Νέο διπλωματικό επεισόδιο Ισπανίας – Ισραήλ μετά τις υπόνοιες Σάντσεθ για παραβίαση ανθρωπιστικού δικαίου στη Γάζα

 Νέο διπλωματικό επεισόδιο Ισπανίας – Ισραήλ μετά τις υπόνοιες Σάντσεθ για παραβίαση ανθρωπιστικού δικαίου στη Γάζα

Κλιμακώνεται η διπλωματική αντιπαράθεση ανάμεσα σε Μαδρίτη και Τελ Αβίβ, με αφορμή σχόλια του Ισπανού πρωθυπουργού, Πέδρο Σάντσεθ, για το σφυροκόπημα του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας. Ο Πέδρο Σάντσεθ αμφισβήτησε ξανά, σήμερα, την απάντηση του Ισραήλ στις επιθέσεις της Χαμάς, λέγοντας ότι έχει «πραγματικές αμφιβολίες» για το εάν η χώρα συμμορφώνεται με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο στην επίθεσή της στη Γάζα.

«Έχουμε πει από την αρχή ότι αυτό που έκανε η Χαμάς στο Ισραήλ είναι απολύτως φρικτό και αποτρόπαιο» είπε, προσθέτοντας ότι είχε παρακολουθήσει 20 λεπτά «πολύ σκληρών» πλάνων από τις επιθέσεις κατά τη συνάντηση της περασμένης εβδομάδας με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου.

«Έχουμε επίσης δείξει πάντα τη δημόσια δέσμευσή μας στο ότι η Χαμάς πρέπει να απελευθερώσει όλους τους ομήρους που κρατά αμέσως και χωρίς κανέναν απολύτως όρο» επεσήμανε.

«Αλλά πρέπει να πούμε στο Ισραήλ, με την ίδια πεποίθηση, ότι οι ενέργειές του πρέπει να βασίζονται στο διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο. Αλλά με τις εικόνες που βλέπουμε και τον αυξανόμενο αριθμό ανθρώπων –ιδιαίτερα αγοριών και κοριτσιών– που σκοτώνονται, έχω ειλικρινείς αμφιβολίες ότι συμμορφώνονται με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο. Αυτό που βλέπουμε στη Γάζα δεν είναι αποδεκτό» κατέληξε Ισπανός πρωθυπουργός.

Η αντίδραση του Ισραήλ

Αντιδρώντας, το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι ανακαλεί «για διαβουλεύσεις» την πρέσβειρα του στην Ισπανία, μετά τις «σκανδαλώδεις» δηλώσεις του Πέδρο Σάντσεθ.

«Λόγω των σκανδαλωδών δηλώσεων του Ισπανού πρωθυπουργού, ο οποίος επανέλαβε αβάσιμους ισχυρισμούς, αποφάσισα να ανακαλέσω τη Ισραηλινή πρέσβειρα στην Ισπανία» Ροντίκα Ραντιάν-Γκόρνον για «διαβουλεύσεις» στην Ιερουσαλήμ, εξήγησε με ανάρτηση στο Χ ο Έλι Κοέν.

Σχετικά Άρθρα