Γάζα: Ύστατη προσπάθεια για επαναφορά της εκεχειρίας από Κατάρ και Αίγυπτο

 Γάζα: Ύστατη προσπάθεια για επαναφορά της εκεχειρίας από Κατάρ και Αίγυπτο

Λίγο πριν σβήσουν και οι τελευταίες ελπίδες για νέα κατάπαυση του πυρός μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς και ενώ το ισραηλινό «σφυροκόπημα» στη Γάζα συνεχίζεται, μία δήλωση του υπουργού Εξωτερικών του Κατάρ, Σεΐχης Μοχάμεντ Μπιν Αμπντουλραχμάν αλ-Θάνι, αφήνει ένα μικρό «παράθυρο» ανοιχτό. Παρά την επανέναρξη των αεροπορικών επιδρομών νωρίς το πρωί της Παρασκευής μετά από μια εβδομάδα εκεχειρίας, οι συνομιλίες συνεχίζονταν στο παρασκήνιο με την ελπίδα να παραταθεί η προσωρινή παύση των μαχών.

Ο αλ-Θάνι δήλωσε το βράδυ της Παρασκευής ότι η χώρα του δεσμεύεται να συνεχίσει τις προσπάθειες, μαζί με τους εταίρους της, για την επαναφορά της εκεχειρίας στη Λωρίδα της Γάζας. «Ωστόσο, ο συνεχής βομβαρδισμός της Γάζας περιπλέκει τις διαμεσολαβητικές προσπάθειες και επιδεινώνει την ανθρωπιστική καταστροφή», παραδέχτηκε ο υπουργός Εξωτερικών του Κατάρ με τα μαύρα σύννεφα συνεχώς πυκνώνουν. Την ίδια ώρα, και ο κρατικός φορέας ενημέρωσης της Αιγύπτου αναφέρει ότι το Κάιρο καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να επιστρέψει η εκεχειρία μεταξύ των δύο πλευρών.

Τι πήγε «στραβά» στις συζητήσεις

Σύμφωνα με διεθνή ΜΜΕ η κατάρρευση της προσωρινής παύσης πυρός οφείλεται σε διαφωνίες για τις ανταλλαγές ομήρων, αλλά έχει να κάνει συνολικά με το τι ζητούσε η κάθε πλευρά. O Πολ Άνταμς, ανταποκριτής του BBC στην Ιερουσαλήμ, αναφέρει ότι ενώ οι συνομιλίες δεν ήταν εύκολες εξαρχής, λειτούργησαν για μια εβδομάδα. Υπήρχαν φήμες για μια μεγαλύτερη συμφωνία ανταλλαγής που θα περιλάμβανε όλους τους ομήρους που κρατούσε η Χαμάς, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν είχε επιβεβαιωθεί από καμία πλευρά.

Παράλληλα, ο ανταποκριτή του Al Jazeera, Ρεσούλ Σερντάρ, τονίζει ότι αφού πέρασε το στάδιο απελευθέρωσης γυναικών και παιδιών που ήταν και το πιο εύκολο να συμφωνηθεί στη συνέχεια υπήρξε εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις. Συγκεκριμένα, λέει ότι χθες όταν ήρθε η σειρά να απελευθερωθούν ηλικιωμένοι, οι Ισραηλινοί παρουσίασαν έναν κατάλογο ομήρων και ζητούσαν να απελευθερωθούν άμεσα οι στρατιώτες που κρατά η Χαμάς, κάτι που η οργάνωση δεν αποδέχτηκε. Η παλαιστινιακή οργάνωση είπε ότι η απελευθέρωση των στρατιωτών θα γίνει μόνο με διαφορετικούς όρους.

Σημειώνεται πως, η Χαμάς έχει δηλώσει δημόσια ότι για να απελευθερώσει στρατιώτες θα πρέπει το Ισραήλ να απελευθερώσει όλους τους κρατούμενους στις φυλακές και να σταματήσει την επίθεση στη Γάζα.

Σχετικά Άρθρα