Τσεχία: Μεγάλες διαδηλώσεις διαμαρτυρίας για την πολιτική λιτότητας της κυβέρνησης

 Τσεχία: Μεγάλες διαδηλώσεις διαμαρτυρίας για την πολιτική λιτότητας της κυβέρνησης

Παράλυσε ολόκληρη η Τσεχία την Δευτέρα 27/11 λόγω μαζικών απεργιακών κινητοποιήσεων. Κλειστά παρέμειναν και τα σχολεία, καθώς οι συνδικαλιστικές ενώσεις απηύθυναν κάλεσμα σε απεργία και διαδηλώσεις, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τα μέτρα λιτότητας που εισήγαγε η κεντροδεξιά κυβέρνηση.

Χώρα – μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με πληθυσμό 10,5 εκατομμυρίων κατοίκων, η Τσεχία βρίσκεται αντιμέτωπη με έναν πληθωρισμό ρεκόρ και μια αύξηση των τιμών της ενέργειας, την οποία επιδείνωσε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Την περασμένη εβδομάδα, ο πρόεδρος της Τσεχίας Πετρ Πάβελ ενέκρινε μέτρα λιτότητας, τα οποία προβλέπουν αύξηση των φόρων, μείωση των επιδομάτων, επιδοτήσεων και μισθών στον δημόσιο τομέα.

Το 75% των σχολείων στην Τσεχία συμμετείχαν στην απεργία, με τα συνδικάτα να οργανώνουν διαδήλωση στο κέντρο της Πράγας.
«Θέλω η κατάσταση να γίνει όπως ήταν. Φθηνή ενέργεια και τρόφιμα, σχολεία που λειτουργούν», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Μικαέλα Μαρεσόβα, μια ελέγκτρια παραγωγής στο Σόμπεσλαβ (νότια).

Εκατοντάδες φοιτητές συμμετείχαν επίσης σε μια ξεχωριστή πορεία στην Πράγα.

«Γνωρίζουμε την κατάσταση του προϋπολογισμού του Κράτους (…), όμως πιστεύουμε ότι δεν γίνεται η κυβέρνηση να προχωράει σε περικοπές σε βάρος της εκπαίδευσης», είπε η φοιτήτρια Κατερίνα Πετκόβοβα, μια φοιτήτρια.

Από την πλευρά του, εντούτοις, ο πρωθυπουργός Πετρ Φιάλα εκτιμά πως τα μέτρα λιτότητας είναι αναγκαία.

«Δεν είμαστε έτοιμοι να υποχωρήσουμε. Κάνοντάς το αυτό, θα διακινδυνεύσουμε το μέλλον της χώρας (…) και δεν μπορούμε να το επιτρέψουμε», δήλωσε σε δημοσιογράφους.

Οι επικριτές κατηγορούν την κυβέρνηση για ελλιπή επικοινωνία και την παροχή μιας πολύ σημαντικής ανθρωπιστικής και στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία, την ώρα που το βιοτικό επίπεδο των Τσέχων πέφτει.

Η οικονομία της Τσεχίας κατέγραψε ύφεση 0,6% στο τρίτο τρίμηνο σε ετήσια βάση και 0,3% σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο.

Σχετικά Άρθρα