COP28/ Ντουμπάϊ: Η εταιρεία του οικοδεσπότη της παγκόσμιας διάσκεψης για το κλίμα θα εκπέμψει σε 6 χρόνια αέρια του θερμοκηπίου που χρειάζονται 340 χρόνια για να απομακρυνθούν!

 COP28/ Ντουμπάϊ: Η εταιρεία του οικοδεσπότη της παγκόσμιας διάσκεψης για το κλίμα θα εκπέμψει σε 6 χρόνια αέρια του θερμοκηπίου που χρειάζονται 340 χρόνια για να απομακρυνθούν!

Περίπου 70.000 άνθρωποι από 200 χώρες συγκεντρώνονται στο Ντουμπάι για να συμμετέχουν στην 28η παγκόσμια διάσκεψη για το κλίμα, COP28, που αρχίζει την Πέμπτη. Φέτος θα γίνει και ο πρώτος παγκόσμιος απολογισμός, τι έχει γίνει και που βρισκόμαστε σε σχέση με όσα είχαν αποφασιστεί στο Παρίσι τον Δεκέμβριο του 2015 (COP21) με στόχο να επιτευχθεί κλιματική ουδετερότητα μέχρι το 2050 και να μην ξεπεράσει η άνοδος της θερμοκρασίας των 1,5 βαθμό Κελσίου πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδο (1870).

Ενόψει της διάσκεψης, ας έχουμε υπόψη δύο πράγματα:

Η κατάσταση: Όλες οι επιστημονικές εκθέσεις όλων των διεθνών οργανισμών καταλήγουν ότι αν συνεχίσουμε με τον σημερινό βηματισμό, ακόμα και αν υλοποιηθούν όλα τα μέτρα που αποφασίστηκαν στο Παρίσι, ο στόχος περιορισμού της υπερθέρμανσης του πλανήτη χάνεται, εδώ.

Οι προοπτικές: Αυτές τις ημέρες, κανένας δεν φαίνεται να αισιοδοξεί ότι αυτή η COP θα καταφέρει ότι δεν κατάφεραν οι προηγούμενες, δηλαδή να αποφασίσει τη σταδιακή κατάργηση των ορυκτών καυσίμων, με σαφές χρονοδιάγραμμα που θα τηρηθεί από όλα τα μέρη και δη τους μεγάλους παραγωγούς και καταναλωτές τους.

Ορισμένοι το θεωρούν συμβολικό, μακάρι να αποδειχτεί ότι κάνουν λάθος: Η COP συγκαλείται στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, που είναι ο ενδέκατος μεγαλύτερος πετρελαιοπαραγωγός με το τέταρτο μεγαλύτερο αποτύπωμα άνθρακα παγκοσμίως, υπό την προεδρία του σουλτάνου Άχμεντ Αλ Τζαμπέρ (φωτό κάτω), διευθύνοντος συμβούλου της Εθνικής Εταιρείας Πετρελαίου του Άμπου Ντάμπι, η οποία μέσα στα επόμενα έξι χρόνια θα εκπέμψει τόσες ποσότητες αερίων του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα που θα χρειάζονταν 340 χρόνια για να απομακρυνθούν.

Πώς επιβαρύνει το κλίμα ο οικοδεσπότης της διάσκεψης για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης

Ο Σουλτάνος ​​Ahmed Al Jaber, ο οποίος είναι και πρόεδρος της COP και αφεντικό του πετρελαϊκού κολοσσού των ΗΑΕ ADNOC, προωθεί τη δέσμευση άνθρακα ως λύση για το κλίμα.

«Εάν είμαστε σοβαροί για τον περιορισμό των βιομηχανικών εκπομπών», είπε ο Al Jaber τον Μάιο, «πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψη τις τεχνολογίες δέσμευσης άνθρακα».

Πρόσφατη ανάλυση του Global Witness αποκαλύπτει ότι η εταιρεία πετρελαίου του θα χρειαζόταν πάνω από 340 χρόνια για να αφαιρέσει το CO2 που θα παράγει μέχρι το 2030.

Η ανάλυση δείχνει:

  • Εάν τα έργα CCS της ADNOC λειτουργούν με πλήρη δυναμικότητα από τώρα έως το 2030, θα χρειαζόταν η εταιρεία περίπου 343 χρόνια για να δεσμεύσει τον άνθρακα που παρήγαγε.
  • Μόνο το 2030, όταν η ADNOC λέει ότι θα δεσμεύσει 10 εκατομμύρια τόνους άνθρακα, η εταιρεία θα παράγει επίσης 492 εκατομμύρια τόνους, δεσμεύοντας μόλις το 2%.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Global Witness, με βάση τα δεδομένα παραγωγής από το Rystad, μεταξύ 2023 και 2030 το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο της ADNOC θα παράγουν περίπου 3.430 εκατομμύρια τόνους άνθρακα, συμπεριλαμβανομένων των εκπομπών από την παραγωγή ορυκτών καυσίμων και των εκπομπών από την καύση αυτών των καυσίμων.

