Κασσελάκης: Μετατόπιση στην εξωτερική πολιτική μετά τη συνάντηση με Κοτζιά; – Ξεκάθαρη καταδίκη για Σούνακ – Τι συνέβη στη συνάντηση με Ανδρουλάκη

 Κασσελάκης: Μετατόπιση στην εξωτερική πολιτική μετά τη συνάντηση με Κοτζιά; – Ξεκάθαρη καταδίκη για Σούνακ – Τι συνέβη στη συνάντηση με Ανδρουλάκη

Οι πρωτοβουλίες του Στέφανου Κασσελάκη συνεχίζονται σε έντονους ρυθμούς τόσο σε πρόσωπα, με τις πληροφορίες να λένε πως θα συνεχιστεί ο κατάλογος, όσο και σε επίπεδο εσωτερικής και εξωτερικής πολιτικής. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είχε συνάντηση με τον Πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζόρτζ Τσούνις με την ατζέντα της συζήτησης να περιστρέφεται γύρω από τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις και τις διεθνείς εξελίξεις.

Ο Στέφανος Κασσελάκης εξέφρασε τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ στην προώθηση του Στρατηγικού Διαλόγου για τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, με ιδιαίτερη έμφαση στην οικονομία και την ενέργεια.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπογράμμισε ότι οι στρατηγικές-αμυντικές σχέσεις των δύο χωρών πρέπει να αναπτύσσονται σε αμοιβαία επωφελή βάση, με απτή στήριξη των θέσεων της Ελλάδας, οι οποίες βασίζονται στο διεθνές δίκαιο, καθώς και της άμυνας. Ο Στέφανος Κασσελάκης υπογράμμισε την ανάγκη να στηριχθούν οι προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ τόσο για τερματισμό της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και ειρήνη στη βάση του διεθνούς δικαίου όσο και για άμεση κατάπαυση πυρός στη Γάζα.

  • Όσον αφορά στο διπλωματικό επεισόδιο με Σούνακ χαρακτήρισε απαράδεκτη την απόφαση του βρετανού πρωθυπουργού να ακυρώσει την προγραμματισμένη συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο φόντο της εθνικής υπόθεσης των Γλυπτών του Παρθενώνα.

«Η υπόθεση των Γλυπτών του Παρθενώνα είναι ζήτημα που υπερβαίνει το πρόσωπο του εκάστοτε Έλληνα Πρωθυπουργού και τις κομματικές αντιπαραθέσεις. Είναι εθνική υπόθεση που αφορά την Ιστορία ενός ολόκληρου λαού» τόνισε σε ανάρτηση του στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Και ηθικό ζήτημα που αφορά την ξεδιάντροπη κλοπή πολιτισμικού πλούτου από τον φυσικό του χώρο. Απαιτούμε, λοιπόν, σεβασμό από όλους στους θεσμούς και στα δίκαιά μας», κατέληξε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Συναντήσεις και κινητικότητα- Το τετ α τετ με Κοτζιά

Στην εσωτερική πολιτική σκηνή ο Στέφανος Κασσελάκης και ο Νίκος Κοτζιάς γευμάτισαν στον Προφήτη Ηλία στον Πειραιά ως το επόμενο βήμα της συζήτησης που έχει ανοίξει μεταξύ τους για ανάπτυξη ανοιχτού και ειλικρινούς διαλόγου και συνεργασίας των προοδευτικών και δημοκρατικών δυνάμεων του τόπου. Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι αυτό το τετ α τετ Κασσελάκη και Κοτζιά δεν είναι το πρώτο. Όπως μετέδωσε με αποκλειστικές πληροφορίες το iEidiseis έχει προηγηθεί ένα ακόμη, το οποίο έμεινε μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, την παραμονή της πρώτης επίσκεψης του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στο εξωτερικό και συγκεκριμένα την Κύπρο.

«Στην παρούσα κρίσιμη ιστορική και πολιτική καμπή είναι αναγκαίο να ξεκινήσει ο διάλογος για την ανασύνταξη των προοδευτικών δυνάμεων, για την εξεύρεση των αναγκαίων ιδεολογικών συγκλίσεων και προοπτικών, για τον σχεδιασμό μακροπρόθεσμων προγραμματικών συμφωνιών με βαθιά πίστη στις δημοκρατικές αρχές και αξίες, με όρους συμπεριληπτικότητας και κοινωνικής λογοδοσίας» τόνιζε, μεταξύ άλλων, ο Στέφανος Κασσελάκης στην επιστολή που έστειλε πριν από λίγες ημέρες στον Νίκο Κοτζιά.

