Η εξομολόγηση του Δημήτρη Κουτσούμπα και η σπάνια εμφάνιση της Αλέκας Παπαρήγα

 Η εξομολόγηση του Δημήτρη Κουτσούμπα και η σπάνια εμφάνιση της Αλέκας Παπαρήγα

Με την ατάκα που έχει γίνει ιδιαίτερα δημοφιλής στη νεολαία μέσα από τα social media «Αυτός είμαι», άρχισε τη συνέντευξή του ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, το βράδυ της Πέμπτης, στην εκπομπή «Ενώπιος Ενωπίω», στον Αντέννα. «Ούτε εταιρεία έχουμε, ούτε τέτοια σχήματα ποτέ χρησιμοποιήσαμε. Είναι ο Κουτσούμπας. Αυτός είμαι… Αλλά νομίζω ότι δεν θα συμφωνήσω μαζί σας ότι πρώτη φορά που κομμουνιστής, Γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος έχει τέτοιο λόγο. Να σας θυμίσω πως αντίστοιχα πράγματα έλεγαν και για τον Χαρίλαο Φλωράκη και για την Αλέκα Παπαρήγα. Και για τις ατάκες τους και για την… γλώσσα την κατανοητή. Αυτή που προσεγγίζει τον εργαζόμενο λαό και καταλαβαίνει αυτά που νιώθει. Βέβαια ο καθένας ανάλογα με το ιδιόχρωμα της καταγωγής του, με τον χαρακτήρα του» σημείωσε.

Σε ό,τι αφορά τις ατάκες του που έχουν γίνει viral, είπε πως παίζουν μεγάλο ρόλο τα Μέσα Ενημέρωσης ή τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ότι είναι πιο εξοικειωμένη η νεολαία με αυτά. «Τα σχολιάζει ο κόσμος. Ιδιαίτερα την προεκλογική περίοδο που ήταν καθημερινή η επαφή με τον κόσμο έξω στους δρόμους, στα μαγαζιά, στις λαϊκές, σε σχολεία, σε νοσοκομεία παντού, μου έκαναν αναφορά είτε εδώ στους δρόμους της Αθήνας είτε στη Λαμία και μου φώναζαν τα παιδιά «Αυτοί είστε» ή «που τα βρήκατε αυτά τα φυντάνια» ανέφερε.

Ερωτηθείς για το αν η περιπέτεια με την υγεία του άλλαξε τον τρόπο με τον οποίο βλέπει τα πράγματα, ο ΓΓ του ΚΚΕ απάντησε: «Δεν νομίζω. Περισσότερο, θα έλεγα, ήταν επιβεβαίωση κάποιων ζητημάτων που ήταν κατασταλαγμένα στο μυαλό μου. Όπως για παράδειγμα ότι βρίσκεσαι σε ένα νοσοκομείο και βλέπεις από μέσα την τιτάνια μάχη που δίνει το υγειονομικό προσωπικό, οι γιατροί μας οι νοσηλευτές… Ένα επιστημονικό δυναμικό πολύ αξιόλογο και χρήσιμο που πραγματικά δίνει μάχη καθημερινή και στα χειρουργεία και στις αίθουσες ανάρρωσης των νοσοκομείων… Εγώ θα ήθελα να ευχαριστήσω στο Θριάσιο και το υπόλοιπο προσωπικό…».

«Προσπαθώ όσο γίνεται να είμαι κοντά στην σύζυγο. Ε φυσικά τώρα και η κόρη είναι μεγάλη. Έχει τελειώσει τις σπουδές της, έχει κάνει τα μεταπτυχιακά της. Δουλεύει αναπληρώτρια σε νηπιαγωγείο… Σιγά σιγά παίρνει τον δρόμο της», είπε ο κ. Κουτσούμπας αναφερόμενος στην οικογένειά του.

Μάλιστα, ο ΓΓ του ΚΚΕ προέβη και στην αποκάλυψη ενός περιστατικού, το οποίο αφορά στην κόρη του. «Όταν ήταν στο πρώτο έτος στο Πανεπιστήμιο των Ιωαννίνων, έτυχε σε μια εξόρμηση που είχε με ανακοινώσεις, προκηρύξεις και τέτοια και της λέει μια κυρία εκεί “αα σας κοροϊδεύει αυτός ο Κουτσούμπας ο καινούριος που μπήκε στη θέση της Παπαρήγα. Και αυτός έχει την κόρη του στην Αμερική σε κολέγια και σπουδάζει, όπως έχει και η Παπαρήγα και κάτι τέτοια”. Λέω “τι της είπες;” Λέει δεν της είπα τίποτα. Την καταχέριασαν οι υπόλοιποι σύντροφοι που ήταν εκεί, τι να της πω;” Λέω: “Δεν της είπες ότι εγώ είμαι η κόρη του Κουτσούμπα και είμαι εδώ και σπουδάζω εδώ;”».

