ΗΠΑ: Πέθανε η Σάντρα Ντέι Ο’Κόνορ, η πρώτη γυναίκα στο Ανώτατο Δικαστήριο

 ΗΠΑ: Πέθανε η Σάντρα Ντέι Ο’Κόνορ, η πρώτη γυναίκα στο Ανώτατο Δικαστήριο

Έφυγε από τη ζωή την Παρασκευή, σε ηλικία 93 ετών, η Σάντρα Ντέι Ο΄Κόνορ, η πρώτη γυναίκα που έγινε μέλος του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ. H Ο’Κόνορ πέθανε στο Φοίνιξ της Αριζόνα λόγω επιπλοκών που σχετίζονται με άνοια και αναπνευστική ασθένεια, ανέφερε το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ. Συντηρητική, αλλά πολιτικά μετριοπαθής, η Ο’Κόνορ διορίστηκε τον πρώην πρόεδρο Ρόναλντ Ρίγκαν το 1981 και υπηρέτησε για περισσότερα από 24 χρόνια μέχρι την αποχώρησή της το 2006.

Άφησε την έδρα για να φροντίσει τον σύζυγό της, Τζον Τζέι Ο’Κόνορ, ο οποίος έδινε μάχη με τη νόσο Αλτσχάιμερ και πέθανε το 2009. Ο πρόεδρος Τζορτζ Μπους διόρισε τον δικαστή Σάμιουελ Αλίτο ως αντικαταστάτη της.

Σε ανακοίνωσή του, ο επικεφαλής του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ Τζον Ρόμπερτς χαρακτήρισε τη δικαστή Ο’Κόνορ «κόρη των νοτιοδυτικών πολιτειών της Αμερικής, η οποία χάραξε μια ιστορική διαδρομή ως η πρώτη γυναίκα δικαστής του έθνους μας».

Η Ο’Κόνορ είχε γεννηθεί στο Ελ Πάσο του Τέξας και μεγάλωσε στο ράντσο της οικογένειάς της κοντά στο Ντάνκαν της Αριζόνα.

Έλαβε το πτυχίο της από το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ και η πρώτη της δουλειά ήταν να εργαστεί χωρίς αμοιβή για εισαγγελέα της κομητείας στο Σαν Ματέο της Καλιφόρνιας. «Κανένας δεν μου έδωσε δουλειά και αυτό ήταν πολύ εκνευριστικό, επειδή τα πήγαινα πολύ καλά στη σχολή και οι άνδρες συμφοιτητές μου δεν είχαν κανένα πρόβλημα», έλεγε το 2011.

Σταδιακά πήρε δικαστικά αξιώματα στην Καλιφόρνια και την Αριζόνα ενώ το 1969 διορίστηκε στη Γερουσία της Αριζόνας όπου επανεξελέγη για δύο διετείς θητείες. Ήταν η πρώτη γυναίκα στις ΗΠΑ που διετέλεσε επικεφαλής της πλειοψηφίας σε πολιτειακή γερουσία.

Το 1974 εγκατέλειψε την κομματική πολιτική και εξελέγη στο Ανώτατο Δικαστήριο της κομητείας Μαρικόπα, πριν διοριστεί στο Εφετείο της Αριζόνα το 1979. Ήταν επιλογή του Ρέιγκαν για το Ανώτατο Δικαστήριο. Ο διορισμός της εγκρίθηκε από τη Γερουσία με 99-0.

Μεταξύ των σημαντικών της αποφάσεων ήταν η αποφασιστική της ψήφος που ουσιαστικά όρισε πρόεδρο τον Τζορτζ Μπους μετά τις εκλογές του 2000, αλλά και η υπόθεση Planned Parenthood v Casey το 1992 που επιβεβαίωσε το δικαίωμα των γυναικών στις αμβλώσεις. Ειρωνεία της τύχης: ο διάδοχός της, Σάμιουελ Αλίτο, συνέταξε το 2022 την ετυμηγορία της πλειοψηφίας που ανέτρεψε αυτό το δικαίωμα.

Σχετικά Άρθρα