Σούνακ κατά Μητσοτάκη: “Όταν άνθρωποι δίνουν δεσμεύσεις πρέπει να τις κρατούν”- Βάζει φωτιά στις σχέσεις Λονδίνου και Αθήνας – Τι απαντά η κυβέρνηση

 Σούνακ κατά Μητσοτάκη: “Όταν άνθρωποι δίνουν δεσμεύσεις πρέπει να τις κρατούν”- Βάζει φωτιά στις σχέσεις Λονδίνου και Αθήνας – Τι απαντά η κυβέρνηση

Βολές κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη για «μεγαλομανία» και «αθέτηση διαβεβαιώσεων» με φόντο τα Γλυπτά του Παρθενώνα εξαπέλυσε σήμερα, Τετάρτη (29/11) ο βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ και μάλιστα από το βήμα της βρετανικής βουλής.

Ειδικότερα, η συζήτηση στο βρετανικό κοινοβούλιο για την ακύρωσης της συνάντησης Σούνακ-Μητσοτάκη ξεκίνησε μετά από τις επικρίσεις του ηγέτη των Εργατικών Κιρ Στάρμερ, ο οποίος είπε: «Αφήστε το Βρετανικό Μουσείο. Ο πρωθυπουργός είναι που τα έχει χαμένα (σ.σ Lost his Marbles). Ο Έλληνας πρωθυπουργός ήρθε στο Λονδίνο για να συναντήσει τον κ. Σούνακ. Ένας οικονομικός σύμμαχος, ένας από τους σημαντικότερους εταίρους μας στην αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης. Αλλά αντί να χρησιμοποιήσει αυτή τη συνάντηση για να συζητήσει αυτά τα σοβαρά θέματα, προσπάθησε να τον ταπεινώσει και ακύρωσε την συνάντηση την τελευταία στιγμή», είπε.

Απαντώντας στον Στάρμερ, σύμφωνα με το Sky News, ο Σούνακ επέμεινε στη στάση του, λέγοντας:

«Φυσικά, είμαστε πάντα στην ευχάριστη θέση να συζητάμε σημαντικά θέματα ουσίας με τους συμμάχους μας, όπως η αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης ή, μάλιστα, η ενίσχυση της ασφάλειάς μας.

Αλλά όταν ήταν σαφές ότι ο σκοπός μιας συνάντησης δεν ήταν να συζητηθούν ουσιαστικά ζητήματα για το μέλλον, αλλά μάλλον να αναλυθούν και να επαναληφθούν ζητήματα του παρελθόντος, δεν θα ήταν πρέπον.

Επιπλέον, όταν συγκεκριμένες δεσμεύσεις και συγκεκριμένες διαβεβαιώσεις για αυτό το θέμα δόθηκαν από αυτή τη χώρα και στη συνέχεια παραβιάστηκαν, μπορεί να φαίνεται ξένο, αλλά η άποψή μου είναι ότι όταν οι άνθρωποι αναλαμβάνουν δεσμεύσεις πρέπει να τις τηρούν».

Ο Ρίσι Σούνακ θέλησε να υπερασπιστεί την ενέργειά του, αλλά και να ενισχύσει τις βρετανικές διαρροές που ήθελαν τον Κυριάκο Μητσοτάκη να έχει αθετήσει μια άτυπη συμφωνία που είχε κάνει -πριν την άφιξή του στη Βρετανία- να μην τοποθετηθεί για τα Γλυπτά του Παρθενώνα, κάτι που έκανε μέσω συνέντευξής του στο BBC.

Σε ομιλία του στη Βουλή, ο Βρετανός πρωθυπουργός, όπως μεταδίδει ο independentκατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη ότι προσπαθεί να κάνει “φιγούρα” για τα Μάρμαρα.

“Υπήρξαν συγκεκριμένες δεσμεύσεις και συγκεκριμένες διαβεβαιώσεις για το θέμα αυτό και στη συνέχεια αθετήθηκαν […]. Μπορεί να του φαίνεται ξένο (σ.σ. του Κ. Μητσοτάκη), αλλά η άποψή μου είναι ότι, όταν οι άνθρωποι αναλαμβάνουν δεσμεύσεις, πρέπει να τις τηρούν”, επέμεινε ο Σούνακ.

Με εμφανή ανωτερότητα απέναντι στον πανικό του Βρετανού πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ και την επιμονή του σε ανυπόστατες συμφωνίες με τον Κυριάκο Μητσοτάκη όσον αφορά στο θέμα των Γλυπτών του απαντά το Μέγαρο Μαξίμου.

Κυβερνητικές πηγές σημείωναν: «Στο πνεύμα των καλών μακροχρόνιων σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες, τις οποίες και επιθυμούμε να διατηρήσουμε, δεν έχουμε τίποτα παραπάνω να προσθέσουμε απ΄όσα έχουμε ήδη πει».