Επιστήμονες Εθνικού Αστεροσκοπείου: “Ο υπουργός δεν δέχτηκε ούτε το ψήφισμα” – Συγκέντρωση διαμαρτυρίας

 Επιστήμονες Εθνικού Αστεροσκοπείου: “Ο υπουργός δεν δέχτηκε ούτε το ψήφισμα” – Συγκέντρωση διαμαρτυρίας

Συγκέντρωσης διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας παργματοποίησαν οι ερευνητές του Εθνικού Αστεροσκοπείου το οποίο στο εξής θα υπάγεται το εν λόγω υπουργείο και όχι στη Γενική Γραμματεία Έρευνας & Καινοτομίας. Όπως καταγγέλουν ο Βασίλης Κικίλιας, όχι μόνο αρνήθηκε να δει τους ερευνητές και το προσωπικό του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ) που διαμαρτυρήθηκαν κατά της μεταφοράς του στο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας, αλλά δεν δέχθηκε καν να παραλάβει τα ψηφίσματά τους.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσαν, κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, «μετά από πολλή πίεση των παρευρισκομένων και τη σαφή άρνησή τους να αποχωρήσουν πριν παραληφθεί επίσημα το ψήφισμα, στάλθηκε υπασπιστής του υπουργού ο οποίος παρέλαβε τα έγγραφα ανάμεσα από τα κενά των κιγκλιδωμάτων της περίφραξης και τα πήγε στο πρωτόκολλο».

Τονίζουν, δε, πως είχαν ζητήσει συνάντηση από τον Βασίλη Κικίλια «από την περασμένη Τρίτη 21 Νοεμβρίου σε τηλεφωνική επικοινωνία με τη γραμματέα του, αλλά και με επίσημη αποστολή του σχετικού αιτήματος με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο (σύμφωνα με τις οδηγίες που δόθηκαν κατά τη διάρκεια της επικοινωνίας), χωρίς όμως να σταλεί ποτέ απάντηση. Το Υπουργείο που καλείται να πάρει υπό την ευθύνη του το ΕΑΑ έδωσε έτσι δείγματα γραφής για την άποψή του προς τα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας, και κυρίως του προσωπικού του ΕΑΑ, που σύμφωνα με το Άρθρο 19 θα εποπτεύσει από 1/1/2024».

Αναλυτικά η ανακοίνωση

«Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 29/11 η στάση εργασίας και η συγκέντρωση διαμαρτυρίας του Συλλόγου Ερευνητών και του Συλλόγου Προσωπικού του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ) στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας (Υπ. ΚΚ&ΠΠ), με σκοπό να παραδοθεί ψήφισμα διαμαρτυρίας στην ηγεσία του υπουργείου ενάντια στην επιχειρούμενη αποκοπή του ΕΑΑ από τη Γενική Γραμματεία Έρευνας & Καινοτομίας (ΓΓΕΚ) και την υπαγωγή του στο Υπ. ΚΚ&ΠΠ, σύμφωνα με το Άρθρο 19 του σχεδίου νόμου «Αναδιάρθρωση Πολιτικής Προστασίας – Εθνικός Μηχανισμός Εναέριας Διάσωσης και Αεροδιακομιδών».

Στη συγκέντρωση συμμετείχαν εκπρόσωποι των Συλλόγων Ερευνητών και Εργαζομένων από διάφορα ερευνητικά κέντρα, όπως το ΕΛΚΕΘΕ, ο Δημόκριτος, το ΕΚΚΕ, το ΑΘΗΝΑ, η Ένωση Ελλήνων Ερευνητών, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Ερευνητικών Κέντρων–Ιδρυμάτων (ΠΟΕΕΚ-Ι), το Πανελλαδικό Σωματείο Εργαζομένων στην Έρευνα και την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, το Σωματείο συμβασιούχων Ερευνητών/ιων & Διδασκόντων/ουσών του Πανεπιστημίου και Eρευνητικών Kέντρων Πατρών και ο Ενιαίος Σύλλογος Υπαλλήλων ΓΓΕΚ (πρώην ΓΓΕΤ), ενώ την συγκέντρωση στήριζε και η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ.

Αλγεινή εντύπωση δυστυχώς προκάλεσε το ότι η διοίκηση του Υπουργείου όχι μόνο δεν δέχθηκε να συναντηθεί με τους Συλλόγους της ακαδημαϊκής κοινότητας, αλλά ούτε καν δέχθηκε να παραλάβει τα ψηφίσματά τους. Μετά από πολλή πίεση των παρευρισκομένων και τη σαφή άρνησή τους να αποχωρήσουν πριν παραληφθεί επίσημα το ψήφισμα, στάλθηκε υπασπιστής του Υπουργού ο οποίος παρέλαβε τα έγγραφα ανάμεσα από τα κενά των κιγκλιδωμάτων της περίφραξης και τα πήγε στο πρωτόκολλο. Σημειώνεται πως οι Σύλλογοι Ερευνητών και Προσωπικού του ΕΑΑ είχαν ζητήσει συνάντηση με τον Υπουργό ΚΚ&ΠΠ από την περασμένη Τρίτη 21 Νοεμβρίου σε τηλεφωνική επικοινωνία με τη γραμματέα του, αλλά και με επίσημη αποστολή του σχετικού αιτήματος με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο (σύμφωνα με τις οδηγίες που δόθηκαν κατά τη διάρκεια της επικοινωνίας), χωρίς όμως να σταλεί ποτέ απάντηση. Το Υπουργείο που καλείται να πάρει υπό την ευθύνη του το ΕΑΑ έδωσε έτσι δείγματα γραφής για την άποψή του προς τα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας, και κυρίως του προσωπικού του ΕΑΑ, που σύμφωνα με το Άρθρο 19 θα εποπτεύσει από 1/1/2024».

Σχετικά Άρθρα