Συνάντηση Ερντογάν- Μητσοτάκη: Ποιό το σκεπτικό του Τούρκου Προέδρου- Τι επιδιώκει η Ελλάδα

 Συνάντηση Ερντογάν- Μητσοτάκη: Ποιό το σκεπτικό του Τούρκου Προέδρου- Τι επιδιώκει η Ελλάδα

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την πολυσυζητημένη συνάντηση του Τούρκου Προέδρου Ερντογάν με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στην Αθήνα, στο πλαίσιο του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας.

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν πως οι σχέσεις Ελλάδος- Τουρκίας έχουν αλλάξει σελίδα, γεγονός που αποδεικνύεται από τη στάση Ερντογάν το τελευταίο χρονικό διάστημα, ο οποίος επιδιώκει και κρατά χαμηλούς τόνους, απομακρυνόμενος από την πολεμική ρητορική που μας είχε συνηθίσει στο παρελθόν.

Ακόμη εκτιμούν πως σε αυτή την χρονική συγκυρία η Τουρκία έχει ως στόχο το λεγόμενο “καζάν-καζάν”, δηλαδή το να βγουν από τις διαπραγματεύσεις κερδισμένες και οι δύο πλευρές, κάτι που φυσικά έχει πάντα η Αθήνα ψηλά στην ατζέντα της.

«Οι διαφωνίες παραμένουν, ωστόσο η επιδίωξη είναι οι διαφωνίες να μην παράγουν διμερείς κρίσεις», υπογραμμίζουν χαρακτηριστικά κυβερνητικές πηγές.

«Η ρητορική της Άγκυρας είναι προσεγμένη, ενώ οι παραβιάσεις και υπερπτήσεις έχουν παγώσει. Οφείλουμε να εξαντλήσουμε τις προσπάθειες για να διατηρηθεί αυτό το κλίμα ηρεμίας» σημειώνουν κυβερνητικές πηγές, ενώ η Αθήνα αυτές τις ημέρες κανονίζει τις λεπτομέρειες της πεντάωρης παραμονής του Τούρκου προέδρου στη χώρα μας.

Το πρόγραμμα και οι συναντήσεις

Σύμφωνα με πληροφορίες από την τουρκική προεδρία, το προεδρικό αεροπλάνο του Τούρκου προέδρου αναμένεται να προσγειωθεί στο Ελ. Βενιζέλος λίγο πριν τις 11:00 το πρωί της Πέμπτης και να απογειωθεί γύρω στις 15.00 εκτός κι αν υπάρξει μία μικρή παράταση.

Η τουρκική αποστολή θα είναι σημαντικά μικρότερη από όσο αρχικώς διέρρεε προ μηνός η τουρκική προεδρία, και τον κ. Ερντογάν θα συνοδεύουν μόνο δημοσιογράφοι και υπουργοί, όχι όμως και Τούρκοι επιχειρηματίες όπως αρχικώς έλεγαν οι πληροφορίες.

Από το αεροδρόμιο, ο Τούρκος πρόεδρος θα αναχωρήσει για το προεδρικό Μέγαρο όπου και θα έχει εθιμοτυπικά συνάντηση με την κ. Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Αμέσως μετά ο Τούρκος πρόεδρος θα μεταβεί στο Μέγαρο Μαξίμου όπου θα έχει συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη. Από ελληνικής πλευράς θα παρευρεθούν ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης και η διπλωματική σύμβουλος του κ. Μητσοτάκη Άννα Μαρία Μπούρα και από τουρκικής πλευράς ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν και ο διπλωματικός σύμβουλος του Ερντογάν Ακίφ Τσαγατάι Κιλίτς. Αμέσως μετά τη συνάντηση, προγραμματίζονται κοινές δηλώσεις.

Θα ακολουθήσει γεύμα εργασίας στο Μαξίμου, στο οποίο, εκτός από τον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Εξωτερικών, την υφυπουργό Εξωτερικών Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου και τον υφυπουργό για την Οικονομική Εξωστρέφεια Κώστα Φραγκογιάννη από ελληνικής πλευράς θα συμμετέχουν υπουργοί Άμυνας, Οικονομίας και Οικονομικών, Παιδείας, Μετανάστευσης και Ασύλου, Πολιτισμού και Τουρισμού. Το γεύμα εργασίας στην πραγματικότητα θα είναι η Ολομέλεια του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας.

Θα έχουν προηγηθεί κατ ιδίαν συναντήσεις μεταξύ των υπουργών των δύο χωρών και συγκεκριμένα, του υπουργού Άμυνας Νίκο Δένδια με τον Τούρκο ομόλογό του Γιασάρ Γκιουλέρ, του Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη με τον ομόλογό του Μεχμέτ Σιμσέκ, Μετανάστευσης και Ασύλου Δημήτρη Καιρίδη με τον Τούρκο υπουργό Εσωτερικών Αλί Γερλίκαγια, της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη και της υπουργού Τουρισμού Όλγας Κεφαλογιάννη με τον υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού Μεχμέτ Ερσόι και του υπουργού Παιδείας Κυρ. Πιερρακάκη με τον Τούρκο ομόλογό του Γιουσούφ Τεκίν.

Σχετικά Άρθρα