Μέχρι το 2030, η ADNOC έχει δεσμευτεί να αυξήσει την ποσότητα άνθρακα που δεσμεύει σε 10 εκατομμύρια τόνους ετησίως (mtpa). Αυτό θα ήταν ένα σημαντικό άλμα από την τρέχουσα χωρητικότητα του ADNOC , που είναι μόνο 800.000 mtpa. Η εταιρεία ανακοίνωσε πρόσφατα δύο νέα έργα που θα συλλάβουν άλλα 3 mtpa που παράγει η εταιρεία καθώς πραγματοποιεί γεωτρήσεις για φυσικό αέριο.

Ειρωνεία, ενδεικτική της κατάστασης: Εάν το ADNOC ήθελε να συλλάβει όλο τον άνθρακα που θα εκπέμπει μέχρι το 2030, τα έργα του CCS θα έπρεπε να αρχίσουν να λειτουργούν το …1680, όταν ο Κάρολος Β’ ήταν βασιλιάς της Αγγλίας και της Σκωτίας και το έτος πριν η Πενσυλβάνια ιδρυθεί ως αποικία. Αυτό συνέβη περισσότερα από 100 χρόνια πριν η φυλή Bani Yas, από την οποία κατάγεται η κυρίαρχη οικογένεια του Abu Dhabi , εγκατασταθεί στην περιοχή.

Οι εκστρατείες έχουν εδώ και καιρό χαρακτηρίσει το CCS ως μια ψευδή λύση για το κλίμα, η οποία χρησιμοποιείται από την ADNOC και άλλες εταιρείες ορυκτών καυσίμων για να ισχυριστούν ότι καθαρίζουν την πράξη τους, ενώ αντλούν εκατομμύρια τόνους άνθρακα στην ατμόσφαιρα.

Στις ΗΠΑ, το 80 τοις εκατό των έργων CCS έχουν αποτύχει , ενώ τα έργα των μεγάλων πετρελαϊκών εταιρειών όπως η Shell και η Chevron έχουν υποαπέδωση σε μεγάλο βαθμό. Αντί να είναι μια κλιματική λύση, το CCS μέχρι σήμερα έχει βοηθήσει σε μεγάλο βαθμό στην αντιμετώπιση της κλιματικής έκτακτης ανάγκης. Το 2021, το 81 τοις εκατό του άνθρακα που δεσμεύτηκε χρησιμοποιήθηκε στην πραγματικότητα για την παραγωγή περισσότερων ορυκτών καυσίμων , καθώς αντλήθηκε υπόγεια για να εξαναγκάσει το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο.

Ο Jonathan Noronha Gant με την Global Witness είπε:

«Η δέσμευση άνθρακα είναι μια επικίνδυνη κόκκινη ρέγγα και ο Al Jaber δεν χρειάζεται να ψάξει πέρα ​​από τη δική του εταιρεία πετρελαίου για αποδείξεις. Ο COP του σουλτάνου Al Jaber διαμορφώνεται ως ο COP των ψευδών λύσεων, πλημμυρισμένος από λομπίστες ορυκτών καυσίμων που πιέζουν κενές υποσχέσεις. Εάν ο Al Jaber είναι σοβαρός – αν είμαστε σοβαροί – πρέπει να απορρίψουμε αμέσως την ψευδή λύση CCS και να αντιμετωπίσουμε κατά μέτωπο το υπαρξιακό πρόβλημα πετρελαίου και φυσικού αερίου».

Απαντώντας στα ευρήματα της Global Witness, η ADNOC δήλωσε ότι «είχε λάβει σημαντικά μέτρα για την απαλλαγή από τις ανθρακούχες δραστηριότητές μας». Η εταιρεία είπε επίσης ότι το CCS ήταν ένα «κρίσιμο εργαλείο για τη συγκράτηση των εκπομπών» και ότι ο IEA και η IPCC είπαν ότι το CCS θα διαδραμάτιζε «σημαντικό και διαφορετικό ρόλο» στην επίτευξη των κλιματικών στόχων.

Η IPCC και η IEA έχουν πει ότι η CCS θα μπορούσε να είναι χρήσιμη για τη δέσμευση άνθρακα για βαριές βιομηχανίες που καίνε ορυκτά καύσιμα –όπως τσιμέντο ή χημικά– και θα χρειαστεί χρόνος για να σταματήσει. Κανένας οργανισμός δεν είπε, ωστόσο, ότι το CCS θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί –όπως συμβαίνει με το ADNOC– για να βοηθήσει στην παραγωγή περισσότερων από τα ορυκτά καύσιμα που προκαλούν την κλιματική έκτακτη ανάγκη.

Σχετικά Άρθρα