Στέφανος Κασσελάκης στην ΚΟ: Όλοι μαζί μία γροθιά – Έχουμε πέσει πολλές φορές αλλά έχουμε σηκωθεί περισσότερες

 Στέφανος Κασσελάκης στην ΚΟ: Όλοι μαζί μία γροθιά – Έχουμε πέσει πολλές φορές αλλά έχουμε σηκωθεί περισσότερες

Με την ομιλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ξεκίνησε η συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος στη Βουλή: «Θα απαντήσουμε στις αγωνίες της κοινωνίας, μια γροθιά, έχουμε πέσει πολλές φορές, άλλα έχουμε σηκωθεί περισσότερες»

«Είμαστε μεν συρρικνωμένοι, αλλά είμαστε και πιο ενωμένοι από ποτέ. Και με έναν λαό που περιμένει να ακούσει την εναλλακτική μας πρόταση, γιατί αυτό που ζει δεν του αξίζει και δεν του αρκεί» τόνισε μιλώντας στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ο Στέφανος Κασσελάκης, καλώντας τα μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας να βάλουν μπροστά και τις μηχανές παραγωγής σύγχρονης πολιτικής.

«Θα απαντήσουμε στις αγωνίες της κοινωνίας, μια γροθιά, έχουμε πέσει πολλές φορές, άλλα έχουμε σηκωθεί περισσότερες» υπογράμμισε. Αναφερόμενος στην εκλογική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στις εθνικές εκλογές ανέφερε: «Μπορεί σήμερα να βλέπετε λιγότερους συναδέλφους στην αίθουσα, και να σας φαίνεται πρωτόγνωρο. Αλλά η πραγματικότητα είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ σε αυτήν την αίθουσα κάποτε είχε 149 Βουλευτές. Μετά είχε 145. Μετά 86. Μετά 71. Και τέλος 47. Με άλλα λόγια, χάσαμε το 68% της Κοινοβουλευτικής μας δύναμης μέσα σε 9 χρόνια. Προφανώς μέσα σε 9 χρόνια αλλάζει η χώρα. Αλλάζει και η κοινωνία. Δυστυχώς, το συμπέρασμα είναι ότι σταδιακά υπήρξε αποσύνδεση ΣΥΡΙΖΑ και κοινωνίας. Μία απόσταση πολιτικής πρότασης ΣΥΡΙΖΑ και κοινωνικών μεταβολών».

Παράλληλα άσκησε δριμεία κριτική στην κυβέρνηση, κάνοντας λόγο για «κωλοτούμπες» του πρωθυπουργού σε σχέση με τις προεκλογικές του εξαγγελίες. «Η Νέα Δημοκρατία αρχίζει να λαμβάνει την απάντησή της από την κοινωνία. Πλέον οι Έλληνες βλέπουν τις κωλοτούμπες του Κυριάκου Μητσοτάκη σε σχέση με τις προεκλογικές εξαγγελίες του. Και οι Έλληνες αρχίζουν να κατανοούν ότι εμείς, ο ΣΥΡΙΖΑ, είμαστε η Αριστερά της Ευθύνης. Η Πατριωτική Αριστερά. Η Σύγχρονη Αριστερά. Η Κυβερνητική Αριστερά. Αυτή που μπορεί να νοικοκυρέψει τη χώρα και να φέρει Δικαιοσύνη Παντού» τόνισε ο Στέφανος Κασσελάκης.

«Η αλήθεια είναι με το μέρος μας»
Σχετικά με τις αποχωρήσεις στελεχών και βουλευτών από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ προέτρεψε να μην υπάρχει καμία ανησυχία που η ΚΟ αριθμεί πλέον 36 βουλευτές

«Η ηθική μας Κοινοβουλετική Παρουσία είναι και θα είναι 47 Βουλευτές – διότι αυτό επέλεξε ο ελληνικός λαός. Το ότι μερικοί δεν σεβάστηκαν τον Κώδικα Δεοντολογίας που συνυπέγραψαν για να παραδώσουν τις έδρες τους. Το ότι μερικοί δεν σεβάστηκαν τον Κώδικα Δεοντολογίας που συνυπέγραψαν για να παραδώσουν τις έδρες τους. Το ότι για μήνες δεν βγήκαν ΜΙΑ φορά στα κανάλια να κατηγορήσουν τις ύβρεις του συστήματος εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ τώρα έχουν πιάσει στασίδι στα κάναλια εναντίον των ίδιων των ψηφοφόρων που τους ανέδειξαν σε βουλευτές. Το ότι βάζουν τη φιλοδοξία πάνω από την κοινωνία. Αυτά τα γνωρίζει καλά ο ελληνικός λαός και ο κόσμος του ΣΥΡΙΖΑ – και δεν πρόκειται να τους το συγχωρήσει. Μην ανησυχείτε. Η αλήθεια είναι με το μέρος μας» υπογράμμισε.

