Εκεί πάντως που εστιάζονται είναι οι ευρωεκλογές καθώς από το αποτέλεσμα να κριθούν και οι εξελίξεις θετικές ή αρνητικές. Ο πρόεδρος έχει μιλήσει για ψηφοδέλτιο από την κοινωνία με νέα πρόσωπα ακόμα και από αξιολόγηση βιογραφικών στον isyriza.

Υπάρχουν βέβαια ερωτήματα τι θα γίνει με τους δύο εν ενεργεία ευρωβουλευτές, Αρβανίτη και Κουντουρά αλλά και τον Γιώργο Κύρτσο που έχει στηρίξει αναφανδόν τον νέο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.

Δεδομένες είναι οι συζητήσεις με τον Νίκο Παππά-τον τέως αθλητή μπάσκετ του παναθηναϊκού, ενώ όλο και πιο ισχυρές είναι οι πιθανότητες του Κεφαλλονίτη Νικόλα Φαραντούρη που προσφάτως ανέλαβε σύμβουλος Ευρωπαϊκής πολιτικής.

Οι επαφές Τσίπρα

Την ίδια ώρα ο Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται στη Ρώμη προκειμένου να συμμετάσχει στην Επιτροπή Παρακολούθησης τήρησης δεσμεύσεων κρατών-μελών  του Συμβουλίου της Ευρώπης (Μonitoring committee), αλλά και για συναντήσεις και επαφές. 

Ο πρώην πρωθυπουργός «τρέχει» τις διαδικασίες για το Ίδρυμα που θα έχει αναφορές σαφώς ευρύτερες από τον ΣΥΡΙΖΑ, ιδίως στην Ευρωπαϊκή αριστερά και σοσιαλδημοκρατία.

Όπως τονίζουν συνεργάτες του, ο κ. Τσίπρας θέτει πολύ ψηλά στην ατζέντα την ανάγκη για ενότητα και  συνεργασία των  προοδευτικών δυνάμεων απέναντι στη συμμαχία δεξιάς-ακροδεξιάς.

Θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο του Κινήματος Πέντε Αστέρων και πρώην Πρωθυπουργό, Giuseppe Conte και τον πρώην Πρωθυπουργό Enrico Letta. Την Τετάρτη με την Πρόεδρο του Δημοκρατικού Κόμματος Ιταλίας Elly Schlein ενώ στην συνέχεια σύμφωνα με πληροφορίες, θα επισκεφτεί το Παρίσι όπου θα έχει επίσης σειρά επαφών.