Αποκάλυψη BBC: Κατέρρευσαν οι συνομιλίες Ισραήλ-Χαμάς για παράταση της εκεχειρίας

 Αποκάλυψη BBC: Κατέρρευσαν οι συνομιλίες Ισραήλ-Χαμάς για παράταση της εκεχειρίας

Παρά την επανέναρξη των ισραηλινών αεροπορικών επιδρομών νωρίς το πρωί της Παρασκευής μετά από εκεχειρία μιας εβδομάδας, οι συνομιλίες συνεχίζονταν στο παρασκήνιο με την ελπίδα να παραταθεί περαιτέρω η προσωρινή παύση των μαχών. Ωστόσο, σύμφωνα με δήλωση στο BBC πηγής που έχει γνώση των διαπραγματεύσεων στην Ντόχα, οι συνομιλίες για την κατάπαυση του πυρός κατέρρευσαν.

Το Ισραήλ ενημερώνει αραβικά κράτη ότι επιθυμεί νεκρή ζώνη στη μεταπολεμική Γάζα

Το Ισραήλ έχει ενημερώσει αρκετά αραβικά κράτη, σύμφωνα με τη Haaretz, ότι θέλει να χαράξει μια νεκρή ζώνη στην παλαιστινιακή πλευρά των συνόρων της Γάζας για να αποτρέψει μελλοντικές επιθέσεις, ως μέρος των προτάσεων για τον θύλακα μετά το τέλος του πολέμου, δήλωσαν αιγυπτιακές και περιφερειακές πηγές.

Σύμφωνα με τρεις περιφερειακές πηγές, το Ισραήλ μοιράστηκε τα σχέδιά του με την Αίγυπτο, την Ιορδανία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τα οποία εξομάλυναν τους δεσμούς τους με το Τελ Αβίβ το 2020.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές η Σαουδική Αραβία, η οποία δεν έχει δεσμούς με το Ισραήλ και η οποία σταμάτησε τη διαδικασία εξομάλυνσης με τη μεσολάβηση των ΗΠΑ μετά την ανάφλεξη του πολέμου στη Γάζα στις 7 Οκτωβρίου, είχε επίσης ενημερωθεί.

Οι πηγές δεν ανέφεραν πώς έφτασε η πληροφορία στο Ριάντ, το οποίο επισήμως δεν έχει απευθείας διαύλους επικοινωνίας με το Ισραήλ. Η Τουρκία ενημερώθηκε επίσης, σύμφωνα με τις πηγές.

Η πρωτοβουλία δεν υποδηλώνει άμεσο τέλος της επίθεσης του Ισραήλ – η οποία συνεχίζεται σήμερα μετά από επταήμερη εκεχειρία – αλλά δείχνει ότι το Ισραήλ προσπαθεί να προσεγγίσει αραβικά κράτη πέρα από τους καθιερωμένους διαμεσολαβητές, όπως η Αίγυπτος ή το Κατάρ, για τη μεταπολεμική Γάζα.

Σχετικά Άρθρα