Οι τέσσερις άξονες των νομοθετικών πρωτοβουλίων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αναφερόμενος στο έργο της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπογράμμισε την ανάγκη να ληφθούν νομοθετικές πρωτοβουλίες και πρότεινε στους βουλευτές να επικεντρωθούν σε τέσσερις κεντρικούς άξουνες:

1) Φορολογική Δικαιοσύνη
2) Διαβίωση του Πολίτη
3) Ασφάλεια του Πολίτη
4) Στεγαστική Πολιτική

Βολές κατά Μητσοτάκη
Αναφερόμενος στα πεπραγμένα της κυβέρνησης Μητσοτάκη τόνισε σημείωσε ότι «η Νέα Δημοκρατία αρχίζει να λαμβάνει την απάντησή της από την κοινωνία. Πλέον οι Έλληνες βλέπουν τις κωλοτούμπες του Κυριάκου Μητσοτάκη σε σχέση με τις προεκλογικές εξαγγελίες του. Και οι Έλληνες αρχίζουν να κατανοούν ότι εμείς, ο ΣΥΡΙΖΑ, είμαστε η Αριστερά της Ευθύνης. Η Πατριωτική Αριστερά. Η Σύγχρονη Αριστερά. Η Κυβερνητική ΑριστεράΑυτή που μπορεί να νοικοκυρέψει τη χώρα και να φέρει Δικαιοσύνη Παντού, όπως έλεγε το προεκλογικό μας σύνθημα – το οποίο δεν πέρασε λόγω προπαγάνδας και εσωστρέφειας, αυτό όμως δε σημαίνει ότι δεν ήταν ορθό.

Για το ζήτημα της επιστολής ψήφου και τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού στο υπουργικό συμβούλιο, υπενθύμισε ότι ο «ΣΥΡΙΖΑ ανέδειξε έγκαιρα το πρόβλημα του αποκλεισμού χιλιάδων συμπολιτών μας, και κυρίως νέων εποχικών εργαζομένων σε τουριστικές περιοχές, από τις πρόσφατες εθνικές εκλογές – και κατέθεσε σχετική Τροπολογία» με την ΝΔ ωστόσο να την απορρίπτει «χωρίς κανέναν διάλογο» όπως υπογράμμισε.

Για τα γλυπτά του Παρθενώνα και το διπλωματικό επεισόδιο Ελλάδας – Αγγλίας μετά την ακύρωση από τον Βρετανό πρωθυπουργό της προγραμματισμένης συνάντησης με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, επανέλαβε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση «αποδοκίμασε τη στάση του κ. Σούνακ που επέδειξε περισσή αλαζονεία για ένα ζήτημα που γνωρίζει καλά πως η Ελλάδα έχει το δίκιο με το μέρος της» χαρακτηρίζοντας αλαζονική την στάση του Βρετανού πρωθυπουργού.

Άσκησε ωστόσο κριτική στον Έλληνα πρωθυπουργό για τη στάση του:

«Τίθενται ερωτήματα για τη στρατηγική του κ. Μητσοτάκη. Δυστυχώς αντιμετωπίζει το πολύ σοβαρό ζήτημα της επανένωσης των γλυπτών του Παρθενώνα με όρους ιδιωτικής διπλωματίας και προσωπικής επικοινωνίας για εσωτερική κατανάλωση. Δεν προσφέρεται όμως το ζήτημα για αντιπερισπασμό και για παιχνίδια αλλαγής ατζέντας.

Ούτε μπορεί ο κ. Μητσοτάκης να αλλάζει από το 2019 που εξελέγη, την εθνική θέση για επιστροφή των Γλυπτών με αυθαίρετες διαπραγματεύσεις με το Βρετανικό Μουσείο για δανεισμό τους κι όχι οριστική επιστροφή στην Ελλάδα. Δεν μπορείς να δανείσεις κάτι στον ιδιοκτήτη του» σημείωσε.

Ο Στέφανος Κασσελάκης ανακοίνωσε πως πήρε την πρωτοβουλία να προτείνει στους πολιτικούς αρχηγούς της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, του ΚΚΕ και της Πλεύσης Ελευθερίας, να αποστείλουν από κοινού επιστολή με την εθνική μας θέση για τα Γλυπτά του Παρθενώνα προς τις Επιτροπές Εξωτερικών και Πολιτισμού της Βουλής των Κοινοτήτων του Ηνωμένου Βασιλείου.

«Έστειλα ένα σχέδιο επιστολής στους άλλους Αρχηγούς και αναμένω να ανταποκριθούν θετικά στην εθνική αυτή πρωτοβουλία. Εμείς επιμένουμε στην πρότασή μας για τη συγκρότηση μιας διακομματικής επιτροπής στη Βουλή, αλλά και μιας διμερούς διακυβερνητικής επιτροπής Ελλάδας-Ηνωμένου Βασιλείου με τη συμμετοχή της UNESCO για το ζήτημα».

