Οι FT αποκαλύπτουν το σχέδιο του Ισραήλ – “Όλα άλλαξαν…”

 Οι FT αποκαλύπτουν το σχέδιο του Ισραήλ – “Όλα άλλαξαν…”

Με την εκεχειρία να αποτελεί πια παρελθόν, το Ισραήλ φαίνεται να εισέρχεται πλέον στην πιο σκληρή φάση του πολέμου στη Γάζα, κάτι που μαρτυρούν ήδη οι σφοδροί βομβαρδισμοί που έχει εξαπολύσει από το πρωί της Παρασκευής (1/12) από τον βορρά μέχρι το νότο, σπέρνοντας τον θάνατο σε περισσότερους από 170 ανθρώπους.Η στρατηγική των πολλαπλών φάσεων του Ισραήλ προβλέπει ότι οι ισραηλινές δυνάμεις, οι οποίες έχουν εισέλθει στο εσωτερικό της βόρειας Γάζας, θα προχωρήσουν βαθιά στο νότιο τμήμα του πολιορκημένου παλαιστινιακού θύλακα.

Ήδη, από την πρώτη ημέρα λήξης της εκεχειρίας, για την παράταση της οποίας φαίνεται πως οι διαπραγματεύσεις απέβησαν άκαρπες, ο στόχος του Ισραήλ να κινηθεί προς τον νότο είναι ξεκάθαρος, καθώς ο στρατός ρίχνοντας φυλλάδια, καλεί τους αμάχους να φύγουν από τον νότο, ενώ ο βορράς έχει ισοπεδωθεί.

Ανάμεσα στους στόχους του Ισραήλ, περιλαμβάνεται η “εξόντωση” των τριών κορυφαίων ηγετών της Χαμάς – του Γιαχία Σινουάρ, του Μοχάμεντ Ντέιφ και του Μαρουάν Ισά – στο πλαίσιο μιας “αποφασιστικής” στρατιωτικής νίκης κατά των 24 ταγμάτων και του δικτύου υπόγειων σηράγγων της οργάνωσης. Παράλληλα, καταστρέφεται και η “δυνατότητα διακυβέρνησης της στη Γάζα”.

“Αυτός θα είναι ένας πολύ μακρύς πόλεμος… Προς το παρόν δεν έχουμε φτάσει ούτε στα μισά του δρόμου για την επίτευξη των στόχων μας”, δήλωσε άτομο που γνωρίζει τα ισραηλινά πολεμικά σχέδια.

FT: Το σχέδιο του Ισραήλ για μια μακράς διαρκείας επιχείρηση

Η έκβαση του πολέμου, ωστόσο, θα εξαρτηθεί από πολλούς παράγοντες, όπως η επιχειρησιακή πρόοδος στο έδαφος, οι διεθνείς πιέσεις και οι δυνατότητες απελευθέρωσης ισραηλινών ομήρων.

Σύμφωνα με πηγές που έχουν γνώση των στρατιωτικών διεργασιών που βρίσκονται σε εξέλιξη, το Ισραήλ σχεδιάζει μια εκστρατεία κατά της Χαμάς που θα διαρκέσει ένα χρόνο ή περισσότερο, με την πιο εντατική φάση της χερσαίας επίθεσης στη Γάζα να αναμένεται να συνεχιστεί μέχρι τις αρχές του 2024, όπως επισημαίνουν οι Financial Times.

Μετά από αυτό, θα υπάρξει μια φάση “μετάβασης και σταθεροποίησης” χαμηλότερης στρατιωτικής έντασης που θα μπορούσε να συνεχιστεί μέχρι τα τέλη του 2024, με τη θέση των ισραηλινών χερσαίων δυνάμεων κατά τη διάρκεια αυτής της φάσης να παραμένει ασαφής.

Σε αντίθεση με προηγούμενες ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις, ισραηλινός αξιωματούχος σημείωσε ότι δεν προβλέπεται συγκεκριμένη ημερομηνία λήξης του πολέμου.

Ανώτερος ισραηλινός στρατιωτικός δήλωσε ότι τουλάχιστον 10 από τα 24 τάγματα της Χαμάς έχουν “πληγεί σημαντικά”, ενώ περισσότεροι από 50 διοικητές μεσαίου επιπέδου και περίπου 5.000 μαχητές σκοτώθηκαν.

Ένα άλλο πρόσωπο που έχει γνώση του πολεμικού σχεδιασμού του Ισραήλ δήλωσε ότι ο στρατός εξακολουθεί να θεωρεί ότι οι επιχειρήσεις στη βόρεια Γάζα είναι ατελείς. “Η πόλη της Γάζας δεν έχει τελειώσει ακόμα, ούτε έχει κατακτηθεί πλήρως. Είναι πιθανότατα έτοιμο το 40%. Για το βόρειο τμήμα στο σύνολό του, θα χρειαστούν πιθανώς άλλες δύο εβδομάδες έως ένα μήνα”.

Προ των πυλών η χερσαία επίθεση στον νότο

Παράλληλα, αναμένεται να ξεκινήσει ισραηλινή χερσαία επίθεση στη νότια Γάζα, η οποία μέχρι τώρα έχει πληγεί μόνο από σποραδικές αεροπορικές επιδρομές. Ισραηλινοί αξιωματούχοι έχουν δηλώσει ότι το μεγαλύτερο μέρος της ηγεσίας της Χαμάς, ο κύριος όγκος των μαχητών και του οπλοστασίου πυραύλων της, καθώς και η πλειονότητα των εναπομεινάντων ισραηλινών ομήρων που συνελήφθησαν στις 7 Οκτωβρίου βρίσκονται τώρα στο νότο.

