Σούνακ στον Guardian: “Τα μάρμαρα δεν μπορούν να επιστραφούν και είμαστε κατηγορηματικοί σ’ αυτό”

 Σούνακ στον Guardian: “Τα μάρμαρα δεν μπορούν να επιστραφούν και είμαστε κατηγορηματικοί σ’ αυτό”

Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ρίσι Σούνακ, κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του στο Ντουμπάι για τη Διάσκεψη για το Κλίμα, δέχθηκε ερώτηση για τα Γλυπτά του Παρθενώνα, όπου επισήμανε πως δεν μπορούν να επιστραφούν στην Αθήνα βάσει νόμου.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον Guardian, ο Ρίσι Σούνακ δήλωσε πως «είναι ξεκάθρα ως θέμα νόμου ότι τα μάρμαρα δεν μπορούν να επιστραφούν και είμαστε κατηγορηματικοί σ’ αυτό».

Παράλληλα, σε ό,τι αφορά τις διπλωματικές σχέσεις μεταξύ Αγγλίας και Ελλάδας, στις οποίες στάθηκε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αρνήθηκε ότι έχει «ξεσπάσει διαμάχη για τα Γλυπτά του Παρεθνώνα».

«Νομίζω ότι η ίδια η ιστοσελίδα του Βρετανικού Μουσείου αναφέρει ότι για να γίνει ο δανεισμός, πρέπει ο παραλήπτης να αναγνωρίσει τη νόμιμη ιδιοκτησία της χώρας που δανείζει τα πράγματα και νομίζω ότι οι Έλληνες δεν έχουν υποδείξει ότι είναι με οποιονδήποτε τρόπο ή μορφή πρόθυμοι να το κάνουν αυτό» συμπλήρωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός για το θέμα των ημερών.

«Η άποψή μας και η θέση μας σχετικά με αυτό είναι απολύτως σαφής: τα μάρμαρα αποκτήθηκαν νόμιμα την εποχή εκείνη» ολοκλήρωσε σχετικά ο Ρίσι Σούνακ για τα Γλυπτά του Παρθενώνα και την επιστροφή τους στην Ελλάδα.

Σχετικά Άρθρα