Ανδρουλάκης: Παρουσίασε τις θέσεις του ΠΑΣΟΚ για την δημιουργία ενός νέου ΕΣΥ

 Ανδρουλάκης: Παρουσίασε τις θέσεις του ΠΑΣΟΚ για την δημιουργία ενός νέου ΕΣΥ

Στην ανάγκη «αναγέννησης» του Εθνικού Συστήματος Υγείας αναφέρθηκε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης σε ομιλία του, σε θεματική εκδήλωση για την υγεία με τίτλο «Μαζί για το νέο ΕΣΥ», στο Ηράκλειο Κρήτης. «Το Εθνικό Σύστημα Υγείας για πάρα πολλά χρόνια ήταν βασικός μοχλός κοινωνικής δικαιοσύνης, ένα δίχτυ ασφαλείας για τους μη προνομιούχους της εποχής. Δυστυχώς όμως τα χρόνια πέρασαν, τα προβλήματα έχουν πολλαπλασιαστεί, με αποτέλεσμα στη χώρα σήμερα να έχουμε ένα δημόσιο σύστημα υγείας, που δεν μπορεί να παίξει το στρατηγικό του ρόλο, προσφέροντας υψηλού επιπέδου υπηρεσίες» είπε ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ τόνισε ότι πολλοί οδηγούνται σε ιδιωτικές δομές υγείας και πως η Ελλάδα «κονταροχτυπιέται» με την Βουλγαρία για το «ποιος λαός πληρώνει από την τσέπη του, τις περισσότερες ιδιωτικές δαπάνες υγείας».

Αναφερόμενος στο ταμείο ανάκαμψης και τη στήριξη των εθνικών συστημάτων υγείας, είπε ότι από τα 36 δις που έλαβε η χώρα, χρησιμοποιήθηκε για την υγεία μόλις 1,5 δις και τα μισά από αυτά αφορούν στην ενεργειακή αναβάθμιση των κτιριακών υποδομών.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε σε ένα πρόγραμμα με οκτώ κεντρικούς άξονες για την αναγέννηση του ΕΣΥ, όπως την ανάπτυξη του τομέα δημόσιας υγείας ως ολοκληρωμένη δημόσια υπηρεσία με ισχυρές δομές σε κάθε περιφέρεια της χώρας, ενιαίο σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας υπό δημόσια εποπτεία, παρέμβαση για την υγεία στα μεγάλα, τα μικρότερα, αλλά και τα πολύ μικρά νησιά με στελεχωμένες δομές και μοριοδότηση θέσεων.

Επίσης, τόνισε την ανάγκη για ένα νέο χάρτη υγείας που θα ανταποκρίνεται στις πραγματικές δημογραφικές και πληθυσμιακές αλλαγές, τη δημιουργία σύγχρονων και καινοτόμων μονάδων περίθαλψης εκτός νοσηλευτικών ιδρυμάτων και την αναβάθμιση του ανθρώπινου δυναμικού με αλλαγή στο μισθολογικό και ένταξη τους στα βαρέα και ανθυγιεινά, καθώς όπως τόνισε χωρίς πόρους νέο ΕΣΥ δεν θα υπάρξει.

«Προτεραιότητα δημοσιονομική για εμάς, είναι η αναγέννηση της παιδείας και η αναγέννηση της υγείας. Για δασκάλους και νοσηλευτές, για καθηγητές και για γιατρούς. Έχουμε χρέος να στηρίξουμε το κοινωνικό κράτος».

Σχετικά Άρθρα