Μη κρατικά πανεπιστήμια και Άρθρο 16: Πέρα από τις εμμονές κυβέρνησης και αντιπολίτευσης

 Μη κρατικά πανεπιστήμια και Άρθρο 16: Πέρα από τις εμμονές κυβέρνησης και αντιπολίτευσης

«Εμβληματική μεταρρύθμιση» για την κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, «κόκκινο πανί» για την Αριστερά. Η  ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων έχει αποτελέσει εδώ και δεκαετίες αφορμή για δεκάδες εκπαιδευτικά συλλαλητήρια, αναρίθμητες δημόσιες, αλλά και κοινοβουλευτικές συζητήσεις για την αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος καθώς αποτέλεσε μια ταυτοτική διαφορά ανάμεσα στη Δεξιά και στην Αριστερά.

Με δεδομένη την πρόθεση της κυβέρνησης να φέρει, μέχρι το τέλος του χρόνου ή στις αρχές του 2024 την πρότασή της πρόταση με τη μορφή νομοσχεδίου πρόταση με τη μορφή νομοσχεδίου -αφού πρώτα τη στείλει στη Σύνοδο των Πρυτάνεων που θα συγκληθεί στα μέσα Δεκεμβρίου- η σύγκρουση αναμένεται να είναι και πάλι σφοδρή παρά το ότι ο νόμος, σύμφωνα με πληροφορίες, θα αναφέρεται σε μη κρατικά πανεπιστήμια και όχι σε ιδιωτικά, καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα έπρεπε να προηγηθεί Συνταγματική αναθεώρηση.

Το AnatropiNews παραθέτει, εν όψει της συζήτησης που θα ανοίξει και πάλι, μία σειρά σκέψεων για το θέμα των μη κρατικών πανεπιστημίων σε σχέση με τις εξελίξεις των τελευταίων ετών αλλά και κάποια βασικά σημεία του πρέπει να γίνει από εδώ και πέρα όπως αυτά έχουν κατά καιρούς παρουσιαστεί από πολλούς αναλυτές αλλά και μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας. Σκέψεις και προτάσεις πέρα από τις όποιες -ένθεν και ένθεν- εμμονές, ιδεοληψίες, θριαμβολογίες, καταστροφολογικές προβλέψεις και τα συνθήματα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΤΟ AnatropiNews 

Σχετικά Άρθρα