Αιματηρή επίθεση στο Παρίσι: Tι ερευνά η αντιτρομοκρατική εισαγγελία

 Αιματηρή επίθεση στο Παρίσι: Tι ερευνά η αντιτρομοκρατική εισαγγελία

Η γαλλική αντιτρομοκρατική εισαγγελία ανέλαβε πλέον τις έρευνες μία ημέρα μετά την επίθεση κοντά στον πύργο του Άιφελ, στο Παρίσι, στην οποία ένας Γερμανός σκοτώθηκε και δύο άλλοι άνθρωποι τραυματίστηκαν από νεαρό Γάλλο, γνωστό για ριζοσπαστικό ισλαμισμό και ψυχιατρικές διαταραχές.

Ο δράστης, ο Αρμάν Ραζαπούρ-Μιγιοντουάμπ, Γάλλος που γεννήθηκε το 1997 από Ιρανούς γονείς, συνελήφθη λίγο μετά το περιστατικό. Επιτέθηκε με μαχαίρι σε νεαρό Γερμανό τουρίστα, ο οποίος κατέληξε, ενώ στη συνέχεια επιτέθηκε σε δύο ακόμα ανθρώπους με σφυρί. Σύμφωνα με την εισαγγελία του Παρισιού, άνοιξε έρευνα μεταξύ άλλων για ανθρωποκτονία και απόπειρα ανθρωποκτονίας.

Γνωστός για ριζοσπαστικό ισλαμισμό και ψυχιατρικά προβλήματα, ο δράστης φώναξε «Αλλάχ Ακμπάρ», τη στιγμή της επίθεσης σύμφωνα με αστυνομική πηγή.

Οι αρχές θα εξετάσουν εάν βρισκόταν υπό ιατρική παρακολούθηση ο δράστης, ένας άνδρας που εμφανίζεται «πολύ ασταθής και που επηρεάζεται πολύ εύκολα», σύμφωνα με πηγή από τις υπηρεσίες ασφαλείας. «Εάν βρισκόταν υπό ιατρική παρακολούθηση όπως θα έπρεπε και όπως ήταν για κάποιο διάστημα, αυτό είναι το ερώτημα που θα τεθεί», δήλωσε αστυνομική πηγή στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Ο άνδρας αυτός είχε ήδη συλληφθεί το 2016 από τη Γενική Διεύθυνση Εσωτερικής Ασφάλειας (DGSI) για τον σχεδιασμό βιαίας ενέργειας σε προάστιο του Παρισιού. Είχε καταδικαστεί σε πέντε χρόνια κάθειρξης και είχε βγει από τη φυλακή ύστερα από τέσσερα χρόνια κράτησης, σύμφωνα με την πηγή αυτή.

«Δεν θα υποκύψουμε στην τρομοκρατία»
Ο δράστης, που ζούσε με τους γονείς του σε προάστιο του Παρισιού, σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών Ζεράλντ Νταρμανέν, δημοσίευσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης βίντεο ανάληψης της ευθύνης για την επίθεσή του, όπως δήλωσαν στο Γαλλικό Πρακτορείο πηγές από την αστυνομία και τις υπηρεσίες ασφαλείας. Σε αυτή τη φάση, οι ερευνητές δεν γνωρίζουν πότε μαγνητοσκοπήθηκε το βίντεο αυτό, αλλά αναρτήθηκε στο διαδίκτυο «ταυτόχρονα» με την επίθεση, σύμφωνα με την πηγή από τις υπηρεσίες ασφαλείας.

Σε μήνυμά του στην πλατφόρμα Χ, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν εξέφρασε τα «συλλυπητήριά του στην οικογένεια και τους οικείους του Γερμανού πολίτη που έχασε τη ζωή του». «Δεν θα υποκύψουμε στην τρομοκρατία», διεμήνυσε από την πλευρά της η πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν.

Σχετικά Άρθρα