  • Σε μία σπάνια παρέμβαση προχώρησε η πρώην ΓΓ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα και μίλησε τον νυν Γραμματέα του κόμματος, Δ. Κουτσούμπα.

«Να σας πω την αλήθεια, έχω ξεχάσει από πότε τον γνωρίζω. Σίγουρα από τις αρχές της δεκαετίας του 80», είπε αρχικά η πρώην γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος.

Στη συνέχεια πρόσθεσε: «Η ανάδειξή του ήταν απολύτως φυσιολογική. Δεν ήταν διάττων αστέρας, ούτε πήρε από κανέναν, κανένα δαχτυλίδι. Συγκέντρωνε και συγκεντρώνει ακόμα βεβαίως, όλες εκείνες τις προϋποθέσεις που το Κομμουνιστικό Ελλάδας έχει… αναγορεύσει έχει συγκεντρώσει, έχει τοποθετήσει για να γίνει κάποιος Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής. Παραδείγματος χάριν, είναι ένας άνθρωπος που αναδείχθηκε από τα κάτω. Από τα κάτω προς τα πάνω. Διαδοχικά. Ένας άνθρωπος που πέρασε από πολλούς τομείς δουλειάς. Από τους περισσότερους τομείς δουλειάς που υπάρχουν μέσα στο κόμμα. Ο Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής βεβαίως κρίνεται από τον πολύ κόσμο πέρα από τις θέσεις του κόμματος, από την ικανότητά του να μιλάει, από τα χαρίσματά του, να έχει επιχειρήματα, να είναι σοβαρός αλλά και πρόσχαρος ακόμα.

Αλλά ταυτόχρονα ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής πρέπει να έχει ένα επίπεδο γνώσεων, πείρας, εικόνες για όλους τους τομείς της δουλειάς. Βεβαίως υπάρχουν καταμερισμοί, δρούμε συλλογικά, αλλά ο γραμματέας πρέπει να συγκεντρώνει την πείρα και την ικανότητα πολλών τομέων δουλειάς και αν θέλετε… να έχει και ικανότητες, οι οποίες πολλές φορές μπορεί να μην φαίνονται προς τα έξω. Πνεύμα συλλογικότητας που το έχει, να ενθαρρύνει την ανάδειξη νέων συντρόφων, να βοηθάει την ΚΝΕ.

Είναι δηλαδή… να μπορεί να χειρίζεται δύσκολες καταστάσεις, να μη χάνει την ψυχραιμία του. Τα είχε και τα αναπτύσσει βεβαίως, και επομένως ήταν μια απολύτως φυσιολογική ανάδειξη για μας που ξέρουμε και τα κριτήρια του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας και γνωρίζουμε τον ίδιο προσωπικά», είπε η κυρία Παπαρήγα.

«Τα πολιτικά χαρίσματα για ένα στέλεχος δεν αρκούν», ξεκαθάρισε και συνέχισε: Χρειάζεται και ορισμένα προσωπικά, χωρίς να τυποποιούμε. Δεν είμαστε Lego. Ξέρετε, όλοι ίδιοι, αλλά και τα προσωπικά χαρίσματα. Ας πούμε αυτό που είπα. Το πνεύμα της συλλογικότητας. Να ακούει τους ανθρώπους να ζητάει τη γνώμη, να μην είναι αυταρχικός.

Να δείχνει συντροφικότητα, φιλικότητα με την καλή έννοια της φιλικότητας με τη σοβαρή, βεβαίως χρειάζονται και προσωπικά χαρακτηριστικά και από αυτή την άποψη πιστεύω ότι όταν αναδείχθηκε και όταν τον ψηφίσαμε και τον ψηφίζουμε, είχαμε στο νου μας όλα αυτά τα θετικά, βεβαίως από κει και πέρα το ότι είναι άνθρωπος που και γελάει και χορεύει και τραγουδάει και λέει και ατάκες και αυτά είναι σημαντικά, αλλά όλα αυτά θα τα δει κανείς μέσα σε ένα σύνολο κριτηρίων που διέπουν την ιδιότητα και τις ευθύνες του Γ. Γραμματέα».

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ

Σχετικά Άρθρα