Σχετικά με τον καταιγισμό των νομοθετημάτων που φέρνει στη Βουλή η ΝΔ και συγκεκριμένα για τα κόκκινα δάνεια, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κατήγγειλε πως αντί η κυβέρνηση να δημιουργήσει «έναν δημόσιο φορέα που θα φέρει ελάφρυνση, η κυβερνητική πρόταση οδηγεί σε υπερχρέωση και αύξηση του ιδιωτικού δανεισμού, δημιουργώντας τεράστια προβλήματα και για τα νοικοκυριά και για την επιχειρηματικότητα» είπε και συνέχισε:

«Η πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη εμπεριέχει αναποτελεσματικές ρυθμίσεις εξωδικαστικού συμβιβασμού και κώδικα δεοντολογίας τραπεζών, ελλιπή έλεγχο στους servicers/funds και υψηλά επιτόκια τραπεζών.

Οι δανειολήπτες θα βρεθούν σε αδύναμη θέση σε όλες τις επιλογές της κυβέρνησης και θα βιώσουν πλήρη ανασφάλεια στην πρώτη κατοικία».
Υπενθύμισε δε ότι ο Αλέξης Τσίπρας «ήδη από το 2021 είχε δώσει το στίγμα για μια δραστική παρέμβαση λύσης του προβλήματος του ιδιωτικού χρέους και των κόκκινων δανείων. Είχε προτείνει να αναβαθμιστεί ο ρόλος της Αναπτυξιακής Τράπεζας και ως προς αυτό το πρόβλημα. Είχε πει χαρακτηριστικά: “Η Αναπτυξιακή Τράπεζα θα μπορεί πλέον αφενός να αγοράζει μέσω της έκδοσης εγγυημένων ομολόγων μέρος των χρεών των βιώσιμων επιχειρήσεων, ώστε να τις διασώζει και, αφετέρου, θα τις κατευθύνει σε περισσότερο παραγωγική λειτουργία εξασφαλίζοντας τους επιπλέον ρευστότητα”».

Αυτό, όπως εξήγησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ «κάλλιστα μπορεί να επεκταθεί και στα χρέη των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών, με βελτιωμένες τις ήδη έτοιμες εξωδικαστικές παρεμβάσεις που προέβλεπε το προεκλογικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, με ταυτόχρονη αναβίωση του δικαστικού πλαισίου ρύθμισης χρεών στα πρότυπα του Νόμου Κατσέλη με ταχύτατες διαδικασίες στην εκδίκαση των υποθέσεων».

Ο Στέφανος Κασσελάκης επανέλαβε πως ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ προτείνει «τη διαγραφή μέρους του ιδιωτικού χρέους για φυσικά πρόσωπα, επιχειρήσεις και αγρότες με πρόνοια ώστε να πληρώνουν όλοι αυτό που πραγματικά μπορούν (ability to pay) με βάσει τις Εύλογες Δαπάνες Διαβίωσης (από την ΕΛΣΤΑΤ) για έναν ενάρετο κύκλο και όχι μια δουλεία στα χρέη πολλών τραυματικών κρίσεων» και πρόσθεσε πως η πρόταση αυτή «πρέπει να συνίσταται στο ότι η Αναπτυξιακή Τράπεζα θα αγοράζει από τα funds πακέτα κόκκινων δανείων μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων και νοικοκυριών, με έκδοση ομολόγου με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου και με χρηματοδότηση από την αγορά».

Αναφερόμενος στο φορολιγικό νομοσχέδιο, τόνισε πω πρόκειται για την «αδιαμφισβήτητη ομολογία αποτυχίας στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, για ένα οριζόντιο φορολογικό χαράτσι, σε αντίθεση με τις προεκλογικές δεσμεύσεις του κ. Μητσοτάκη. Ένα μεγάλο χτύπημα σε αδύναμους και ευάλωτους, που συγχρόνως αφήνει εκτός φορολόγησης τα υπερκέρδη, όπως έκανε η ΝΔ με τα μερίσματα και τη μεγάλη ακίνητη περιουσία».

Ο Μητσοτάκης εκδικείται τους επιστήμονες
Σχετικά με τις σφοδρές αντιδράσεις που έχουν προκληθεί από τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης να μεταφέρει την εποπτεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης, έκανε λόγο για «εκδίκηση Μητσοτάκη στους επιστήμονες όπως και με τις ανεξάρτητες αρχές, επειδή τον πειράζει η επιστήμη και η αλήθεια όταν αναδεικνύουν τις ευθύνες και την ανεπάρκεια της κυβέρνησης του».

Πρωτοβουλία Κασσελάκη για Γλυπτά Παρθενώνα: Επιστολή σε Μητσοτάκη, Ανδρουλάκη, Κουτσούμπα, Κωνσταντοπούλου

Πρωτοβουλία για την αποστολή κοινής επιστολής προς τις Επιτροπές Εξωτερικών και Πολιτισμού της Βουλής των Κοινοτήτων του Ηνωμένου Βασιλείου η οποία θα περιλαμβάνει τις εθνικές θέσεις για τα Γλυπτά του Παρθενώνα ανέλαβε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ που συνέταξε ένα προσχέδιο της επιστολής το απέστειλε στους κ.κ. Μητσοτάκη, Ανδρουλάκη, Κουτσούμπα και την Ζωή Κωνσταντοπούλου και όπως αναφέρει σε ανάρτησή του αναμένει οι τέσσερις αρχηγοί να ανταποκριθούν θετικά στην πρωτοβουλία του.

Σχετικά Άρθρα