Συνεδριάζουν αυτή την ώρα στα Εξάρχεια οι “11” – Οι πληροφορίες για το όνομα της ΚΟ και τους ρόλους

 Συνεδριάζουν αυτή την ώρα στα Εξάρχεια οι “11” – Οι πληροφορίες για το όνομα της ΚΟ και τους ρόλους

Σε χώρο στα Εξάρχεια συνεδριάζουν αυτή την ώρα οι 11 αποχωρήσαντες από τον ΣΥΡΙΖΑ. Στόχος του σημερινού συντονισμού τους θα είναι, κατά πληροφορίες, η δημιουργία Κοινοβουλευτικής Ομάδας που θα εκφράζει μία σύγχρονη προοδευτική, αριστερή και οικολογική πολιτική πρόταση. Μάλιστα, η πρεμιέρα για την νέα Κοινοβουλευτική Ομάδα τοποθετείται κατά την συζήτηση του προϋπολογισμού τις επόμενες μέρες, που θα δώσει την πρώτη ευκαιρία για μία μαχητική αντιπολίτευση απέναντι στην κυβέρνηση της ΝΔ, με ταυτόχρονη τεκμηρίωση αυτής της εναλλακτικής προοδευτικής πρότασης.

Και αυτό γιατί, τόσο σε επίπεδο δημόσιας παρουσίας, όσο και σε επίπεδο υποστήριξης, η νέα Κοινοβουλευτική Ομάδα θα διαθέτει στη «δύναμη πυρός» της μερικούς από τους κορυφαίους υπουργούς της διακυβέρνησης Τσίπρα σε παραγωγικά υπουργεία, όπως οι Αλέξης Χαρίτσης, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Έφη Αχτσιόγλου και Νάσος Ηλιόπουλος, αλλά και μια ομάδα τεκμηρίωσης με εμπειρία διακυβέρνησης, περιλαμβάνοντας πρόσωπα, όπως οι Γιώργος Σταθάκης και Ανδρέας Ξανθός. Την ίδια ώρα, σε διακριτική απόσταση από την Κουμουνδούρου παραμένουν οι Γιώργος Χουλιαράκης και Δημήτρης Λιάκος.

Τα πρόσωπα

Στη σύνθεση της νέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας θα περιλαμβάνονται οι 9 βουλευτές που αποχώρησαν από την τάση «6 συν 6», δηλαδή οι:

  • Αναγνωστόπουλου Σία
  • Αχτσιόγλου Έφη
  • Ζεϊμπέκ Χουσεΐν
  • Ηλιόπουλος Νάσος
  • Τζανακόπουλος Δημήτρης
  • Τζούφη Μερόπη
  • Φερχάτ Οζγκιουρ
  • Φωτίου Θεανώ
  • Χαρίτσης Αλέξης

αλλά και οι δύο βουλευτές της τάσης «Ομπρέλα», δηλαδή οι:

  • Ευκλείδης Τσακαλώτος
  • Πέτη Πέρκα.

Το όνομα

Στα όσα οι δυο τάσεις συναποφάσισαν στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου ήταν και το όνομα της νέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Αυτό αναμένεται να είναι περιγραφικό και με πολλούς επιθετικούς προσδιορισμούς, αλλά και με την… Αριστερά σε περίοπτη θέση, ενώ για πρακτικούς λόγους θα προσφωνείται στη Βουλή με μία ή δύο λέξεις.

Οι ρόλοι

Επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας φέρεται ο βουλευτής Μεσσηνίας, Αλέξης Χαρίτσης. Ήδη, η σημερινή δήλωση του κ. Χαρίτση με αφορμή την ματαίωση της συνάντησης του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Βρετανό ομόλογό του, Ρίσι Σούνακ έδωσε ένα στίγμα αναφορικά με τα κοινοβουλευτικά καθήκοντα του κ. Χαρίτση, σχολιάζοντας πως «όταν μετατρέπεις ένα τόσο σοβαρό ζήτημα σε παιχνίδι εντυπωσιασμών, κινδυνεύεις να βρεθείς αντιμέτωπος με την ίδια συνταγή».

Για τις θέσεις των Κοινοβουλευτικών Εκπροσώπων προαλείφονται οι Ευκλείδης Τσακαλώτος και Νάσος Ηλιόπουλος, ενώ η πιθανή παραμονή της Έφης Αχτσιόγλου στα μετόπισθεν δεν έμεινε απαρατήρητη. Στο πλαίσιο αυτό, «δεν νομίζω ότι χρειάζεται κάποιο ρόλο να της αποδοθεί. Είναι ένα κεντρικό πρόσωπο της πολιτικής ζωής και του υπό διαμόρφωση χώρου» ανέφερε σχετικά, μιλώντας σήμερα στην ΕΡΤ ο Νίκος Μπίστης.

Και ΚΟ και κόμμα

Το γεγονός, άλλωστε, ότι οι ζυμώσεις μεταξύ των δύο τάσεων διήρκεσαν αρκετές μέρες συνδέεται, κατά πληροφορίες, με την ανάγκη να υπάρξει ένα πρώτο επίπεδο οργανωτικής ετοιμότητας και ως προς τον νέο φορέα, αυτόν που θα καλύπτει πολιτικά την νέα Κοινοβουλευτική Ομάδα, χωρίς, ωστόσο, να αποτελεί σε αυτήν τη φάση πολιτικό κόμμα. Ως προς τα επόμενα βήματα, ο κ. Μπίστης σχολίασε σήμερα πως «θα κατέβει σχηματισμός ο οποίος θα είναι από αυτούς που συγκροτούν σήμερα την Κοινοβουλευτική Ομάδα και ακόμα ευρύτερο. Τώρα αν θα έχει συγκροτηθεί τυπικά κόμμα πριν από τις ευρωεκλογές, είναι κάτι που δεν το έχουμε αποφασίσει».

Σχετικά Άρθρα