Ανώτεροι αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπάιντεν έχουν προειδοποιήσει το Ισραήλ ότι η προσέγγισή του στη νότια Γάζα πρέπει να είναι διαφορετική. Σε επίσκεψή του στο Τελ Αβίβ την Πέμπτη, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, τόνισε ότι οποιαδήποτε τέτοια επίθεση “πριμοδοτεί την προστασία των αμάχων” και επιτρέπει την αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας.

Ένας από τους ανθρώπους που έχουν γνώση των συζητήσεων που διεξάγονται δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον προέτρεψε το Ισραήλ να έχει “μικρότερο στρατιωτικό αποτύπωμα” στο νότιο τμήμα, λιγότερες απώλειες αμάχων, “ένα σαφές ανθρωπιστικό σχέδιο” και ρυθμίσεις για το “πού μπορούν να πάνε οι πολίτες” για να παραμείνουν ασφαλείς.

Ισραηλινοί αξιωματούχοι έχουν αναγνωρίσει ότι η προσέγγισή τους πρέπει να αλλάξει. “Γνωρίζουμε ότι δεν μπορούμε να διεξάγουμε το ίδιο είδος επιχειρήσεων στο νότο όπως κάναμε στο βορρά”, δήλωσε στη συνέχεια. “Υπάρχουν πλέον 2 εκατομμύρια πολίτες [στο νότο], η μέθοδος της μαζικής εκκένωσης των πολιτών [όπως στο βορρά] δεν μπορεί να επαναληφθεί”.

Η επίθεση στον νότο θα επικεντρωθεί στο Χαν Γιουνίς, το δεύτερο σημαντικότερο αστικό κέντρο της Γάζας και πατρίδα των Σινουάρ και Ντέιφ, καθώς και στη Ράφα στο νοτιότερο άκρο της λωρίδας της Γάζας που συνορεύει με την Αίγυπτο. Το συνοριακό πέρασμα Γάζας-Αιγύπτου και οι υπόγειες σήραγγες αποτελούν “το κύριο κανάλι οξυγόνου για την ανασυγκρότηση των στρατιωτικών δυνατοτήτων της Χαμάς”, δήλωσε ένας από τους ανθρώπους που γνωρίζουν τα πολεμικά σχέδια του Ισραήλ.

Είναι η απαρχή της Χαμάς που μετατρέπεται… σε τέρας”, δήλωσε άλλος από τους ανθρώπους που γνωρίζουν τα σχέδια, προσθέτοντας ότι πρέπει να τεθεί υπό έλεγχο ολόκληρη η περιοχή στα σύνορα της Γάζας με την Αίγυπτο.

Θα βεβαιωθούμε ότι υπάρχουν αρκετές “ασφαλείς ζώνες”, θα τους προειδοποιήσουμε εκ των προτέρων και θα τους καλέσουμε να καταβάλουν προσπάθειες [για την εκκένωση] . . για παράδειγμα 1 χιλιόμετρο βόρεια ή δυτικά”, δήλωσε ένας ανώτερος ισραηλινός αξιωματούχος. Αλλά ο αξιωματούχος προειδοποίησε ότι δεν υπάρχουν “μαγικοί κανόνες εμπλοκής” που θα γλιτώσουν μέρη “όπου βρίσκεται ο εχθρός”.

Μια “μεταβατική και σταθεροποιητική” φάση του πολέμου, η οποία θα ακολουθήσει την κύρια χερσαία εκστρατεία, έχει ως στόχο να προετοιμάσει τη Γάζα για μια “νέα μεταπολεμική τάξη πραγμάτων χωρίς τη Χαμάς”, σημειώνουν οι Financial Times. Αρκετοί ειδικοί δήλωσαν ότι η ισραηλινή κυβέρνηση αρνήθηκε μέχρι στιγμής να δεσμευτεί για το αν η Παλαιστινιακή Αρχή, που διαχειρίζεται περιορισμένα τμήματα της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης, θα είναι σε θέση να ανακτήσει τον έλεγχο της Γάζας.

Κανείς, ούτε καν οι ΗΠΑ, δεν μπορεί να τους μιλήσει γι’ αυτό”, δήλωσε ένας από τους ανθρώπους που γνωρίζουν τις συζητήσεις, τονίζοντας την ανάγκη του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου να κρατήσει τους ακροδεξιούς συμμάχους του στον συνασπισμό.

Ανεξάρτητα από αυτό, οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι δεσμεύονται να επιτύχουν πρώτα τον αρχικό πολεμικό τους στόχο, που δεν είναι άλλος από την εξάλειψη της Χαμάς από τη Λωρίδα της Γάζας, ανεξάρτητα από το τι θα ακολουθήσει μετά ή πόσο καιρό θα πάρει.

Η κύρια διαφορά [τώρα] που η Χαμάς δεν καταλαβαίνει – είναι ότι εμείς έχουμε υπομονή. Όλα άλλαξαν στις 7 Οκτωβρίου“, δήλωσε ένας από τους ανθρώπους που γνωρίζουν τα πολεμικά σχέδια του Ισραήλ.

Σχετικά Άρθρα