Τουρκία: Για πολλοστή φορά χωρίς αναφορά στην Ελλάδα το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας

 Τουρκία: Για πολλοστή φορά χωρίς αναφορά στην Ελλάδα το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας

Ολοκληρώθηκε το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας υπό την Προεδρία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη (29/11) χωρίς να γίνεται αναφορά για πολλοστή φορά στην Ελλάδα, διατηρώντας έτσι το ήρεμο κλίμα μεταξύ των δυο χωρών.

Δεν έλειψαν, όμως, οι αναφορές στο Ισραήλ που όπως σημειώνεται «θα πρέπει να αντιμετωπίσει τις συνέπειες των απάνθρωπων εγκλημάτων που διέπραξε στη Γάζα».

Σε ότι αφορά την αύξηση των επιπτώσεων και του κόστους του πολέμου Ρωσίας – Ουκρανίας στην περιοχή μας και στην παγκόσμια πολιτική, τονίστηκε η σημασία της λήψης μέτρων για την εγκαθίδρυση ειρήνης χωρίς καθυστέρηση.

Επίσης, σύμφωνα με την ανακοίνωση των συμπερασμάτων του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, «επισημάνθηκε ότι οι εξελίξεις που επηρεάζουν αρνητικά το διεθνές περιβάλλον ασφαλείας επιβεβαιώνουν τη δικαίωση των προσπαθειών της Τουρκίας να διασφαλίσει ότι θα επικρατήσει κλίμα ειρήνης και σταθερότητας σε μια τεράστια γεωγραφία που εκτείνεται από τη Μαύρη Θάλασσα μέχρι την Αφρική, από τον Καύκασο μέχρι τα Βαλκάνια, δηλώθηκε ότι θα συνεχίσει να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες με προληπτική προσέγγιση προκειμένου να αποτρέψει τη μετατροπή των εντάσεων σε κρίσεις και να σταματήσει τις συγκρούσεις πριν εξαπλωθούν».

Η ανακοίνωση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας
«Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας συνήλθε, στις 29 Νοεμβρίου 2023, υπό την προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας της Τουρκίας, του αξιότιμου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Κατά τη συνεδρίαση,

  1. Το συμβούλιο ενημερώθηκε για τις επιχειρήσεις που διεξάγονται με αποφασιστικότητα, αποφασιστικότητα και επιτυχία στο εσωτερικό και στο εξωτερικό εναντίον κάθε είδους απειλών και κινδύνων για την εθνική μας ενότητα και αλληλεγγύη και την επιβίωσή μας, ιδίως των τρομοκρατικών οργανώσεων PKK/YPG, FETO και DAESH.
  2. Στο πλαίσιο της στρατηγικής της «εξάλειψης των απειλών κατά της Τουρκίας στην πηγή τους», ως αποτέλεσμα των επιχειρήσεων κατά στόχων της PKK/YPG στη Συρία και στο Ιράκ προς το συμφέρον της ασφάλειας των αμάχων και των φίλιων και συμμαχικών στοιχείων, διαπιστώθηκε ότι οι δυνατότητες που προσπαθούσε να αναπτύξει η αυτονομιστική τρομοκρατική οργάνωση υπέστησαν σοβαρή ζημιά.

Τονίστηκε ότι οι ενέργειες για την υπεράσπιση των τρομοκρατών, οι οποίες υπονομεύουν τα θεμέλια του συμμαχικού δικαίου, σημειώνονται με προσοχή και ότι καμία προσπάθεια δεν θα αλλάξει την τύχη των τρομοκρατικών οργανώσεων που στοχεύουν τη χώρα μας.

  1. Δηλώθηκε ότι, αργά ή γρήγορα, το Ισραήλ θα πρέπει να αντιμετωπίσει τις συνέπειες των απάνθρωπων εγκλημάτων που διέπραξε στη Γάζα, τα οποία έμειναν στην ιστορία ως μαύρη κηλίδα, τονίζεται ότι αποτελεί συλλογική ευθύνη της διεθνούς κοινότητας να σταματήσουν χωρίς καθυστέρηση οι επιθέσεις που αποσκοπούν στην ολοκληρωτική καταστροφή αθώων πολιτών και στην κατοχή του εδάφους της Γάζας και ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να αναλαμβάνει κάθε είδους πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση.

Προς την ισραηλινή κυβέρνηση και τους φορείς που υποστηρίζουν τη σφαγή, ότι εάν αυτές οι αποτρόπαιες πράξεις δεν σταματήσουν αμέσως, ενδέχεται να πυροδοτήσουν ένα σπιράλ βίας, του οποίου οι επιπτώσεις θα διαρκέσουν για γενεές και μπορεί να εξαπλωθούν πέρα από την περιοχή και ότι η διαρκής ειρήνη μπορεί να επιτευχθεί μόνο στη βάση των συνόρων του 1967, υπενθύμισε ότι η ίδρυση ενός ανεξάρτητου, κυρίαρχου και γεωγραφικά ολοκληρωμένου κράτους της Παλαιστίνης με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ θα ήταν δυνατή.

  1. Η συνεργασία μας με το γειτονικό Ιράκ επανεξετάστηκε σε όλες τις πτυχές της, ιδίως στη διάσταση της ασφάλειας, και αξιολογήθηκαν διεξοδικά οι πιθανές επιπτώσεις των εξελίξεων που προκύπτουν από το ζήτημα της Παλαιστίνης στη σταθερότητα του Ιράκ και της περιοχής.

Συζητήθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις στο Κιρκούκ και η κατάσταση των Τουρκμένων συμπατριωτών μας και τονίστηκε για άλλη μια φορά η σημασία που αποδίδουμε στην ειρηνική συνύπαρξη όλων των στοιχείων στη χώρα ενόψει των επικείμενων εκλογών για το επαρχιακό συμβούλιο.

  1. Αξιολογήθηκε η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων Αζερμπαϊτζάν – Αρμενίας με μια διαρκή ειρηνευτική συμφωνία και η εξομάλυνση των σχέσεών μας με την Αρμενία στο πλαίσιο αυτό, καθώς και οι προσπάθειες εξωπεριφερειακών παραγόντων να παρέμβουν στο ζήτημα, σημειώθηκε ότι θα υποστηρίξουμε όλες τις ειλικρινείς προσπάθειες για την εγκαθίδρυση μιας διαρκούς ειρήνης που θα συμβάλει στην ειρήνη και στην ευημερία όλων των χωρών της περιοχής, συμπεριλαμβανομένης της Αρμενίας.
  2. Ενώ οι επιπτώσεις και το κόστος του πολέμου Ρωσίας – Ουκρανίας στην περιοχή μας και στην παγκόσμια πολιτική αυξάνονται, τονίστηκε η σημασία της λήψης μέτρων για την εγκαθίδρυση ειρήνης χωρίς καθυστέρηση.
  3. Επισημάνθηκε ότι οι εξελίξεις που επηρεάζουν αρνητικά το διεθνές περιβάλλον ασφαλείας επιβεβαιώνουν τη δικαίωση των προσπαθειών της Τουρκίας να διασφαλίσει ότι θα επικρατήσει κλίμα ειρήνης και σταθερότητας σε μια τεράστια γεωγραφία που εκτείνεται από τη Μαύρη Θάλασσα μέχρι την Αφρική, από τον Καύκασο μέχρι τα Βαλκάνια, δηλώθηκε ότι θα συνεχίσει να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες με προληπτική προσέγγιση προκειμένου να αποτρέψει τη μετατροπή των εντάσεων σε κρίσεις και να σταματήσει τις συγκρούσεις πριν εξαπλωθούν».

Σχετικά Άρθρα