Times of Israel: Παρασκηνιακές συνομιλίες για ανακωχή στη Γάζα

 Times of Israel: Παρασκηνιακές συνομιλίες για ανακωχή στη Γάζα

Συνεχίζονται οι προσπάθειες για την επανάληψη της ανακωχής στη Λωρίδα της Γάζας, μεταδίδουν BBC και CNN, όπως αναφέρουν οι Times of Israel. 

Μια ανώνυμη παλαιστινιακή πηγή λέει στο BBC ότι οι συνομιλίες συνεχίζονται μέσω μεσολαβητών. Στο μεταξύ, το γραφείο του AFP στο Κατάρ επικαλείται επίσης μια άγνωστη πηγή που λέει το ίδιο.

Νωρίτερα, ο Ισραηλινός Στρατός ανακοίνωσε πως ξανάρχισε τις επιχειρήσεις εναντίον του παλαιστινιακού κινήματος Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας. Κατηγόρησε τη Χαμάς πως παραβίασε τους όρους της ανακωχής που εφαρμοζόταν από την 24η Νοεμβρίου, ανοίγοντας πυρ εναντίον της.

Σύμφωνα με παλαιστινιακά ΜΜΕ, βομβαρδίζονται βόρειοι τομείς της Λωρίδας της Γάζας.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με το Reuters, το Γραφείο Τύπου του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Μπενιαμίν Νετανιάχου, ανακοίνωσε πως η Χαμάς δεν προχώρησε στην απελευθέρωση περισσότερων ομήρων όπως είχε συμφωνηθεί στο πλαίσιο της προσωρινής εκεχειρίας και ότι η Χαμάς προχώρησε σε νέο μπαράζ εκτόξευσης ρουκετών εναντίον του Ισραήλ.

«Με την επανεκκίνηση των μαχών, το Ισραήλ δεσμεύεται να πετύχει τους στόχους του σε ό,τι αφορά τον πόλεμο», ανέφερε εξάλλου το Γραφείο Τύπου του Ισραηλινού πρωθυπουργού. 

Νωρίτερα, ο Ισραηλινός Στρατός ανακοίνωσε πως το σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας Σιδηρούς Θόλους Ρουκέτα αναχαίτισε ρουκέτα που εκτοξεύθηκε από τη Λωρίδα της Γάζας. Η εκτόξευση της ρουκέτας προκάλεσε την ενεργοποίηση σειρήνων της αεράμυνας σε περιοχές γύρω από τον παλαιστινιακό θύλακα, και συνέβη περίπου μία ώρα προτού εκπνεύσει η ισχύς της συμφωνίας βάσει της οποίας τέθηκε εφαρμογή η ανακωχή την 24η Νοεμβρίου.

Μέχρι στιγμής, δεν έχει υπάρξει καμιά αντίδραση από πλευράς της Χαμάς, ούτε ανάληψη ευθύνης. 

Είναι η πρώτη φορά που ενεργοποιήθηκαν σειρήνες της αεράμυνας αφότου τέθηκε σε εφαρμογή η ανακωχή, σημειώνει το ισραηλινό κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο Καν. Μία άλλη ρουκέτα, ωστόσο, είχε εκτοξευθεί νωρίτερα (συνεπώς δύο ρουκέτες), λίγη ώρα μάλιστα αφότου άρχισε η παύση των εχθροπραξιών, υπενθυμίζει ο Τσαχάλ, ο ισραηλινός στρατός.

Αυτόπτες μάρτυρες είπαν στο Γαλλικό Πρακτορείο πως άκουσαν να πετούν μαχητικά και drones στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, ενώ το Shebab News Agency («Πρακτορείο Ειδήσεων της Νεολαίας»), το οποίο θεωρείται προσκείμενο στη Χαμάς, έκανε λόγο μέσω Telegram για πυρά και εκρήξεις στον τομέα αυτό.

Ούτε τα μέρη, ούτε το Κατάρ, που μεσολαβεί ανάμεσά τους, ανακοίνωσαν παράταση της συμφωνίας. Τυπικά η ανακωχή τερματίζεται σε λίγα λεπτά (στις 07:00 τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας).

«Μαρτυρίες των ομήρων»

Μαρτυρίες των ομήρων στα χέρια της Χαμάς που «είναι δύσκολο κανείς να τις αντέξει» έχει ακούσει Ισραηλινός στρατός που θεραπεύει ομήρους που επέστρεψαν από τη Λωρίδα της Γάζας, αναφέρουν οι Times of Israel.

Τα άτομα έχουν «υποστεί σκληρή δοκιμασία, σωματικά και ψυχικά», λέει ο Δρ Itai Pessach, διευθυντής του νοσοκομείου παιδιών Safra στο Ιατρικό Κέντρο Sheba, σε συνέντευξη Τύπου.

«Αισθάνομαι την ανάγκη να κάνω την κραυγή τους να ακουστεί”, λέει. “Ο κόσμος πρέπει να μάθει πόσο κακή και σκληρή είναι η συμπεριφορά της Χαμάς».

Λέει ότι δεν μοιράζεται λεπτομέρειες λόγω της ιδιωτικής ζωής των ασθενών και λέει ότι είναι δική τους δουλειά να πουν τις ιστορίες τους στο κοινό.

liberal.gr

Σχετικά Άρθρα