Ισπανία: Ο Κάρλες Πουτζδεμόν πρόθυμος να ανατρέψει τον Πέδρο Σάντσεθ

 Ισπανία: Ο Κάρλες Πουτζδεμόν πρόθυμος να ανατρέψει τον Πέδρο Σάντσεθ

Το κόμμα Junts θα ήταν πρόθυμο να αποσύρει την υποστήριξή του από την κυβέρνηση του Ισπανού πρωθυπουργού, Πέδρο Σάντσεθ, εάν «δεν υπάρξει επαρκής πρόοδος» στις διαπραγματεύσεις για την ανεξαρτησία της Καταλονίας, δήλωσε ο ηγέτης του, Κάρλες Πουτζδεμόν.

Συγκεκριμένα, την Τρίτη (28/11), ο Κάρλες Πουτζδεμόν δήλωσε στο Politico ότι οι επτά βουλευτές του Junts, οι οποίοι έκλεισαν συμφωνία για να στηρίξουν την κυβέρνηση του Πέδρο Σάντσεθ με αντάλλαγμα την αμνηστία για όλους όσους συμμετείχαν στο αποτυχημένο δημοψήφισμα του 2017 για την ανεξαρτησία της Καταλονίας, θα ήταν ανοιχτοί στο να συνεργαστούν με το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα με στόχο την απομάκρυνση του Ισπανού πρωθυπουργού στα μέσα της κυβερνητικής θητείας του.

Επισημαίνεται ότι το κόμμα Junts θα εξέταζε το ενδεχόμενο πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης του Πέδρο Σάντσεθ, αν μπορούσε να συμφωνήσει με το PP για έναν ανεξάρτητο πρωθυπουργό που θα αντικαθιστούσε τον Σοσιαλιστή, δήλωσε ο Κάρλες Πουτζδεμόν, τονίζοντας: «Ωστόσο, για να γίνει αυτό, το PP πρέπει να κάνει ένα βήμα προς το μέρος μας. Δεν μπορούν να συνεχίσουν να με αντιμετωπίζουν σαν τρομοκράτη». Το Λαϊκό Κόμμα έλαβε τις περισσότερες ψήφους στις εκλογές του Ιουλίου, αλλά δεν μπόρεσε να σχηματίσει κυβέρνηση.

Σχετικά με τα σχόλια του Κάρλες Πουτζδεμόν, ο ηγέτης του Λαϊκού Κόμματος, Αλμπέρτο Νούνιεθ Φεϊχόο, εμφανίστηκε, την Τετάρτη (29/11), επιφυλακτικός με οποιαδήποτε πιθανή σύνδεση, λέγοντας στα ισπανικά μέσα ενημέρωσης ότι δεν θα μπορούσε να «αποδεχθεί» τους «όρους» του Junts επειδή «είναι παράνομοι και αντιβαίνουν στο Σύνταγμα και στην ισότητα των Ισπανών».

«Δεν έχω αλλάξει τη θέση μου», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Αλμπέρτο Νούνιεθ Φεϊχόο, προσθέτοντας το εξής. «Δεν μπορώ να δεχτώ αυτό που δέχτηκε ο κ. Σάντσεθ».

Ο ρόλος του ΕΛΚ

Το βράδυ της Τρίτης (28/11), ο Κάρλες Πουτζδεμόν είχε προτείνει την πιθανή διευθέτηση μεταξύ του Junts και του PP στον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), Μάνφρεντ Βέμπερ, αφού και οι δύο άνδρες αναφέρθηκαν στον ετήσιο κατάλογο του «Politico» με τους 28 πιο ισχυρούς ανθρώπους στην Ευρώπη. Το PP είναι μέλος της πανευρωπαϊκής ομάδας του ΕΛΚ.

Η ομάδα του Μάνφρεντ Βέμπερ κάλεσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αξιολογήσει κατά πόσον οι όροι της συμφωνίας μεταξύ του Πέδρο Σάντεθ και του Junts είναι σύμφωνοι με τους κανόνες της Ε.Ε. Σε αντάλλαγμα για να βάλουν τους νομοθέτες του Junts στη νέα κυβέρνηση του Πέδρο Σάντσεθ, οι Σοσιαλιστές συμφώνησαν να εξετάσουν τις φερόμενες περιπτώσεις σχετικά με τη χρήση νομικών συστημάτων και θεσμών για να βλάψουν ή να απονομιμοποιήσουν αντιπάλους κατά των Καταλανών αυτονομιστών (lawfare).

Σε ανακοίνωσή του, το ΕΛΚ ισχυρίστηκε ότι ορισμένοι από τους όρους της συμφωνίας «παραβιάζουν ανοιχτά το κράτος δικαίου». Μεταξύ αυτών, περιλαμβάνεται η εισαγωγή της αρχής της «νομικής επίθεσης» σε όλες τις δικαστικές αποφάσεις, «η οποία ανοίγει την πόρτα στην κοινοβουλευτική παρέμβαση στο δικαστικό σώμα», όπως επισημαίνεται.

Ερωτηθείς σχετικά με την εν λόγω διαμάχη, η οποία προκάλεσε επικρίσεις από τις ενώσεις των Ισπανών δικαστών καθώς και από τις Βρυξέλλες, ο Κάρλες Πουτζδεμόν είπε ότι πρόκειται για μια προειδοποίηση προς τους δικαστές και τους πολιτικούς που – όπως είπε – έχουν υπερβεί την εξουσία τους.

«Ο όρος “lawfare” είναι σαν το κεφάλι του αλόγου στον “Νονό”, είναι μια προειδοποίηση ότι είμαστε σοβαροί», δήλωσε ο Κάρλες Πουτζδεμόν, ο οποίος εγκατέλειψε την Ισπανία μετά το δημοψήφισμα του 2017 και αυτοεξορίστηκε στο Βέλγιο, όπου είναι τώρα μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Σχετικά Άρθρα