  • Η διαφαινόμενη συμπόρευση ΣΥΡΙΖΑ με τον Νίκο Κοτζιά αναμένεται να μετατοπίσει σε μεγάλο βαθμό το βάρος των παρεμβάσεων στα εθνικά θέματα και ιδίως τα ελληνοτουρκικά.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά την σύγκληση Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών υπό την Πρόεδρο της Δημοκρατίας προκειμένου να ενημερώσει η κυβέρνηση το πλαίσιο των συζητήσεων που θα έχει με τον Ταγίπ Ερντογάν και την τουρκική αντιπροσωπεία κατά την επίσκεψή τους στην Αθήνα στις 7 Δεκεμβρίου.

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θέτει τις κόκκινες γραμμές σε σχέση με τον διάλογο μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας:

  • Στήριξη στην προοπτική της Χάγης για υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ, όχι σε οποιαδήποτε συζήτηση για συνεκμετάλλευση -σαφώς πιο σκληρή θέση από αυτή που είχε εκφράσει ο Αλέξης Τσίπρας τον περασμένο Μάιο- και δέσμευση της Τουρκίας στον διάλογο ώστε να μην επανέλθει στην ένταση όταν αποκομίσει τα οφέλη που επιδιώκει από τον διάλογο όπως τα F16.

Η διαρροή της Κουμουνδούρου για τα ελληνοτουρκικά ήρθε με αφορμή τις δηλώσεις Σαμαρά, καθώς όπως εκτιμούν, η κυβέρνηση χειρίζεται τον ελληνοτουρκικό διάλογο με κριτήριο τις εσωκομματικές ισορροπίες.

Σύμβουλος ο Φαραντούρης

Σε επίπεδο προσώπων, ο Στέφανος Κασσελάκης όρισε τον Νικόλα Φαραντούρη, καθηγητή Ευρωπαϊκού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς και κάτοχο της Ευρωπαϊκής Έδρας Jean Monnet, Σύμβουλο Ευρωπαϊκής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Νικόλας Φαραντούρης, καθηγητής με διεθνή αναγνώριση και αποδοχή, ήταν ένα από τα κεντρικά και δυνατά πρόσωπα στο think tank που είχε συγκροτήσει ο Αλέξης Τσίπρας, ενώ στις πρόσφατες διπλές εθνικές εκλογικές αναμετρήσεις ήταν υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στην μονοεδρική περιφέρεια Κεφαλληνίας. Ο ίδιος αναδείχθηκε πρώτος σε ψήφους από τον ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο, το κόμμα δεν εξέλεξε βουλευτή στην περιοχή.

Στο μεταξύ, όπως αποφασίστηκε στην χθεσινή συνεδρίαση του Τομέα Οικονομικών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και του Τμήματος Οικονομικών του κόμματος, ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ θα καταψηφίσει επί της αρχής το νομοσχέδιο για τα δάνεια και την επαναφορά του προγράμματος ΗΡΑΚΛΗΣ και θα ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία επί του συνόλου και επί συγκεκριμένων άρθρων. Επιπλέον, αναμένεται η πρώτη κατάθεση πρόταση νόμου επί της ηγεσίας Κασσελάκη. Η επανακατάθεση, για την ακρίβεια, της πρότασης νόμου για την προστασία της πρώτης κατοικίας.

Ψυχρότητα με Ανδρουλάκη

Εντύπωση πάντως την ίδια ώρα προκαλεί το κλίμα (μάλλον ψυχρό) στο τετ α τετ που είχε ο Στέφανος Κασσελάκης με τον Νίκο Ανδρουλάκη. Η συνάντηση έγινε σε εκδήλωση για τη νεοφυή επιχειρηματικότητα στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Οι δυο άντρες είχαν μια τυπική χειραψία, με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να μην σηκώνεται καν από την θέση του ενώ παρόλο που έκατσαν σε διπλανά καθίσματα δεν αντάλλαξαν ούτε κουβέντα.

Σχετικά Άρθρα